Beveik metukų kūdikis sužvairuoja: ar verta sunerimti?

Beveik metukų kūdikis sužvairuoja: ar verta sunerimti?

13. Sep 2012, 07:00

Vaikų akių gydytoja atsako į mamos klausimą apie vienerių metukų dukrytės pažvairavimą. Ar jau laikas kreiptis į gydytoją, ar nerimauti per anksti?

 

Mamos Dovilės laiškas:

 

"Laba diena, mūsų situacija yra tokia: po trijų savaičių dukrelei sukanka 1 metukai. Prieš miegelį visada, o kartais ir bevaikštinėdama, turi rankytėse turėti marliuką. Ji mėgsta susirasti marliuko  kampuką, juo brauko sau per nosytę, o prieš miegelį -  ir per akytes.

 

Neseniai pastebėjau, jog kuo arčiau marliuką prineša prie veiduko ir žiūri tyrinėdama į tą surastą kampuką, ji tarsi sužvairuoja. Abi akytės sueina link nosytės. Bet atitraukus marliuką vėl viskas gerai.

 

Sakykite, ar tai jau žvairumo pradžia? Ar jau reikia sunerimti ir kreiptis į gydytoją? O gal normalu, kad akytės taip sueina, kai prie pat veidelio norima pamatyti abiem akytėmis kokį nors daiktą? Iš anksto dėkoju už atsakymą.

 

Atsako „Akių gydytojų praktika“ akių ligų gydytoja Loreta Šveikauskienė:

 

Sveiki, p.Dovile,

 

Praktikoje tėveliai  dažnai kreipiasi nerimaudami dėl matomo ir pastebimo vaikų žvairumo. Kūdikiui augant, akių funkcijos keičiasi, keičiasi vokų, nosies forma, žvilgsnis. Naujagimiams būdingi nesuderinti akių judesiai: kartais akys krypsta į  išorę, kartais būna visai prie nosies.

 

Kūdikiams natūralu žvairuoti iki 4 mėnesių. Šiame amžiuje jau atsiranda abiakis matymas, kitaip tariant, akys susiranda viena kitą ir ima žiūrėti kartu.

 

Nuo 6 mėnesių akys sugeba skirti tolį ir artumą. Žvelgiant į artimus daiktus, akys krypsta link  nosies, t.y. konverguoja. Tuo metu jos prisitaiko artimam matymui, akomoduoja. Pasitaiko, kad šis akomodacijos ir konvergencijos santykis pasikeičia, tuomet matome žvairumą artumui.

 

Pirmoji mažylio akių apžiūra rekomenduojama sulaukus 6-8 mėnesių. Tuomet nustatome akių padėtį, abiakio matymo sutrikimo galimybę, refrakciją, ištiriame akių dugną. Dažniausiai galime įvertinti, ar yra pagrindas  žvairumui atsirasti vaikui augant ir patariame,kaip jį suvaldyti.

 

Jei tėveliai įtaria , kad vaikas žvairuoja, geriau pasitarti su žvairumo specialistais.

 

1