Ar skirtingai pradeda sėdėti mergaitės ir berniukai?

Ar skirtingai pradeda sėdėti mergaitės ir berniukai?

19. Jan 2012, 09:00

Jei ir Tu turi klausimų MK specialistams, rašyk adresu: redakcija@mamyciuklubas.lt

Nuo kokio amžiaus galima sodinti mažylį? Ar yra skirtumas berniukams ir mergaitėms, kada jie pradeda sėdėti, nes jie skirtingai vystosi? 

Pasak fizinės medicinos ir reabilitacijos centro "Gemma" kineziterapeutės Sonatos Martutaitienės, pagal normą vaikas turi pradėti sėstis apie 5 mėnesį, o jau 7 mėnesių turi pats tvirtai sėdėti. Taip yra nurodyta literatūroje. Kai kurie vaikai pradeda sėstis 4 mėn., kiti tik  6 mėn., viskas priklauso nuo to, ar vaikas buvo tinkamai aktyvinamas.

Kada pradeda sėdėti berniukai ir mergaitės, skirtumo didelio nėra. Gal mergaitės kažkiek anksčiau pradeda sėdėti, bet tai tikrai ne taisyklė. Viskas priklauso nuo vaiko raumenukų. Jei raumenukai stiprūs, jis pradeda sėstis anksčiau. Bet 7 mėnesių vaikas turi tikrai sėdėti, jei taip nėra, reikia kreiptis į kineziterapeutą, kad jis išmokytų mamą pratimų, kurie padės vaikui sustiprėti.

Ar galima kelti ir sodinti vaikutį paimant jį už rankyčių?

Vaiką galima pradėti sodinti nuo 4 mėnesių palaikant jį už rankų, kelti vaiką laikant jį už rankyčių galima, bet nepatarina jį ilgai laikyti kibojimo padėtyje už rankų, nes dar visi sąnariukai yra laisvi.