Bronchinė astma

Bronchinė astma

17. Apr 2012, 00:00

Bronchinė astma yra vienas labiausiai paplitusių susirgimų tarp vaikų. Ja serga vis daugiau ikimokyklinio amžiaus vaikų. Kokie jos požymiai ir kaip ją gydyti?

 

Šiuo metu gydytojai bronchinę astmą laiko viena iš chroniškų vaikų ligų.

 

Kas yra bronchinė astma?

 

BRONCHINĖ ASTMA – tai lėtinė kvėpavimo takų liga, pasireiškianti dusulio priepuoliais, apsunkintu kvėpavimu bei švokštimu krūtinėje.

 

Astmos išsivystymui didelę reikšmę turi aplinkos alergenai, oro užterštumas ir paveldimas polinkis sirgti alerginėmis ligomis. Todėl sergamumas astma didėja visame pasaulyje.

 

Pagrindiniai bronchinės astmos simptomai:

 

- Dusulys

- Spaudimo, gniaužimo jausmas krūtinėje

- Sutrikęs miegas

- Skrepliavimas

- Švokštimas krūtinėje

- Padažnėjęs kvėpavimas

- Sausas kosulys

 

Kokios jos priežastys?

 

Dažnai vaikams, kurie susirgo bronchine astma ankstyvoje vaikystėje, nustatomas padidėjęs jautrumas įvairiems alergenams, iš kurių dažniausi – dulkių erkės, gyvūnų plaukai, žiedadulkės, plunksnos, pelėsis, kai kurie maisto produktai kaip pienas, kiaušiniai, žemuogės.

 

Namų dulkės – tai sudėtingas mišinys iš medvilnės, celiuliozės, gyvūnų plaukų, pelėsio sporų. Tačiau esminiu namų dulkių komponentu yra dulkių erkutės, kurios nematomos plika akimi. Jos gali būti kilimuose, balduose, minkštuse žaisluose, patalynėje. Tiems vaikams, kurie jautrūs dulkių erkutėms, dusulio, kosulio priepuoliai prasideda naktį arba anksti ryte.

 

Taip pat bronchų astma susijusi su alerginiu rinitu (alergine sloga), atopiniu dermatitu bei kitomis alerginėmis ligomis. 

 

Bronchinę astmą gali įtakoti ir virusinė/ bakterinė kvėpavimo takų infekcija, rūkymas, stresas, cheminiai dirgikliai, fizinis krūvis, užterštas oras ir pan. 

 

Kiek trunka dusulio priepuoliai?

 

Bronchų astmos simptomai kaip dusulys, kosulys, apsunkintas kvėpavimas gali pasireikšti tik tam tikrais metų laikais, nepriklausyti nuo metų laikų arba būti visus metus.

 

Bronchinės astmos simptomai atsiranda staiga, jie dažniausiai trumpalaikiai (trunka tik kelias minutes ar valandas), tačiau gali kartotis keletą kartų per parą.

 

Kas išprovokuoja priepuolį? Alergenai arba tokie dirgikliai kaip įvairūs kvapai, šaltas oras, fizinis krūvis. Žmonės tarp priepuolių dažniausiai jaučiasi gerai.

 

Ar galima išaugti" bronchinę astmą?

 

Dažnai tėvai klausia, ar gali vaikai išgyti, kitaip tariant, "išaugti" bronchinę astmą? Kaip sako specialistai, tai priklauso nuo pačios ligos eigos. Ji gali pasireikšti tik tam tikrais epizodais, arba tęstis nuolat. Esant nuolatinei astmai, bronchų uždegimas yra pastovus.

 

Vaikų astma, jiems augant ir bręstant, kartais išnyksta. Tad tikėtina, kad vaikas ją "išaugs".

 

Jei įtariate vaikučiui astmą, būtinai kreipkitės į savo šeimos gydytoją, kuris duos siuntimą pas alergologą ir pulmonologą. Bus atlikti specialūs tyrimai.

 

Ar Jūsų vaikai serga bronchine astma?

 

Šia tema nuo vakar karštai diskutuoja mamytės Forume. Mama Žaneta (laiminga) nori plačiau sužinoti apie jūsų patirtį kovojant su vaikučių bronchine astma. Kaip gydote?

 

Laiminga:

Norėčiau su mamytėmis apie šią ligą pakalbėti plačiau.

 

Birute:

Mano sūneliui pripažinta šita liga. Mums ją pripažino, kai mums buvo nepilni 2 merai. Labai tikimės, kad išaugsim. Mums dabar 2,3 metų. Naudojam pypkę Ventolino ir Monkasta geriam kas vakarą. Ir labai dažnai sergam. Didelių dusulio priepuolių, ačiū Dievuliui, nepasitaikė, tik kai peršąla, tai tada naktim budėti reikia. Aš manau, kad išaugsim, ir dar vasara artėja, tai jau nebus tų ligų sezono tokio.

 

Laiminga:

Mes taip pat naudojam tą pypkę. Naudojom ir tabletes, bet nutraukėme, nes beria nuo jų vaiką. Tad vietoj tablečių dar vieną pypkę išrašė, o sergam taip pat labai dažnai – nespėjame pasveikti, o žiūrėk jau vėl viskas iš naujo. Mano mažyliui 1 m. 3 mėn. Aš irgi tikiuosi, kad išaugsime ir pasveiksime.

 

Plačiau apie tai - Tema FORUME


O jūsų vaikučiams - ar teko susidurti su šia sunkia kvėpavimo liga?