Ar reikia papildomai duoti skysčių 4 mėnesių vaikui?

Ar reikia papildomai duoti skysčių 4 mėnesių vaikui?

15. Mar 2012, 07:00

 

Laba diena, mano dukrytei 4 mėn., gimė 3700 g. Per pirmus du mėnesiu priaugo po 900 g.
Per trečią ir ketvirtą po 300 g. Pediatrė liepė primaitinti tyrelėmis. Tiesa, maitinu
mamos pienu. Ar reikia dar papildomai duoti skysčių vaikui?
Dėkoju už atsakymą.
Pagarbiai Gabrielės mama Diana.
Gal galite prie to paties pakomentuoti dėl skysčių: ar mamos pienu maitinamam vaikučiui reikia duoti atsigerti vandenuko ararbatos? Sakoma, kad iki pusės metukų nereikia, o jei serga mažylis, ar duoti atsigerti papildomų skysčių? Nuo kada galima duoti arbatos (kokios - vaikiškos ar tiesiog vandenuko)?
Jūsų vaikutį patarčiau taip maitinti ir prižiūrėti, kaip pataria jūsų
pediatrė. Tik įvertinant kompleksiškai vaiko būklę, galima teikti
rekomendacijas.
Paprastai jeigu kūdikis žindomas, psichomotorinė ir fizinė raida
normali, mažakraujystės nėra, - tuomet iki 6 mėnesių papildai
nereikalingi.

 

Jei ir Tu turi klausimų specialistams, rašyk juos el.paštu: redakcija@mamyciuklubas.lt

 

Gabrielės mama Diana:

 

Laba diena, mano dukrytei 4 mėn., gimė 3700 g. Per pirmus du mėnesius priaugo po 900 g. Per trečią ir ketvirtą - po 300 g. Pediatrė liepė primaitinti tyrelėmis. Tiesa, maitinu mamos pienu. Ar reikia dar papildomai duoti skysčių vaikui? Dėkoju už atsakymą.

 

Konsultuoja Vilniaus miesto universitetinės ligoninės Naujagimių skyriaus vedėja, gydytoja pediatrė, med. dr. Violeta Drejerienė:

 

Jūsų vaikutį patarčiau taip maitinti ir prižiūrėti, kaip pataria jūsų pediatrė. Tik įvertinant kompleksiškai vaiko būklę, galima teikti rekomendacijas.

 

 

Paprastai jeigu kūdikis žindomas, psichomotorinė ir fizinė raida normali, mažakraujystės nėra - tuomet iki 6 mėnesių papildai nereikalingi.

 

Žindymo skatinimo veikla užsiimančios organizacijos „Pradžių pradžia“ atstovų patarimas:

 

Remiantis PSO rekomendacijomis, išimtinai pagal poreikį krūtimi maitinamam sveikam kūdikiui iki 6 mėn. jokių papildomų skysčių duoti nereikia! Motinos pieną sudaro 86 proc. vandens, todėl jo pilnai užtenka tiek vaiko alkiui, tiek troškuliui patenkinti.

 

Bet koks papildomų skysčių davimas gali sutrikdyti pieno gamybą, o vaikas tuo metu negaus reikalingų kalorijų ir maisto medžiagų, kurias būtų gavęs su pienu (juk niekada neįmanoma įvertinti, kada ir kiek jis nori valgyti ar gerti).