ASTOS blogas: Tarp miesto ir kaimo

ASTOS blogas: Tarp miesto ir kaimo

09. Feb 2013, 09:00

 

Nors temą buvau suplanavusi jau seniai, ji netikėtai bus susijusi su Evelinos paskutine blogo tema. Apie tai, ką galima rasti mūsų šaldytuvuose.

 

Pradėsiu iš toliau – su vyru esame kilę iš nedidelių kaimų, po mokyklos baigimo iškeliavę į Vilnių ir čia, didžiausiame Lietuvos mieste, kuriantys savo šeimos gyvenimą. Kadangi kaimai nuo Vilniaus tik už 60 km, tai praktiškai kiekvieną savaitgalį ten ir praleidžiame.

 

Poilsį, gamtos malonumus, bendravimą su šeima deriname su kaimiškais darbais ir turime iš to daug naudos. Pagelbėjant tėvams dirbti įvairius darbus ilsisi miesto ir darbų išvarginta galva, sustiprėji fiziškai, kvėpuoji grynu oru – juk kaimai įsikūrę toliau nuo kelių, apsupti Dzūkijos pušynų.

 

Na, ir maloniausia dalis, kuria mėgaujamės ištisus metus – kaimiški maisto produktai. Natūralūs, pačių auginti ir visai kitokio skonio, negu parduotuvėje.

 

Skaičiuoju, kad kelionė į kaimą su šeima mums atsiperka – ne tik gerai praleidžiame laiką, pagelbėjame tėvams, bet ir maisto produktų atsivežame visai savaitei, kurių kaina viršija automobilio degalams išleistus pinigus.

 

Vasarą mažai ką ir perkame parduotuvėje, žiemą – daugiau, bet ir iš kaimo turime ko parsivežti. Štai paskutinio savaitgalio gėrybės, kurios papildė mūsų šaldytuvą: pienas, rūgpienis, grietinė, sviestas, varškė, saldaus pieno sūris, bulvės, morkos, kopūstai, česnakai, svogūnai, rauginti agurkai, rauginti kopūstai, kiaušiniai, obuoliai, uogienė, kiaulienos šonkauliukai, faršas, rūkyta nugarinė, rūkytas kumpis.

 

Gal kažką ir praleidau, kartais vieno atsivežame daugiau, kito – mažiau, kartais vietoje uogienės keliauja marinuot grybai ir kiti asortimento pakeitimai įvyksta. Vis dėlto pamėginau paskaičiuoti, kiek man kainuotų šie produktai, jeigu juos pirkčiau prekybos centre – ogi maždaug 117,46 Lt.

 

Skaičiavau „Maxima“ el.parduotuvėje, kur ir šiaip perkame maistą. Ėmiau maždaug tuos produktų kiekius, kuriuos šį savaitgalį parsivežiau ir tų prekės ženklų, kuriuos įprastai perkame, kai į kaimą nevažiuojame, pavyzdžiui, žiemą, kai itin šalta ar keliai prastai išvalyti.

 

Taigi, suma susidaro iš tiesų nemaža. Jau nekalbu apie tai, kaip skiriasi maisto kokybė. Štai mėsos beveik neperkame – valgome kaimišką vištieną iš anytos, kiaulieną – iš mano tėvų. Jie augina be jokių ten pašarų priedų, senoviškai – savi grūdai, bulvės, vasarą žolė ir kt.

 

Kai perkame prekybos centre, net nesidairome į ekologiškus produktus ar rūkytus kumpius – nei įpirksime, nei skonis bus toks geras kaip kaimiškų.

 

Meniu planuoju pagal tai, ką atsivežėme iš kaimo, nusiperku trūkstamus produktus. Pusfabrikačių neperkame – ir taupiau, ir sveikiau.

Taigi kaime prisidedame prie kaimiškų darbų – sėjame daržoves, ravime, padedame tėvams ir šieną sutvarkyti, ir bulves nukasti, bet lieka laiko ir poilsiui, o gėrybėmis džiaugiamės visus metus.

 

Dar lekiame uogauti, grybauti, žvejoti – net tik nauda, bet ir malonumas. Gražu žiūrėti, kaip vaikas uogas pats skabo, renkasi ir į puodelį, kad darželyje draugus pavaišintų – prie jo pusė puodelio pridedu savo litrą ir nešame.

 

Pijus irgi sveikesnis ir gudresnis auga kaimo dėka. Visus kaimo darbus žino, gyvuliukus pažįsta ir draugams darželyje pasakoja. Net kai buvome įsisukę į ligų kamuolį – savaitė darželyje, dvi namie – gydytoja patarė pabūti kaime. Dvi savaitės kaime ir vaikas sveikas – nesirgo visą likusį rudenį ir žiemą, o visokie geriami vitaminai neapsaugojo taip nuo ligų. Pasilikti kaime savaitėlei – jo itin mėgstamas dalykas.

 

Štai taip mes ir gyvenam – tarp miesto ir kaimo.

Nuotr. mėgstamas desertas - kepti obuoliai ir mūsų avietynas.

 

Gero savaitgalio

Asta

 

18. Feb 2013, 16:04

gintarerei, nuosavas ūkis tikrai reikalauja daug laiko ir žinių. O kai dirbi, tai sunku viską suspėti.
pypse, kaime tikrai pajunti savo darbo skonį 😃 Kaip ir minėjau, padirbėti tenka, bet ir naudą turi iš to. Stambiausius darbus tėtis su traktoriumi nudirba, šeima didelė, tai visi su antrom pusėm prisidedam ir tie darbai ne tokie baisūs 😀 Dar smagesnės šventės darbus užbaigus negu šiaip visą dieną bimbam. Nepratę mes taip - paplūdimyje nė pusdienio su vyru neištvėrėm, vis kažkur ėjom, kažką veikėm 😀

18. Feb 2013, 15:58

Viili, mes taip pat kaime pailsime, atsigauname. Susirenka ten visi su šeimomis, tai daug vietos ir laiko pabendrauti, kitaip nei mieste, kur visi skuba, lekia.
Kaimo irgi visiškai neatsisakom - jeigu tik kada šaus kokia geniali idėja, kodėl gi nesugrįžus ir neįgyvendinus jos 😀

pypse pypse 09. Feb 2013, 23:21

😀 Užgavėnės juk, tai tinka apie maistus😀))

ojatus... pirmiausia pagalvojau ne apie naudą ir lašinukų naminių skonį o tą vargą dėl kurio tiek galite parsivežti. atsimenu kai mano seneliai turėjo karvę... šienavimai, ravėjimai.parduotos vasaros;/ su šakėm bulves vartai... dabar vyro tėvai gyvena kaime, bet turi traktorius... tai bulviakasis šventė- giminės susiėjimas, nu bet kad būtų pieno grietinės ir sviesto tai eina sau kaip dirbėti reikia... 😀
bet kaip dabar norėčiau palendricos kaimiškos gabalėlio. Atsimenu įdėdavo močiutė. susipjaustai kvadratukais ir ant sumuštinio....

gintarerei gintarerei 09. Feb 2013, 22:06

oj kaip smagiai gyvenate. As irgi turiu kaima su savo mociutem dar, anksciau ten lankydavausi itin daznai, o dabar vis per ta lekianti gyvenima vis reciau. Spaudziu tevelius kraustytis i gamta, o mes su vyru irgi pasvajojame, kada issikraustyti i kaima, kad anukai turetu kur atvaziuoti. Man kaimas irgi siejasi su paciais graziausiais vaikystes prisiminimais: gyvuliuku prieziura, medus, bulviu kasimas, uogu skynimas, kruva zaidmu lauke iki saule leidziasi, vakarai prie ezero...mmm. O apie kaimiskas maisto gerybes net nekalbu. Kiek imanoma valgome viska is savo darzo, bet jau seneliai ne be to amziaus, kad laikytu didelius ukius, bet aisku kiek turi, tiek dalinasi ir ta labai vertiname! 😀 kaimas yra gerai...isvis buvau cia uzsidegusi ir sakiau, davai ikuriam uki ir auginam ka nors, bet tada supratau, kad pries tai reikia pasidometi nemazai 😀 bet o kodel gi ne?

kodelcia kodelcia 09. Feb 2013, 21:27

įdomu buvo skaityti. sutinku, kad kaimo grynas oras bei močiučių užauginamos gėrybės sveikiau

09. Feb 2013, 11:57

Skaitant toks jausmas, kad parasyta apie musu seima😀 Mes irgi taip pat gyvenam ir labai tuo dziaugiames - tiek geru laiko praleidimu, tiek nuostabiu maistu. Nesu pirkus jokios mesos ir pieniskus visus ar darzoves labai retai tenka pirkti. Nezianu, kaip Jusu seima, bet mes tiesiog atsigaunam nuvaziave i kaima, o mergyte irgi labai noriai vaziuoja. Mes kartais pasvarstom galimybe vaziuoti gyvent, bet vis stabdo mazam mieste normalu darba bus sunku susirasti. Galvojam apie savo verslo ideja, ir jei viskas seksis gal ir pabegsim is Vilniaus 😀