Auginate sūnų? 7 dalykai, kuriuos pravartu žinoti

Auginate sūnų? 7 dalykai, kuriuos pravartu žinoti

24. Feb 2016, 13:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mamos pienas naudingesnis berniukams

Niekas neabejoja žindymo nauda - mamos pienas yra ne tik maistas, vaistas, bet ir puiki nusiraminimo priemonė visiems mažyliams. Tačiau vienas tyrimas parodė, jog mamos pienas yra naudingesnis berniukams. Kuria prasme? Tyrimo rezultatai atskleidė, jog berniukai, kurie kūdikystėje buvo žindomi mamos pienu pusę metų ar ilgiau, būdami jau dešimties metų pasiekė žymiai geresnių rezultatų mokykloje nei tie, kurie buvo maitinami mišinukais. Tiek pat laiko mamos pienu žindomos mergaitės tokių akivaizdžių rezultatų neturėjo. Tyrinėtojai neranda aiškios priežasties, kaip mamos pienas susijęs būtent su berniukų smegenimis, tačiau, kaip bebūtų– žindykite savo sūnus kiek įmanoma ilgiau.

Vėl jis manęs nesiklauso

Taip, išties jie nesiklauso – ir tai ne jų kaltė. Berniukai turi mažiau jautrią klausą nuo gimimo nei mergaitės, ir šis skirtumas tampa vis didesnis su amžiumi. Mergaitės greičiau išgirsta tai, ką sako kiti. Ta smegenų dalis, kuri atsakinga už informacijos perdirbimą, anksčiau vystosi mergaitėms, todėl jos greičiau išgirsta tai, ką sako kiti, nei berniukai. Kai ką nors sakote savo mažajam sūnui, atrodo, kad jis ignoruoja. Tačiau jei norite, kad jis jus išgirstų, palieskite jį. Atsitūpkite prie savo dvimečio padaužos ir, pažvelgę į akis, sakykite „Laikas į vonią“. Arba palieskite savo penkiamečio petį ir pasakykite, kad jis dar turi penkias minutes žaidimui kieme.

Berniukams patinka ginklai ir tai normalu

Net jei jūs uždrausite žaisti karą, nepirksite žaislų-ginklų ar uždrausite žiūrėti panašius kovų filmukus, jūsų sūnus vis tiek susiras, kaip bet kokį daiktą paversti ginklu – tai gali būti jūsų plaukų džiovintuvas, pieštukas, samtis ir pan. Tokie ginklų žaidimai gali būti net naudingi sveikatai. Žaisdami ginklais ar mojuodami kardais berniukai taip išreiškia savo jausmus, pažįsta gėrį ir blogį ir pan. Jei gėdysite sūnų dėl tokių žaidimų, jis bijos išreikšti savo jausmus ir užsisklęs. Tad vietoj to, kad uždraustumėte juos, geriau paaiškinkite sūnui apie tikrų ginklų pavojus ir kaip jo ginklų žaidimai gali išgąsdinti kitus vaikus. Visuose žaidimuose turi būti taisyklės, taip ir žaidžiant karą, jų reikia laikytis, kad visi būtų saugūs.

Berniukams patinka lazdos

Žinoma, jos gali būti kardais ar ginklais, tačiau lazdos gali virsti ir magiškomis burtų lazdelėmis, mokslininko, keliautojo, nindzės pagalbininkais. Leiskite vaikui surinkti visą lazdų kolekciją ir pasistatyti iš jų fortą, tvirtovę ar pan. Jos gali būti puiki, lavinamoji priemonė - beje, nieko nekainuojanti. Leiskite savo berniukui fantazuoti.

Berniukai – dažnesni pirmosios pagalbos punkto lankytojai

Augindamos sūnus, nesistebėkite, jog jie patirs kur kas daugiau traumų ir lūžių nei mergaitės. Važiuodami dviračiu, iškritę iš medžio, susimušę su bendraamžiais ir pan. Tiesiog jie tokie yra, tad susitaikykite su tvarsčiais ant kojų ir rankų iki tol, kol jūsų padauža užaugs.

Berniukai mėgsta glaustytis

Nors jie mėgsta vaizduoti kovotojus, žaisti ginklais ir lazdomis, tačiau jie gali būti labai meilūs. Apsikabinimas ir prisiglaudimas prie tėvų jiems gali būti net svarbesnis nei mergaitėms. Per prisilietimą jiems lengviau išreikšti savo jausmus. Džiaukitės, jei jūsų sūnus taip elgiasi – myluoja ir bučiuoja jus, atsakykite jam tuo pačiu dešimteriopai. Nebijokite, kad mylavimais jį išlepinsite. Priešingai, ne vienas tyrimas parodė, jog tie vyrai, kuriems vaikystėje trūko mamos meilės ir švelnumo, buvo labiau linkę į agresiją.

Berniukai tave išmokys tiek daug

Augindami berniuką tu išmoksi tokių dalykų, apie kuriuos anksčiau neturėjai nė „žalio supratimo“. Tu sužinosi, kur galim aptikti sraigių, kur geriausia prisikasti sliekų žvejybai, kokios yra superžmogaus galios ir pan. Tavo sugebėjimai dar labiau išlavės, kai su savo sūnumi surinksi pilį iš 486 Lego detalių. Galiausiai tu pamatysi skirtumą tarp varliagyvių ir roplių. Tu pagaliau susitaikysi su tuo, jog „berniukai yra berniukai“, tačiau ilgainiui suprasi, kad su žodžiu „berniukas“ neatsiejami žodžiai kaip nuostaba, jautrumas, energija, smalsumas, nekaltumas ir užuojauta.

Ar gali patikėti, kokį nuostabų sūnų augini!