Ar nekenkia vaikui, kai vienu metu mokomasi visko?

Ar nekenkia vaikui, kai vienu metu mokomasi visko?

27. Jun 2014, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

"Mamyčių klubas" visuomet pasiruošęs ieškoti atsakymų į visus jūsų klausimus apie nėštumą ir vaikučių auginimą. Rašykite mums redakcija@mamyciuklubas.lt ir stengsimės visais būdais padėti!

O šįkart atsakome į mamos Enrikos klausimą:

"Mano dukrytei jau 1m.4 mėn. Turime problemą - naktį ji visada įrieda į mūsų lovą ir užima nemažą jos dalį. Iki 8 mėn. ji visada miegojo su mumis, po to, po ilgų nemigo naktų pripratinome miegoti savo lovelėje, bet su nuimta vieną puse, kad ji galėtų mus pasiekti. Dabar jau norėtumėme pripratinti ją miegoti atskirai lovelėje, atitrauktoje nuo mūsų lovos, bet nežinome ar tam tinkamas metas, nes bandome susidraugauti su puoduku, bandome atsisakyti čiulptuko, o jei dar ir pratintume atskirai miegoti kažin, ar to nebūtų per daug? 

Logiška, kad jai įpratus miegoti be mūsų, jau būtų galima ją pratinti miegoti ir savame kambaryje, bet kaip tai padaryti neišgąsdinus mažylės?"

"Taurakalnio sveikatos namų" vaikų gydytoja Asta Rudžionienė atsako:

"Patarimas būtų toks, kad prie naujovių mažyliai turi būti pratinami palaipsniui.

Pvz., šiuo atveju galima būtų lovytę laikyti šalia savo lovos, bet uždėti groteles (neaišku, kokia lovytės konstrukcija). Tuomet vaikutis galėtų mamą matyti ar paliesti, ar mama galėtų savo ranka paglostyti mažylį. Kai pripras prie tokios tvarkos, tuomet lovytę bus galima atitraukti.

Pratinti prie puoduko galima lygiagrečiai su kitais "mokslais". Atpratinti nuo čiulptuko gali būti kiek sudėtingiau, todėl, jei vaikas labai jautriai į tai reaguoja, reikia duoti laiko jam apsiprasti, o tada mokinti miegoti atskirai. Kiekvienas mažylis yra atskiras individas, todėl bendrų taisyklių visiems nustatyti neįmanoma. Pati mama geriausiai mato ir supranta savo vaiko poreikius."

Ekspertai

Asta Rudžionienė

Vaikų ligų gydytoja, "Taurakalnio sveikatos namai", www.sveikatos-namai.lt
Asta Rudžionienė in-vecaku-skola