Atopinis dermatitas: kaip prižiūrėti vaiko odą

Atopinis dermatitas: kaip prižiūrėti vaiko odą

14. Sep 2015, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Atopinis ir kontaktinis dermatitas (egzema) pasireiškia įvairiomis formomis ir daugybe simptomų, pavyzdžiui, odos sudirgimas, paraudimas, niežulys, pleiskanojimas, įdrėskimai, mazgelių susidarymas ir ilgai išliekanti sausa oda.

Dėl tokios odos būklės atsiranda kraujagyslių patinimas ir nervų galūnių sudirgimas. Pagrindinė egzemos priežastis – per didelė imuninės sistemos reakcija, sukelianti odos uždegimą.

Tačiau, anot dermatologės Gerimantos Balevičienės, tinkamai prižiūrint vaiko odą, yra tikimybė, kad ilgai kankinęs atopinis dermatitas dings. 

Vanduo, odos priežiūros priemonės gali dirginti odą. Vandenyje ištirpusios medžiagos taip pat prasiskverbia į odą ir gali ją susirginti. Tad atidžiai žiūrėkite, ką pilate į vandenį. Netinka ir paprasti muilai, nes jie dar labiau sausina odą.

Šiltas vanduo padaro odą daug puresnę ir pralaidžią mikrobams, todėl susidaro pavojus prasidėti infekcijai.

Neretai mamos kreipiasi į dermatologę su pusmečio vaikučiais, kurie yra itin gausiai išberti - dažniausiai nuo labai dažno maidymo, mirkymo. Dažnos lakišiaus ir kitų žolelių vonios taip pat nėra gerai – jos pablogina vaiko odos būklę arba sudaro sąlygas atsirasti atopiniam dermatitui ar net jam išplisti.

Jei vaikas yra linkęs sirgti atopiniu dermatitu, jam visiškai netinka ramunėlės – nei jų kompresai, nei arbatos, nes ta medžiaga, esanti šiame žolelių nuovire, gali sudirgtini vaiko odą.

Nereikia vaiko nei šiltai rengti einant į lauką, nei būnant namie, nemėgsta jie ir kai šiltai apklojate nakčiai, tuomet jie pradeda kasytis odelę.

Vaikučiams, sergantiems atopiniu dernatitu, netinka rengti sintetinius (akrilano) bei vilnonius rūbelius. Aprengus juos, jiems tuoj pat pradeda niežėti odą.

Tinkamai prižiūrint odą yra tikimybė, kad atopinis dermatitas dings.