Ar naktinis žindymas kenkia mažylio dantukams?

Ar naktinis žindymas kenkia mažylio dantukams?

03. Jan 2020, 12:19 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš mamos Agnės laiško redakcijai:

Sveiki, mano sūnui 15 mėn. Vis dar žindau ne tik dieną, bet ir naktimis, atpratint niekaip nesigauna. Kaip dėl dantukų ėduonies - ar labai kenkia motinos pienas? Nes kiek žmonių, tiek skirtingų nuomonių. Ačiū už atsakymą.

Konsultuoja gydytoja odontologė Giedrė Gumbelevičienė (www.kristoforoklinika.lt):

Sveiki, p. Agne,

Ačiū už laišką. Visi saldūs gėrimai (tame tarpe ir mamos pienas) turi neigiamos įtakos dantų emaliui. Naktį, kuomet organizmas miega, sulėtėja visos organizmo funkcijos. Tame tarpe ir seilėtekis, todėl dantukai mažiau apsivalo, o rūgštinė terpė burnoje (susidariusi nuo saldžių gėrimų) skatina ėduonies vystymąsį.

Tačiau mamos pienas yra ne tik maistas, bet ir vaistas. Pats žindymo procesas yra sveikas kūdikio imuninei ir nervų sistemai bei tolesnei psichinei sveikatai. Žindymas gali turėti raminamą poveikį, jeigu vaikas naktį nemiega. Žindomi kūdikiai greičiau vystosi emociškai bei yra sveikesni, nei nežindyti kūdikiai.

Tačiau svarbu nepamiršti burnos ertmės higienos. Nežiūrint to, kad žindote naktį, kasdien ryte ir vakare išvalykite vaikui dantukus be dantų pastos. Tokio amžiaus vaikai dar nemoka išspjauti, todėl dantų pastos nerekomenduoju, nebent be fluoro.

Sėkmės.