Artėjant metui į mokyklas, vaikams vėl grasina alergija

Artėjant metui į mokyklas, vaikams vėl grasina alergija

23. Aug 2012, 07:00

 

Oficialiosios statistikos duomenimis, maisto alergija Lietuvoje sudaro nuo 0,5 iki 2,5 proc. visų alerginių susirgimų. Artėjant metui, kuomet vaikai aplenkdami mokyklų valgyklas patrauks pietauti į kavines ar greito maisto restoranus, alergologai susirgimų prognozuoja daugiau.

 

Kaip aiškina Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros specialistė Sigita Čėsnienė, mokslo metais apsinuodijimų maistu ženkliai nepadaugėja, tačiau vaikai dažniau pradeda vartoti daugiau nesveiko maisto, kuris sukelia alergines reakcijas.

 

„Tėvai duodami dienpinigius dažnai nežino, kur jų vaikas keliauja pirkti maisto ir ką jis valgys. Šalia mokymų įstaigų esančiose kavinukėse ar prekybos centruose tikrai nerasime virtos kiaulienos, kalakutienos ar triušienos, kurios priskiriamos prie rečiausiai alergiją sukeliančios mėsos.

 

Pavyzdžiui, kalakutienoje yra mažai kolageno, todėl ji lengvai virškinama. Būtent dėl šių savybių kalakutiena rekomenduojama vartoti vaikams ir turintiems virškinimo problemų, tačiau viešojo maitinimo įstaigos ar prekybos centrai, priešingai nei mokyklos, nesivadovauja jau keletą metų švietimo įstaigoms skirtais griežtais, vaikų mitybą reglamentuojančiais, įstatymais.“ – sako S. Čėsnienė.

 

Kiaušiniams, mėsai, žuvies produktams, jūros gėrybėms, riešutams alergiškų vaikų tėvams dažniausiai patariama gaminti kalakutienos patiekalus. Alerginės reakcijos yra padidėjusio jautrumo mėsos baltymams ar angliavandeniams rezultatas.

 

„Kalakutiena naudinga tuo, kad joje yra lengvai įsisavinamos geležies, magnio, taip pat ši mėsa yra liesesnė ir padeda stiprėti vaiko imuninei sistemai.“ – priduria „Arvi kalakutai“ gamybos vadovė Rasa Dapkeviečienė.

 

„Kalakutieną pamėgo vaikų ir savo sveikatą tausojantys tėvai, nes šioje mėsoje mažiau cholesterolio ir riebalų, bet gausu baltymų, aminorūgščių, B grupės vitaminų. Gaila, tačiau dar nemažai tėvų neįvertina šios mėsos gerųjų savybių,“ – sakė R. Dapkeviečienė.

 

Kaip sakė S. Česnienė, valgyklos ir kavinukės, esančios mokymo įstaigose, griežtai tikrinamos kartą per savaitę: "Valgiaraščiai yra patvirtinti Visuomenės sveikatos centro ir negali būti koreguojami. Šeimai, auginančiai alergišką vaiką, ypatingai svarbu jį pratinti prie sveikos mitybos, kuri dažnai reiškia subalansuotą mitybą ir kokybiškų produktų atranką".

 

20-ojo amžiaus pradžioje alergija buvo itin reta liga. Nuo tada įvairūs veiksniai lėmė susirgimų dažnėjimą, kuris pastaruosius keturis dešimtmečius sparčiai auga, o alergija maistui tampa vis dažnesnė ir sunkesnė. Vien tik Europoje alergija paliečia daugiau nei 150 milijonų žmonių.