Auginti dukrytę - neaprėpiama laimė

Auginti dukrytę - neaprėpiama laimė

13. Apr 2014, 14:39 Gerda_M Gerda_M

Ir jei kas nors man prieštarauja - meskite akmenį! Nes dukra - tai šiluma, gėris, atjauta ir ramybė. Mergytė, pribėganti apsikabinti per kaklą mamą su savo mažytėmis rankytėmis - stebuklas. Rieškutėse nešina pirmoji žemuogių saujelė... Pirmosios žibutės... Labanaktukas prieš miegą... 

Kai tik pradėjau lauktis, jaučiau, kad mano įsčiose - mergytė. Kitaip negalėjo būti. Aš tiesiog norėjau, svajojau, tikėjau, kad gims mergytė. O kadangi norai materializuojasi, pasaulį išvydo dukrytė. Goda. 

Prieš pirmąjį susitikimą su dukryte su mama ilgai kalbėjomės apie vaiko auklėjimą, ji man pasakojo, kaip auklėjo mane, į ką visada kreipė dėmesį, į ką būtina jį atkreipti ir kaip reikia elgtis su vaiku... Todėl gimus Godytei buvau pasiruošusi. Buvau pasiruošusi tapti MERGAITĖS mama. 

20140413143816-51682.jpg

Ką sako tavo aplinkiniai (močiutė, senelis, visuomenė, dėdės, draugai) apie tai, kaip reikia auklėti berniukus ir mergaites? Ar skiriasi, anot jų, berniukų ir mergaičių auklėjimas?
 Jei atvirai, patarimų niekada neklausau. Dažniausiai juos išgirdusi, palinksiu galva, paantrinu, pritariu, tačiau kiekvieną akimirką sprendimus priimu pati. Ir tik pati. Mano pačios galvoje ir širdyje nuo pat mažens vystėsi ypatinga meilė mamai. Atjauta jai, šiluma, pagarba. Visada įsivaizdavau, kad tik mergaitės gali perteikti tokius jausmus, emocijas. Juk mergaitėms daug paprasčiau pribėgti apsikabinti, prisiglausti ar pabučiuoti mamą. Visada tuo tikėjau, tuo tebetikiu ir dabar. 

Ar jauti kitų spaudimą ir norą, kad auklėtum berniuką ar mergaitę taip, kaip jie sako, kaip yra priimta?
Nėa tokio žodžio kaip "priimta". Yra tam tikri standartai, kuriuos patys sau susikuriame, tačiau kiekvienas gyvename tik pagal savo šeimoje kuriamas taisykles ir nuostatas. Kaip auklėti dukrytę, visada tariuosi su savo mama. Matydama ir jausdama ypatingus savo santykius su ja, svajoju tokius pačius sukurti ir su savo Goda. Būtent todėl, geriausia patarėja šiuo (ir visais klausimais) yra mano mama.  Spaudimų ir kažkokių norų mūsų šeimoje nėra. Yra tik patarimai, pasiūlymai, noras padėti ir pagelbėti. 

Kaip nori tavo vyras/partneris, kad auklėtum vaiką?
Mano vyras tiki, kad imdamasi vaiko auklėjimo ir priimdama su auklėjimu susijusius dalykus, sugebėsiu priimti tik pačius teisingiausius sprendimus. Mūsų svajonė, kad dukrytė būtų mergaitiška, tvarkinga, atsakinga, sugebanti atjausti, suprasti, priėjus prisiglausti. Mums labai svarbu artumas ir atvirumas, todėl tikime, kad Goda išaugs būtent tokia.
Juk tik nuo mūsų viskas priklauso.  

Kaip tu pati galvoji, koks turėtų būtų sūnaus ir dukros auklėjimas? 
Auklėjant reikia mokėti laviruoti. Reikia jausti ribą tarp griežtumo ir atlaidumo. Kiekviena mama turi mokėti, esant atitinkamai situacijai, pasakyti griežtą NE, o esant reikalui, priėjus priglausti, paguosti, apkabinti.  

Berniukus reikia mokyti susilaikyti nuo ašarų, jei jiems skauda, nesiskųsti – ar tu sutinki su tuo? Plačiau papasakok, ką apie tai manai.
Apie berniukų auklėjimą neturiu teisės kalbėti, nes sūnaus neturiu.  

Mergaites reikia labiau lepinti – taip ar ne? Plačiau papasakok, ką apie tai manai.
Kiekvieną vaiką reikia lepinti proto ribose (nesvarbu, ar tai berniukas, ar mergaitė). Kiekvienam vaikui reikia skirti ypatingą dėmesį, meilę, pirkti reikalingus daiktus, o norimais ir svajojamais palepinti tam tikromis progomis, tam tikromis situacijomis.  

Berniukai neturėtų persirenginėti mergaičių drabužiais ar žaisti tuo, kuo mergaitės žaidžia – taip ar ne? Plačiau papasakok, ką apie tai manai.
Apie berniukų auklėjimą neturiu teisės kalbėti, nes sūnaus neturiu.  

 Mergaites reikia mokytis užmegzti ir palaikyti santykius, kartais mokėti pasitelkti gudrumą. Berniukus reikai mokyti būti labiau savarankiškais ir tikslo siekančiais, kad galėtų pasiekti gyvenime to, ko nori. Ką tu apie tai manai?
Pritariu. Visgi, reikia sutikti, vyrauja tam tikri skirtumai. Mergaitės privalo būti mergaitiškos, turi būti elegantiškos damutės nuo pirmųjų gyvenimo metų. Štai berniukai turi būti narsesni, drąsesni, sugebėti neverkti, būti santūrūs, tačiau, tuo pačiu, mokėti būti jautriais. Ši savybė būtina kiekviuenam žmogui.  

Tėčiai turėtų labiau rodyti meilę dukroms, berniukus reikia mokytis būti stipriais, drąsiais, kantriais – taip ar ne?
Jei nori, kad tavo dukrytė būtų miela, jauki, šilta, draugiška ir meili, būtinai meilę jai turi rodyti ir mama, ir tėtis.  

 Kuo skiriasi dukros ir sūnaus auklėjimas? Kodėl skiriasi, kaip manai? Ar tai dėl lyčių skirtumų, o gal yra kitos priežastys? Jei gali, įvardink 3 tokius auklėjimo skirtumus.
Apie vyrų ir moterų skirtumus kalbama visą gyvenimą. Tad kodėl vienodi turėtų būti maži berniukai ir mažos mergaitės? Žinoma, kad skiriasi ir auklėjimas, ir bendravimas su berniukais, ir su mergaitėmis.  

14. Apr 2014, 16:02 pypse

Apie akmeni mintis parasyta, labai ryskiom raidem. Tai pypse nepersistengei 😉

pypse pypse 14. Apr 2014, 15:41

As kaip nemastanti paklausiu. Akmenuku turi i mano darza ar siaip turejai minty kad atsisaudyt moki jei ka ?
As tai akmenu minti pasigavau paskaicius tavo sakinukus, lyg meskit akmeni jei nesutinkat? Ar klystu? Ejnu paziuret ar buvo tas akmuo ar tikrai as cia ne vietoj ta zodi istraukiau. Nu antra karta permetus akimis nerandu jokios tavo minties apie akmenis 😀)) man pasirode kad buvo toks sakinys, kad tipo tokius jausmus, ir taip elgtis ir pan gali TIK mergaite, o jei nesutinkat meskit i mane akmeni 😀) tau del to tokia metafora ale ir naudojau, bet gal persistengiau.
As kaip suprantu tu labai norejai mergaites, noras issipilde, buvai tam pasiruosusi ir tt. Ar galvojat apie antra vaikiuka? Ar irgi noretum mergaites?
Man pavadinimas is kart siunte atitinkama zinute, bet ir perskaitytas tekstas kazkaip nepatiko. Kaip ir visos kitos pasisakiusios net ir mastancios su tom visom mintim besalygiskai nesutinka.

As kad pasakyciau kaip isaukleti vyrisku noreciau uzduoti klausima: kas tavo nuomone yra vyriskumas?

Gerda_M Gerda_M 14. Apr 2014, 14:23 Gutikas

Kai tik mažoji užmigs😀

14. Apr 2014, 14:11

Gerda, siulau paskaityti straipsniuka kuri parase mamyte "astripaprika" augina ir mergyte ir berniuka, labai protingas ir idomus straipsis. Ten manau rasi atsakymus i savo klausimus apie berniuku auklejima, vyriskuma.. ir nereikes cia taip astriai diskutuoti.
Grazios savaites 😉

Gerda_M Gerda_M 14. Apr 2014, 13:16 krisliukas

VALIO mamytei, kuri MĄSTO 😘

Gerda_M Gerda_M 14. Apr 2014, 13:15 Gutikas

man labai gražu, kai matau berniukus, nešančius mamai gėles, padedančius nešti pirkinius (aną dieną visai mažas pypsius nešė mamos maišą). Ir taip - tai yra nuostabu ir aš su tuo nei noriu, nei ketinu, nei turiu tikslų ginčytis. Tik tiek, kad atrodo natūralu mergaitei skirti ypatingą meilę, švelnumą ir šilumą, kad ji išaugtų moteriška, jauki, prisiglaudžianti, atjaučianti. O kaip auginti ir auklėti berniuką, kad jis išaugtų vyriškas? Nes šiais laikais darosi bloga nuo sumoteriškėjusių vyrų. Taip, kadaise buvo kariuomenė - vyrai ten išmoko visko - vyriškumo, tvirtumo, spartumo. O kur to gauti dabar? Yra kažkokios auklėjimo nuostatos paauglystėje? Anksčiau? O gal tiesiog viskas vyksta natūraliai ir kai augini berniuką, tokie klausimai net nekyla? 😀

Krisliukas Krisliukas 14. Apr 2014, 12:47

man straipsnelis nesukėlė panašių minčių,kaip mamoms pasisakiusioms..aš skaičiau visai kitaip..Gerda rašė būtent apie savo jausmus,ką ji jaučia augindama dukrytę,todėl ir pavadinimas būtent toks.. na bent aš taip manau 😉
tiesa,nesutinku,kad auginant berniuką,negalima lovoj glaustytis ir vartytis.. o Dieve,kaip tiem berniukam reik meilės..gal netgi daugiau nei mergaitėms 😉
savo berniukus myluoju, nešioju (aišku nekalbu apie vyriausiąjį,kuriam greit bus 11 😃) bet savo laiku jis gavo daugiausiai meilės iš visų trijų vaikų,nes augo vienas...taip,jis yra jautrus vaikas,bet tikrai matau,kad vyriškas auga..ir nežinau,kas ugdo jo vyriškumą,niekad nesusimąsčiau,gal karatė treniruotės,o gal,kad tėtį mato tik savaitgaliais..kai jam tebuvo treji metukai,tėtis pradėjo išvažinėt dirbt į užsienį..bet jam buvo pasakyta tokia frazė,kad dabar jis yra vienintelis vyras namie,lieka su mama,tad turi man padėt visom prasmėm..gimus broliui sesei,jis t.p. labai daug padeda
o pasiglaustymų,nešiojimų,mylavimųsi buvo be proto be proto daug..kaip ir ašarų įvairiausiose situacijose net ir dabar 😉

14. Apr 2014, 12:35

Suneliui, lygiai taip pat BUTINA suteikti meiles, svelnumo, demesio ir t.t. juk jis vaikas, berniukas, o tik veliau vyras, koks jis butu uzauges, jei negautu is mamos ir tecio meiles, silumos? koki tada sunu uzaugintume?? jei berniukas atnestu mamai geliu, ar apkabintu ir pabuciuotu pries miega, tai reiskia jis skystas ir auga nevyriskas?? berniukai neverkia? nesamoniu nesamone!!! zinoma auklejimas tarp mergaiciu ir berniuku skiriasi, taciau abiem reikia ir meiles ir silumos ir demesio.

Gerda_M Gerda_M 14. Apr 2014, 11:47

Merginos! Mamos! Moterys 😀) Dieve, man pavyko! 😀 Iššaukiau diskusiją ir sureagavo mamytės, auginančios sūnelius. Būtų labai įdomu padiskutuoti (be pykčių), kuo gi iš tiesų skiriasi tas auginimas, kaip auginti berniuką/mergaitę ir pan.
Aš, pavyzdžiui, dažnai susimąstau, kad, turbūt, nemokėčiau auklėti ir auginti sūnaus. Kodėl? dėl elementarių priežasčių! aš nenorėčiau turėti moteriško sūnaus, nes įsivaizduoju, kad berniukas turi būti vyriškas ir tvirtas. Tačiau kurioje vietoje tada atsiduria prisiglaudimai ir pasivartymai lovoje - ar tai sukuria jautrų žmogų (gerąja prasme) ar per daug minkštą? Būtent šioje vietoje man kyla daug dviprasmiškumų ir klaustukų.
Net neabejoju, kad didžiausia dovana, gauta iš dievo, yra bendrai VAIKAS, o kad yra mamų, kurios (to fakto slėpti nereikia) nori vienos lyties arba kitos, tai irgi normalu ir suprantama. Galbūt tai atėję iš šeimos - mūsų su mama ryšys išties ypatingas, bendraujam be perstojo, todėl labai tikiu, kad ir su savo dukra tą ryšį jausiu.
Pypse, nepradėkim mėtytis akmenim, nes ir aš ne vieną turiu 😉 😃
P.S. Kadangi prie portalo prisidedu dar ir kiek kitaip, man NEREALIAI faina, kad po mano straipsniais gimsta diskusijos iki pykčio 😀 Nes jau nuo to čia portale prisiskaitomo mamiškumo ir pūkuotumo kartais koktu darosi 😀

14. Apr 2014, 11:07

Aš vos perskaičiusi antraštę, pagalvojau , o jei turi sūnų, esi nelaiminga???Labai keisti išsireiškimai apie mergaites, atrodo lyg berniukai , kažkas baisaus.. Na man mamai auginančiai sūnelį, tokie išsireiškimai, kad tik mergaitės švelnios, jas reikia lepinti , tiesą pasakius nepatinka ir pykdo.

pypse pypse 13. Apr 2014, 22:29

jei visur vietoje žodžio mergaitė būtų žodis vaikas - sutinku, bet kai tai TIK apie mergaites...
nesiskaitė. arba skaitėsi ir vis tas "akmenis" rodės rankoj laikosi...
mažyliai nori dėmesio, tad negaliu daugiau savo nuomonės paargumentuoti...
jau kai užsimezga gyvybė tai galvok negalvojęs lytis nuspręsta. sutinku kad turime nuojautas, kad dėl kažko laukiame labiau vienokios lyties ar kitokios (tikrai taip būna, tik ne visi pripažįsta), bet kažkaip man nei viena mintis nepatiko ką perskaičiau...

13. Apr 2014, 22:07

pritariu pypse..
atrodo berniukas ne vaikas ir jis negali buti svelnus, meilus, atnesti mamai pirmuju zibuciu ar istarti labanakt pries miega..

pypse pypse 13. Apr 2014, 19:19

aš perskaičiau tik pavadinimą ir pirma mintis - o auginti berniuką tikra nelaimė? ar kaip...

vėliau viską perskaitysiu. gal nereikės mesti akmeno😀