Augustės dienoraštis: kaip ilgalaikio kosulio priežasties ieškojom

Augustės dienoraštis: kaip ilgalaikio kosulio priežasties ieškojom

13. Mar 2016, 21:21 floryte floryte

    Augustei pradėjus lankyti darželį, po eilinio jos "pasirguliojimo" įtempiau ausis, nes niekaip nesibaigė kosuliukas. Jį taip pavadinau mažybiniu pavadinimu neatsitiktinai, nes tai nebuvo rimtas, stiprus kosulys. Tai buvo pakosčiojimai, kuriuos dažniausiai išgirsdavome dukrytei jau užmigus arba ryte prieš kėlimąsi. Pradžioje galvojau, kad tai vis dar nepraėjusio "sirguliojimo" padariniai, tačiau kai tai tęsėsi jau antras mėnuo... Kreipiausi į šeimos gydytoją. Taigi, teko aplankyti "krūvą" gydytojų ir atlikti šiek tiek tyrimų.

1. Gal kirminai?...Pirmas veiksmas, ko ėmėsi šeimos gydytoja -  atliko tyrimus nustatyti, ar mergaitė neturi kirminų. Pasirodo, tai galėtų būti kosulio priežastis. Tyrimų atsakymas - kirminų nerasta.

2. Vizitas pas pulmonologą (plaučių specialistą). Gydytoja išklausinėjo apie alergijas. Padarė plaučių nuotrauką ir kraujo tyrimą. Taip jau sutapo, kad kaip tik tuo metu Augustė susirgo bronchitu. Taigi, rentgeno nuotrauka ir parodė bronchito vaizdą.Tuo metu mergaitė vartojo antibiotikus bronchitui gydyti. Pulmonologė prirašė vaistų ir paskyrė kitą vizitą, kurio metu trėjome sužinoti kraujo tyrimų atsakymą. Nusipirkau prirašytus vaistus - "Monkasta". Kaip ir visada, skaitau informacinį lapelį apie vaistą. Suėmė siaubas. Tai - vaistas astmai gydyti. Kiek žinau, astma susijusi su dusuliu. Augustei kosėjant jokio dusulio nepastebėjau. Skaitau toliau - apie šalutinius poveikius. Dar didesnis siaubas suėmė - psichikos sutrikimai (košmarai, haliucinacijos...), imuninės sistemos sutrikimai, kraujo ir limfinės sistemos sutrikimai, širdies, kepenų sutrikimai, viduriavimas, kvėpavimo sistemos infekcija...Visų nebevardinsiu. Ir visą šitą "dovanėlę" vartoti vaikui, kuris ir taip vaduojasi nuo bronchito, yra pakankamai jautrus...Ir visa tai kišti vaikui kiekvieną dieną visą mėnesį...? Padėjau vaistus į šalį ir laukiau kito vizito pas gydytoją. Po nepilnos savaitėlės sulaukėme kito vizito. Išsakiau savo abejones gydytojai dėl vaisto "Monkasta", pasakiau, kad nevartojome. Gydytoja išbarė. Pasakė, kad vaisto kūrėjai prirašo daugybę šalutinių poveikių, norėdami apsidrausti. Augustės kraujo tyrimas parodė, kad ji gali būti kažkam alergiška. Ir tikrai, stebiu, kaip ant kūnelio karts nuo karto Augustei atsiranda kažkokios mažos dėmelės. Pulmonologė išrašo siuntimą pas alergologą. Išeinu iš pulmonologo kabineto sau pažadėjusi, kad tų baisių "Montekasta" vaikui neduosiu, kol nežinau alergologo atsakymo.

2. Vizitas pas gastreontereologą (virškinimo sistemos specialistą). Šeimos gydytoja buvo išrašiusi siuntimą ir pas šį specialistą. Gydytoja, apžiūrėjusi vaiko virškinimo organus echoskopu, diagnozavo - organai normoje. Klausinėjo apie dukrytės maitinimąsi, tuštinimąsi. Gydytojai paminėjau tai, kas tuo metu ir man pačiai kėlė įtarimą - Augustė pasižymėjo gan dideliu apetitu ir vakarais kaip reikiant prisivalgydavo. Taigi, gydytojos rekomendacijos buvo tokios:

  • neduoti valgyti prieš miegą likus 2 val.;
  • valgyti visada tuo pačiu metu;
  • vengti alergizuojančių produktų: medaus (aš jį dėdavau į vandenį ir tokią "arbatą" gerdavo Augustė), šokolado, citrusinių vaisių;
  • atsigėrimui duoti tik vandenį, vengti sulčių;
  • miegoti šiek tiek pakelta pagalve.

Jokių kitų tyrimų ar vaistų Augustei nebuvo paskirta. Gydytoja vaikui įtarė refliuksą, tačiau šios diagnozės nepatvirtino. Prasitariau šiai gydytojai apie prirašytus vaistus "Montekasta"...Gydytoja, išklausiusi mane, pasakė, kad kvėpavimo, virškinimo problemos ir alergijos - viskas gali būti susiję ir kad vertėtų šį vaistą vartoti.

3. Vizitas pas alergologą. Žinoma, gydytoja išklausinėjo apie visus faktorius, kurie mūsų namuose galėtų kelti vaikui alergiją - naminiai gyvūnai, pelėsiai, maistas ir t.t. Paskyrė tyrimą alergijai nustatyti. Tyrimo esmė - ant vaiko rankytės odos deda alergenų lašelius, o paskui toje vietoje su adatėle praduria odą ir laukia reakcijos. Tyrimo atsakymas  - nė vienam alergenui Augustė nėra jautri. Vėl pokalbis su gydytoja alergologe ir išvada - mergaitė nėra niekam alergiška, tačiau kraujo tyrimas rodo, kad organizmas pasirengęs įsialerginti. Ir vėl gavome sąrašiuką, kokius maisto produtus vartoti rekomenduojama kaip sveikius, o kokių - vengti.

   Reziumė. Taigi, kaip matote, aplankėme daug gydytojų kabinetų. Tačiau vieno tvirto atsakymo dėl kosulio priežasties ir neradome. Man ir pačiai sudėtinga pasakyti, ar tas kosulys išnyko, nes vieną savaitę Augustė sveika, o kitą  - jau vėl sirguliuojanti ir kosėjanti...Naudinga buvo išgirsti gydytojų pastabas ir į jas atsižvelgti, tačiau supratau, kad skirtingų gydytojų skiriasi net ir tų pačių tyrimų rezultatų aiškinimas. Vaistų "Monkasta" taip ir neišdrįsau savo vaikui duoti...

Tikiu, kad kosulių ir sirguliojimo metas bus išaugtas!

Gal ir Jūsų mažylis turėjo ar turi panašių problemų su kosuliais?...Gal yra tekę Jūsų vaikui vartoti vaistus "Monkasta"?

mama ingrida mama ingrida 15. Mar 2016, 08:25 floryte

Net nežinau dabar gal jau ir žaizdelių yra jau suaugo jis pas mane jam tuoj 21m.bet kai buvo mažiukas tai ištisai kai sukildavo tas dirginimas skrandžio tai kosidavo sausai kaip jūs ir sakot taip dirginamai.

floryte floryte 14. Mar 2016, 19:59 floryte

Čia buvo atsakymas Linai😀

floryte floryte 14. Mar 2016, 19:56

Na kosulys, likęs po ligelių dviems mėnesiams man pasirodė per ilgai...Mano mamiška nuojauta irgi linkusi pasilikti prie refliukso versijos. Kiek pasiklausiau žmonių, vaikams refliukso problema šiais laikais aktuali jau net ir visai mažiukams. Stengiuosi atidžiau kontroliuoti vaiko mitybą, nebeleidžiu prisivalgyti prieš miegą. O citrusinių vaisių ar šiaip sulčių jai gan retai duodame, tad tai negalėjo labai įtakoti refliukso.

floryte floryte 14. Mar 2016, 19:49 mama ingrida

Na va, tai ir Jūs nemenkų bėdelių turėjot...O Jūsų berniukui kas su skandžiu negerai? Gal refliuksas? Maniškės kosulys toks buvo nei sausas nei šlapias, lyg kas dirgintų gerklytę ir ji atsikosti, tikrai ne toks kaip bronchito.

O taip, esu girdėjusi ir apie nervinės kilmės kosulį, tačiau Augustė jau adaptavosi darželyje, noriai į jį eina, o kitų priežasčių vaikui nervintis šiuo metu lyg ir nėra. Va tas refliuksas tai ir man kažkaip įtartina, nes tuo metu ji pasižymėjo superiniu apetitu. Manau, kad tai realiausia kosulio priežastis ir galėjo būti. Ačiū už pasidalinimą mintimis😀

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 14. Mar 2016, 10:25

Ohoho, bet tikrai kiek specialistų, o rezultatas, kaip sakant, nulinis. Daug rekomendacijų. Kiek man tekę susidurti su refliukso problemomis, dažnai būna pavartojus vaisių, sulčių, kitų rūgštesnių produktų ir paūmėja vakarop.
Dar kosulys gali būti ir nervinės kilmės - gal čia darželio įtaka? Tiesiog dalinuosi idėjomis kokios būna bėdos 😀

lina_baj lina_baj 14. Mar 2016, 09:04

Man ir kažkaip pansšu į refliuksą. O jei vis koks bronchitas aplanko tai mano šeimos gydytoja sakydavo, kad per 3-4 savaites tik visai dingsta kosulys. O tų vaistų aš jaučiu irgi neduočiau, kaip sako vieną gydo (jei tikrai reikia), o kitą gadina... net išbandyčiau kitą tos srities specialistą... o gal rimtai čia ts kosulys tiesiog liekana po ligelių?

mama ingrida mama ingrida 14. Mar 2016, 08:10

Mano Urtė kosėjo taip pat gana ilgai ir stipriai,taip pat buvome pas pulmonologus,taip pat švietė irgi rodė bronchitą nuotrauka,bet jokių kitų vaistų mums neskyrė,nes buvome gėrę ir tuo metu jau nebegėrėme antibiotikus dvejus.Sakė jau pakankamai prigėrėt vaistų.Dabar mes jau esame sveiki,nors ,mūsų brolis vakar ir vėl pradėjo sloguoti,tai nežinau kaip čia bus toliau.Paskaičius jūsų blogą pirma man mintis buvo skrandukas.Kai parašėt kad prieš miegą prisivalgo.Mano vyresnėliui su skrandžiu jau seniai nėra gerai tai kosulys ištisinis.Ir aš tikiuosi kad mano mažiai ligas išaugs😀Aukite sveikos😀