Ar tęsti žindymą, vartojant antibiotikus?

Ar tęsti žindymą, vartojant antibiotikus?

09. Mar 2013, 07:00

"Mamyčių klubas" gavo mamos Maženos elektroninį laiškutį,  kuriame ji klausia, ar galima tęsti žindymą, pradėjus gerti antibiotikus nuo gripo.

 

Iš Maženos laiško:

 

Laba diena, auginu 9.5 mėn kūdikį. Susirgau kažkuo panašiu į gripą. Gydytojas išrašė vaistų nuo virusų ir dar antibiotikų. Noriu paklausti ar galima ir toliau žindyt mažiuką?

 

Atsako Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos apie kūdikių žindymą ”Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” autorius

 

Miela Mažena, užjaučiu Jus susirgus ir linkiu greitai pasveikti.

 

Žindymą tęskite drąsiai

 

Mamai sergant gripu ar kita kvėpavimo takų liga, tos ligos sukėlėjai nekeliauja į mamos kraują, todėl ir į jos pieną nepatenka. Užsikrečiama oro-lašeliniu keliu, t.y., čiaudint, kosint. Taigi per pieną vaikelio neužkrėsite. Atvirkščiai, žindydama mama su pienu siunčia specialias medžiagas saugančias kūdikį nuo tų užkrėtėjų ir net gyvas ląsteles, naikinančias mikrobus.

 

Nereceptiniai vaistai nepavojingi

 

Dauguma nereceptinių vaistų žindomiems kūdikiams reikšmingo pavojaus nesukelia. Jeigu karščiuojate ar kenčiate skausmą, jau laukdama pagalbos galite išgerti vaistų nuo temperatūros ar skausmo. Acetaminofenas (paracetamolis) ir ibuprofenas žindomam kūdikiui nepakenks, nes į motinos pieną patenka tik labai maža motinos išgertų šių vaistų dalis.

 

Be to, jie nėra toksiški ir tinka net naujagimių gydymui. Taip pat saugus yra ir aspirinas (acetilsalicilo rūgštis), jeigu vartojamas ne ilgai, o tik vieną kitą kartą. Kosulį raminantys ir atsikosėti padedantys vaistai su ambroksoliu ir acetilcisteinu jokio pavojaus žindomam kūdikiui nekelia.

 

Antibiotiką galima pasirinkti

 

Gydytojui būtinai pasakykite, jog esate kūdikį maitinanti motina ir žindymą norite tęsti. Jis parinks tokius vaistus, kurie nepakenktų kūdikiui. Jeigu prireiktų antibiotikų, tai galima rinktis, pavyzdžiui, iš tų, kuriais būna gydomi ir susirgę vaikai.

 

Retai pasitaiko alergija antibiotikams, o gydymui tęsiantis ilgiau, kūdikį reikia stebėti dėl galimos pienligės ar viduriavimo. Tačiau rizika nedidelė, nes motinos pienas padeda žarnyne išlaikyti normalią mikroflorą. 

 

Vaisto poveikį kūdikiui galima sumažinti

 

Stenkitės vaistą panaudoti taip, kad būtų išvengta didžiausios jo koncentracijos motinos piene? Paprastai tai būna tarp 1 – 3 valandų po vaisto priėmimo. Tokiu atveju geriau būtų vaistą vartoti tuojau pat po žindymo ir kitą kartą kūdikį žindyti praėjus bent 3 valandoms.

 

Arba vaistą išgerti (jeigu jis vartojamas tik kartą dienoje) prieš ilgiausią kūdikio miego epizodą. O jeigu to laiko neužtektų, duoti atsibudusiam išalkusiam kūdikiui iš anksto (dar prieš vaisto pavartojimą) ištraukto mamos pieno.

 

Daugiau informacijos ir naudingų praktiškų patarimų rasite knygoje ”Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė”

 

1

 

 

 

09. Mar 2013, 14:38

Mielos mamytės, atsiprašau už klaidą mano atsakymo tekste. Turi būti: „Mamai sergant gripu ar kita kvėpavimo takų liga, tos ligos sukėlėjai NEkeliauja į mamos kraują, todėl ir į jos pieną nepatenka.“
Miela Mažena, džiaugiuosi, kad Jums jau geriau 😀
Miela Vikte, Jūs elgiatės labai gerai. Žindydama padėsite vaikeliui apsisaugoti nuo ligos, o jeigu ir susirgtų – greičiau pasveikti. Daugiau apie tai >> http://www.zindyk.lt/?p=186

09. Mar 2013, 13:27

mano dukrytei po savaitės metukai ir dar maitinu, gyd skyrė antibiotikų man, nes girdėjo negražų kvėpavimą, nors kraujo tyrimas geras, sakiau, kad dar maitinu, bet gyd taip pasakė, jog supratau, kad jau čia žaidimas ir vaikui pilnai užtenka ir tai bus puiki proga nutraukt, bet dukrytė taip klykia, verkia, jog neištveriu ir duodu krūtį, kaži, ar lb blogai elgiuos?

09. Mar 2013, 12:31

Dar karta dekoju uz greita atsakyma😀 Keista tik kad daktaras liepe "butinai" nutraukti zindyma, sake, kad liga pereis vaikui su pienu.
Dabar jau jauciuosi zymiai geriau, o ir maziukas sveikas ir patenkintas, nes gali ir toliau megautis pienuku😀
Aciu