Ar nustatote mažyliui dienotvarkę?

Ar nustatote mažyliui dienotvarkę?

26. Nov 2015, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Psichologų teigimu, apskritai vaikui reikia dienos ir nakties režimo. Tačiau šiais laikais gyventi pagal grafiką labai sunku, juk, pavyzdžiui, mamos maitina kūdikį tiek, kiek jis to nori, o ne kaip anksčiau – tam tikromis valandomis.

Vaikų ligų gydytojos Laimos Bulikaitės teigimu, nuo pat mažų dienų atsiranda tam tikras vaikučio gyvenimo režimas, dienotvarkė. Būdravimas pamažu ilgėja, vaikutis mažiau miega, negu būdamas naujagimiu, ir jau nuo kelių mėnesių atsiranda vaikučio charakterio užuomazgos.

"Tada verta galvoti, kaip formuoti vaikučiui dienotvarkę. Tai nėra vaiko poreikių suvaržymas, kaip kai kas gali pamanyti, tiesiog tai paros suskirstymas į įvairias veiklas taip, kad būtų galima viską suspėti. Tai nėra tai, kad kažko turime atsisakyti. Tai teisingas vaiko norų, poreikių patenkinimas", - pasakojo gydytoja.

Vaiko režimo laikymasis – tai kai mes atsižvelgiam į vaiko amžių sveikatą, šeimos gyvenimo būdą ir dienotvarkę sureguliuojame taip, kad vaikutis augtų sveikas, žvalus, savęs nevaržantis.

Kertiniai dienotvarkės punktai – valgis ir miegas

Dienotvarkėje yra keli svarbiausi akcentai, tai fiziologiniai poreikiai - maitintis, miegoti. Miegelis tampa itin  aktualus, nes dažnai mažylis nešamas miegoti protestuoja, nenori. Mes turime sutvarkyti taip režimą, kad išmokytume vaiką dienos ciklo, veiksmų nuoseklumo. Kai formuojasi ritmas, pasikartojanti dienotvarkė, tada vaikui formuojasi saugumas.

Koks vaiko temperamentas?

Jei auginate labai judrų vaiką ir jis neturi dienotvarkės, režimo, kai jis fiziškai neiškrauna, tada tampa irzlus, kyla konfliktų. Reikia teisingai sudėlioti aktyvaus vaiko ramųjį ir judrųjį dienos etapus.

O kaip tau pavyksta sureguliuoti mažylio gyvenimą pagal tam tikrą tvarką – tikslios miego, valgymo, žaidimo valandos ir pan? Ar išgyveni, jei mažylio priežiūros ar kasdienių buities darbų nepavyksta įvilkti į dienotvarkę?