Darželio grupėje – mažiausias

Darželio grupėje – mažiausias

19. Aug 2011, 00:00

 

Mūsų projekto dalyvės Jurgitos sūnelis Gediminas šį rudenį pradeda lankyti lopšelį- darželį.

 

1m 7 mėnesių berniukas bus jauniausias grupėje. Ką apie tai mano specialistai?

 

Konsultuoja ikimokyklinio ugdymo pedagogė, auklėtoja metodininkė Vilniaus lopšelyje – darželyje „Rūta“ Jolanta Danilevičienė:

 

Kaip galėtumėte įvertinti, kad 1,7 metų berniukas bus jauniausias savo grupėje, kiti jo draugai bus 2 – 2,5 metų?

 

"Vertinu tai labai gerai. Juk nėra taip, kad grupėje lopšelinukas berniukas bus su septynmečiais. Tie „didesnieji“- dvimečiai, trimečiai.

 

Pabandykime pažvelgtį į šį faktą, išskirdami jo pliusus ir minusus.

 

Koks gali būti minusas?

 

Vienintelis įmanomas tėvų baiminimasis galėtų būti dėl vaikučio saugumo, kad didesni vaikai pastums, užgaus mažesnįjį. Tačiau tai praktiškai neįmanoma, nes auklėtoja nepalieka vaikų vienų, visada juos stebi ir neleistų tokių konfliktų grupėje.

 

Tuo tarpu pliusų yra labai daug.

 

Būdamas vienoje aplinkoje su truputį didesniais vaikais, mažesnysis, būdamas labai imlus, mokysis iš didesniųjų ir pamatysite, ilgai netrukus, susilygins su jais. Tikėtina, kad skiriant užduotėles grupėje, nebus atskirų užduočių jam, tad vaikas natūraliai lygiuosis į didesnius ir sparčiai tobulės.

 

Gal dirbant kūrybinius darbelius, jis nepadarys visko iki galo taip, kaip didesnieji, bet tai niekis, palyginus su informacija, kurios jis semsis iš vyresniųjų.

 

Kalbant apie darželio ugdomąją aplinką, nėra taip, kad konkrečioje grupėje yra tik vienai amžiaus grupei skirtų žaislų, tikrai kiekvienas vaikas ras sau veiklos pagal pomėgius.

 

Tuo tarpu kalbant apie atvirkštinį variantą, nebūčiau tokia optimistė. Kai vienas vaikas, vyresnysis, yra mažesniųjų grupėje, tikrai kyla daugiau problemų. Tokiu atveju didesniajam būtina skirti atskirų ar papildomų užduočių, negu mažiukams, antraip vaikas neturės į ką lygiuotis ir netobulės.

 

O kalbant apie mažesniųjų vaikų buvimą didesniųjų grupėje (nebūtinai vieno, gali būti ir keletas), tai išties gerai. Tai būdas, kai vaikas natūraliai „auga“ ir tobulėja be didelių pastangų ar specialių priemonių".

 

Linkiu Jums sėkmės!

 

Kitą kartą pagvildensime mamos Gintarės klausimą apie atsisveikinimą darželyje. Kaip elgtis geriau: išbėgti, kai vaikas nemato, ar, nepaisant vaiko ašarų, atsisveikinti su juo?

 

Jeigu turite klausimų, rašykite juos el.paštu redakcija@mamyciuklubas.lt

 

20. Aug 2011, 14:52

Mes savo duryte pradejom leisti i darzeli nuo 2m. I tokia grupe, kur puse dienos, tik iki pietu, tokia edukacine grupe, pirmi metai tokia buvo. Ir ji ten buvo maziausia. Buvo vyresni vaikuciai 2,5m, 3m, 4m, 5m. Ir labai dziaugiames tuom. Vienas minusas, kad kiti vaikai kai susirguliuoja (slogojuoja, kosti) leidzia juos i darzeli. Nors vienas is tevu buna namuose ir galetu neleisti. O visa kita pliusai. PVZ Kai eidavo i lauka, vyresnieji padedavo mazesnius apsirengti, nulipti laiptais. Dukryte pradejo daugiau kalbeti ir t.t.

20. Aug 2011, 10:27

mano panelyte darzeli pradejo lankyt kai jai buvo 1,8 m.,grupeje ji irgi buvo jauniausia ir dar maziausia ir smulkiausia 😀 bunant tarp vyresniu vaiku tikrai maciau vien teigiamus dalykus,labai greit ismoko tvarkingai laikyt sauksta ir pati valgyt,po poros dienu jau graziai gere is puoduko,smarkiai pasistumejo i prieki kalba-daug zodziu sakiniu ir aiskiai tariamu,ismoko pazaisti ir viena. Kai nuvaziavom i kaima smelio dezej zaide graziai ir tvarkingai atsisedus ant krasto kaip ir zaidzia darzelyje. Ir ant puoduko sedet palaipsniui iprato ir manyciau deka dazrelio ir tai jog nei vienas ten pampersu nenesiojo.Tik pirmus menesius ji uz save jaunesnius truputeli paskriausdavo (draugu vaikus),nors darzelyje vaikai ja rupinosi kaip jaunesne ir is aukletoju demesio daugiau buvo,bet praejus pusei metu ji su vaikais elgesi kitaip,nori zaisti kalbina,nebera tokia baiksti ir su jaunesniais jau bendrauja,paguodzia jei verkia 😀 buvo periodas kada buvo pradejus mustis (cia jau vienas blogas dalykas),bet sitas dalykas labai greit pasibaige,ar tai darzelyje kazkaip isaiskino ar tai musu su vyru kalbos padejo,kodel taip dare tai padarem isvada jog tai budas apsiginti,kolkas nesimusa jau kuris laikas,tikiuosi kad ir nesimus. Dar vienas geras dalykas kad pradejus lankyt darzeli po kurios pradejo labai saugot savo daiktus,jei ka nusinesa i darzeli eidama namo butinai viska susirinks. Taigi kai vaikas jauniausias grupeje tai tik pliusas, viskas kolstysis gerai, to ir linkiu 😉

19. Aug 2011, 22:56

Tikrai labai išsamiai paaiškinta. Jurgut, viskas bus gerai, lauksim pasakojimų, kaip jums sekasi 😀 👍 🌷 🌷 🌷

laurora laurora 19. Aug 2011, 17:30

iskart ir pamaniau apie tai, kaip cia rasoma. visada mazesnis vaikas budamas tarp vyresniu atkiunta, kieme ar tarp draugu (ne darzelyje) tokie vaikuciai labai protingi atrodo ir savarankiskesni

19. Aug 2011, 13:36

Oi kaip šauniai viskas paaiškinta, aš taip save ir raminu, kad vaikas tiesiog įgis daugiau savarankiškumo ir viskas klostysis gerai. Dėkui 😘