Kada galima skiepyti vaikus nuo erkinio encefalito? Gydytojos patarimai

Kada galima skiepyti vaikus nuo erkinio encefalito? Gydytojos patarimai

24. Apr 2018, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Atšilus orams norisi kuo daugiau laiko praleisti gamtoje. Atvykus mus pasitinka bundanti gamta ir alkanos erkės,  kurioms reikia pasisotinti po žiemos. Kaip apsisaugoti nuo erkių, pasakoja Tarandės šeimos klinikos šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė.

Apranga 

Ruošiantis pabuvimui gamtoje, reikėtų nepamiršti tinkamai apsirengti:

  • rekomenduojama vilkėti šviesius rūbus ilgomis rankovėmis 
  • mūvėti ilgas kelnes
  • būtina dėvėti galvos apdangalą. 

Po kiekvieno ilgesnio pabuvimo gamtoje būtinai pasitikrinkite nuogą kūną, ar nėra įsisiurbusios erkės. 

Repelentų naudojimas

Kaip pagalbines priemones kraujasiurbiams atbaidyti galime naudoti repelentus. Repelentų veikimo trukmė priklauso nuo sudėties ir koncentracijos, dažniausiai 4-6 val., kai kada iki 9 val.

Repelentus galime suskirstyti į pagamintus iš N, N-dietil-m-toluamido (DEET) ir iš natūralių augalinių eterinių aliejų.

Vaikams iki 3 metų repelentų su DEET naudoti negalima dėl preparatų toksiškumo, patartina rinktis pagamintus iš augalinių eterinių aliejų. Yra gana platus pasirinkimas repelentų formų - nuo purškiamų preparatų iki repelentinių apyrankių. Panaudojus repelentus kruopščiai nusiplaukite rankas, o vakare ar grįžus iš lauko – ir nusiprauskite. 

Kaip tinkamai ištraukti erkę?

Įkandus erkei reikia kuo skubiau ją ištraukti, t.y. suėmus erkę pincetu kuo arčiau žmogaus kūno, staigiai traukti į viršų, po to įkandimo vietą dezinfekuoti, bei būti budriems apie 1 mėnesį, per kurį gali pasireikšti erkių sukeliamų ligų simptomai.

Įkandus erkei, jei ji buvo užsikrėtusi, galima susirgti Erkiniu encefalitu ar Laimo liga.

Erkinis encefalitas (EE) yra virusinė liga, kurią sukelia erkių seilėse esanti virusas, patenkantis žmogui įkandus erkei arba geriant termiškai neapdorotą pieną. Ši liga pavojinga, nes pažeidžia nervų sistemą bei sukelia nervų ligas, kurių pasekmės gali būti net letalios. 

Įkandus užsikrėtusiai erkei, simptomus galime pajusti maždaug per 7-14 dienų.  Ši liga klastinga, nes būdinga “2 bangų“ eiga, t.y. kai jau atrodo, jog peršalimo simptomai pranyksta (pasveikstame), liga maždaug po 7-10 dienų atsinaujina jau su sunkesniais simptomais. 

Mirštamumas nuo šios ligos yra apie 4 %, tačiau maždaug trečdalis sirgusiųjų visiškai nepasveiksta, išlieka tokie simptomai kaip negalėjimas susikaupti, miego sutrikimai, nuolatiniai galvos skausmai, elgesio pokyčiai. 

Skiepai

Specifinio gydymo (tiesioginio) šiai ligai nėra. Pacientai, sergantys šia liga, gydomi tik simptomatiškai, tačiau veiksmingiausia apsauga nuo EE yra vakcinacija. 

EE vakcina, patekusi į organizmą, „išmoko“ jį ir paruošia gynybą prieš virusą, kad kitą kartą patekęs „tikrasis“ virusas būtų iškart sunaikintas. Skiepyti vaikus nuo EE galima pradėti nuo 1 metų. Tiek vaikams, tiek suaugusiems yra bendra schema vakcinacijos, t.y. EE vakciną reikia suleisti periodiškai.

Vakcinacijos schemą ir atmintinę įteiks jus apžiūrėjęs gydytojas. Imuniteto susidarymui reikalingos 2 vakcinų dozės, tarp kurių tarpas yra 1-3 mėn, t.y. jei norime turėti imunitetą balandžio mėn, bent kovo pradžioje turime pradėti skiepijimo schemą, dažniausiai rekomenduojame pradėti skiepytis vasarį.

EE vakcina neapsaugo 100%, tačiau tai pati efektyviausia priemonė nuo EE.

 

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola