Ar turi teisę į Tėvystės atostogas?

Ar turi teisę į Tėvystės atostogas?

19. Jul 2012, 08:00

Iš mamos klausimo:

 

„Norėjau paklausti, ar gali naujagimio tėtis pasinaudoti Tėvystės atostogomis iki vaikui sueis 1 mėnuo, jei jis yra neišdirbęs 3 mėnesių bandomojo laikotarpio?“ Rūta

 

Atsako Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Jolita Skinulytė - Niakšu:

 

Atsakant dėl tėvystės pašalpos, tai naujagimio tėvas turi teisę gauti tėvystės pašalpą, jei darbdavys suteikia tėvystės atostogas bei toks asmuo turi ne trumpesnį kaip 12 mėnesių ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą per paskutinius 24 mėnesius iki pirmosios tėvystės atostogų dienos.

 

Skaičiuojant stažą visiškai neturi reikšmės, kurioje darbovietėje dirbant šis stažas įgytas, tai yra, sumuojamas visas stažas įgytas per 24 mėnesių laikotarpį.

 

Tėvystės atostogas suteikia darbdavys pagal Darbo kodeksą, todėl išsamiau šį klausimą p. Rūtai galėtų paaiškinti Valstybinė darbo inspekcija.

 

Ar Jūsų vyras pasinaudojo tokia teise pirmą mėnesį auginti naujagimį kartu?

19. Jul 2012, 08:34

labas rytas, teisę išeiti tėvystės atostogų jis tikrai turi, tik klausimas dėl tėvystės atostogų apmoėkjimo, bet tvarką paaiškino specialistė. Mano vyras buvo ne tik 1 mėnesį tevystės atostogose po vaio gimimo, bet ir dabar yra jose, kol vaikui sukaks 2 metai.