Darželio grupėje - mažiausias. Blogai tai ar gerai?

Darželio grupėje - mažiausias. Blogai tai ar gerai?

16. Aug 2014, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

 Kartais vaikučiai darželį pradeda lankyti labai anksti arba nelikus jokiai vietai - "įkišami" į didesnių vaikučių grupę. O tuomet tėveliams kyla daugybė klausimų - džiaugtis, kad jų vaikas sparčiau mokysis iš vyresniųjų, o gal pergyventi, kad dičkiai jo neskriaustų? 

Konsultuoja ikimokyklinio ugdymo pedagogė, auklėtoja metodininkė Vilniaus lopšelyje – darželyje „Rūta“ Jolanta Danilevičienė:

Kaip galėtumėte įvertinti, kad, pavyzdžiui, 1,7 metų berniukas bus jauniausias savo grupėje, kiti jo draugai bus 2 – 2,5 metų?

"Vertinu tai labai gerai. Juk nėra taip, kad grupėje lopšelinukas berniukas bus su septynmečiais. Tie „didesnieji“- dvimečiai, trimečiai.

Pabandykime pažvelgtį į šį faktą, išskirdami jo pliusus ir minusus.

Koks gali būti minusas?

Vienintelis įmanomas tėvų baiminimasis galėtų būti dėl vaikučio saugumo, kad didesni vaikai pastums, užgaus mažesnįjį. Tačiau tai praktiškai neįmanoma, nes auklėtoja nepalieka vaikų vienų, visada juos stebi ir neleistų tokių konfliktų grupėje.

Tuo tarpu pliusų yra labai daug.

Būdamas vienoje aplinkoje su truputį didesniais vaikais, mažesnysis, būdamas labai imlus, mokysis iš didesniųjų ir pamatysite, ilgai netrukus, susilygins su jais. Tikėtina, kad skiriant užduotėles grupėje, nebus atskirų užduočių jam, tad vaikas natūraliai lygiuosis į didesnius ir sparčiai tobulės.

Gal dirbant kūrybinius darbelius, jis nepadarys visko iki galo taip, kaip didesnieji, bet tai niekis, palyginus su informacija, kurios jis semsis iš vyresniųjų.

Kalbant apie darželio ugdomąją aplinką, nėra taip, kad konkrečioje grupėje yra tik vienai amžiaus grupei skirtų žaislų, tikrai kiekvienas vaikas ras sau veiklos pagal pomėgius.

Tuo tarpu kalbant apie atvirkštinį variantą, nebūčiau tokia optimistė. Kai vienas vaikas, vyresnysis, yra mažesniųjų grupėje, tikrai kyla daugiau problemų. Tokiu atveju didesniajam būtina skirti atskirų ar papildomų užduočių, negu mažiukams, antraip vaikas neturės į ką lygiuotis ir netobulės 

O kalbant apie mažesniųjų vaikų buvimą didesniųjų grupėje (nebūtinai vieno, gali būti ir keletas), tai išties gerai. Tai būdas, kai vaikas natūraliai „auga“ ir tobulėja be didelių pastangų ar specialių priemonių".