Ar tikslinga dažnai keisti pieno mišinius?

Ar tikslinga dažnai keisti pieno mišinius?

04. Dec 2012, 00:00

Mamos Inesos istorija ir klausimas:

 

Laba diena. Mūsų kūdikiui - 4 mėnesiai. Nuo 1,5 mėn. jį maitiname mišinuku. Patarus pediatrui, pasirinkome Aptamil mišinuką. Kūdikį visą laiką kankino pilvo pūtimas, pilvo gurguliavimas, atpylinėjimas. Jis buvo neramus, prastai miegojo, trynėsi veidą, nuolat prabusdavo neišeinant dujoms.

 

Maždaug suėjus 2 mėn., taip pat patarus pediatrui, paprastą Aptamil mišinuką pakeitėme į Aptamil atpylinėjantiems. Situacija nepasikeitė, tik dar labiau užkietėjo viduriai-pasituštindavo su dideliais pasikankinimais arba su klizmute. Pediatrė mus vis ramino, kad tai išaugama ir kad tokią būklę lemia kūdikio žarnyno nesubrendimas.

 

Tuo ir guodėmės, kad tai išaugsime. Taip prasikankinus apie 1 mėn., maždaug nuo 3 kūdikio mėn., mišinuką pakeitėme į HIPP atpylinėjantiems. Maitinant juo, pirmą savaitę susitvarkė viduriai - pasituštindavo kasdien be didelių pastangų, išmatos buvo normalios. Tačiau antrą savaitę kūdikis tapo neramus, pradėjo pūsti pilvą, nors tuštinimasis ir išmatos nesikeitė.

 

Išbandėmė Tutteli mišinuką. Kūdikis jį noriai gėrė, nors ir atpylinėdavo, tačiau tapo ramus - išmiegodavo visą naktį, nebuvo irzlus. Kas privertė sunerimti, tai buvo išmatos- jos buvo skystos, faktiškai susigerdavo į sauskelnes (nors tuštinosi tik kartą per dieną).

 

Išsigandę tokių išmatų atgal grįžome prie Aptamil mišinuko ir jau nuo pirmos dienos pastebėjome, kad vėl grįžome prie tos pačios būklės-kūdikis irzlus, miega trumpai, draskosi ir trina rankomis veiduką (išbėrimų jokių nėra), dujos pasišalina skausmingai ir sunkiai. Tai leido padaryti išvadą, kad visus nemalonumus, susijusius su žarnynu mums sukelia Aptamil mišinukas.

 

Pabandžiau paaiškinti situaciją, kad būtų aiškiau. Norėčiau specialisto patarimo dėl tolimesnio kūdikio maitinimo: ar vis tik dar keisti mišinuką? Jei taip, tai kokį rekomenduotų rinktis - paprastą, alergiškiems ar kt.

 

Ar mūsų padaryta išvada dėl naudojamo Aptamil mišinuko gali būti teisinga, t.y. ar gali šis mišinukas sukelti tokius simptomus ir netikti mums? Labai lauksime atsakymo, nes sunku žiūrėti kaip kankinasi kūdikis! Iš anksto dėkojame!

 

Pataria Friso atstovė Pabaltijo šalims, gydytoja Irena Putnina:

 

Sveiki, Inesa,

 

Kaip jau pati patyrėte, parinkti tinkamą mišinį jautriam mažyliui nėra lengva. Žinoma, galima guostis, kad iš tikrųjų, augant vaikučiui, žarnynas subręs ir problemos mažės, o gal ir visai išnyks.

 

Minėtos virškinimo problemos gali būti iš tikrųjų susiję su žarnyno nebrandumu, tačiau taip gali pasireikšti ir alergija karvės pieno baltymams. Alergijos atvejais dažniausiai atsiranda ir bėrimai, ypač veido, skruostukų srityje, bėrimai dažniausiai išryškėja per 2 sav.-2 mėn. nuo maitinimo mišiniu pradžios.

 

Taigi, ar jūsų mažyliui alergija, jei jis kol kas neberiamas - šiuo metu sunku tvirtinti. Iš Aptamil grupės mišinių galima būtų mėginti Aptamil Comfort, šio mišinio baltymai iš dalies hidrolizuoti, tai sumažintų alergijos riziką, mišinys kiek tirštesnis, todėl mažiau būtų atpilamas, gal sumažėtų ir pilvo diegliai.

 

Šis mišinys dėl hidrolizuotų baltymų turi nežymų kartumo prieskonį, išmatos gali tapti žalsvesnės, tai normalu. Jei jūsų šeimoje yra netoleruojančių saldaus pieno, kartais ir kūdikis gali paveldėti laktozę (pieno angliavandenių) skaldančių fermentų trūkumą (taip būna išties retais atvejais), tada galima mėginti mišinį Aptamil be laktozės, tada gal mažiau vargintų diegliai, mažiau gurguliuotų pilvas tačiau mišinys skystos konsistencijos, gali išlikti atpylimai.

 

Dėl Tutteli - sunku atsakyti ar jis tinka, tai mišinys sveikiems be problemų kūdikiams, jo sudėtis turi panašumo į Aptamil, kartasi pakeitus į bet kokį naują sveikiems kūdikiams skirtą mišinį, trumpam pagerėja, vėliau problemos gali tapti beveik tos pačios. Tutteli mišinyje kaip ir Aptamil yra gana nemažai prebiotikų oligosacharidų - gal tai skatina skystesnį tuštinimąsi. Vien skystokos išmatos, jei jos geltonos, retos, ir kūdikis jaučiasi gerai - nieko blogo neparodo.

 

Galima mėginti vartoti ir kiek kitokį pieno mišinį Friso Vom, skirtą, esant atpylinėjimams, diegliams ir vidurių kietėjimams, mišinys tirštesnis dėl augalinių maisto skaidulų, neturi sudėtyje krakmolo.

 

Vidurių tirštumą, atpylinėjimą, augant mažyliui, galima bus lengviau reguliuoti papildomu maistu - košėmis. Košes atpilančiam, jei jis nealergiškas, galima įvesti kiek anksčiau, nuo 4-5 mėn., tik labai atsargiai, palaipsniui. Ryžiai kietina, avižos minkština vidurius, tinka grikiai, kukurūzai.

 

Jei kūdikiui atsirastų bėrimai dėl alergijos karvės pieno baltymams, ir toliau vargintų virškinimo sutrikimai, reikėtų vartoti specialius alergiškiems skirtus mišinius kuriuose pieno baltymai labai hidrolizuoti pvz. Aptamil Allergy Care, Friso Pep. Šie mišiniai turį kartumą, specifinį kvapą, kūdikį prie jų sunkiau pripratinti, išmatos nuo jų gali tapti žalsvos, tai normalu.

 

Sėkmės.