Darželiuose katastrofiškai trūksta vietų!

Darželiuose katastrofiškai trūksta vietų!

14. Aug 2012, 00:00

Vilniaus darželiuose tapo ganėtinai ankšta. Naujos ikimokyklinio ugdymo įstaigos nestatomos jau dvidešimtmetį, o į senuosius darželių pastatus bandoma sutalpinti vis daugiau ikimokyklinukų. Tačiau net ir tokios priemonės negelbėja: šiemet vietos pritrūko 1250 vaikų.

 

Nuo rugpjūčio 10 d. pasikeitus priėmimo į sostinės darželius tvarkai padėtis negerėja - vietų ikimokyklinio ugdymo įstaigose vis dar katastrofiškai trūksta, rašo Respublika.lt

 

Šį rudenį net 1250 sostinės ikimokyklinukai gali likti be vietos darželyje. Pasibaigus pagrindiniam priėmimui buvo likusios apie 490 laisvų vietų, o norinčiųjų jas užimti - 1750. Be to, laisvų vietų buvo toli gražu ne visuose rajonuose. Laisviausia senuosiuose Vilniaus rajonuose: Naujininkuose, Lazdynuose, Šeškinėje, Naujamiestyje.

 

Tuo tarpu gyvenantieji naujuosiuose rajonuose apie vietą ikimokyklinio ugdymo įstaigoje gali tik pasvajoti. Pavyzdžiui, Pilaitėje yra vos keli  valstybiniai darželiai - juose laisvų vietų likusios vos keturios. Naujų namų kvartaluose - Perkūnkiemyje, Santariškėse, Bajorų kalvose, - darželių išvis nepastatyta.

 

Įstaigų ikimokyklinukams nėra ir netoli Bajorų esančiame Jeruzalės mikrorajone. Visi Verkių seniūnijoje gyvenantys ikimokyklinukai bandomi sutalpinti į du valstybinius darželius Baltupiuose.

 

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio (NAMS) atstovė spaudai Rasa Paulavičienė įsitikinusi, kad padidinus vietų skaičių senuose darželiuose problemos liks neišspręstos. Esą per visą Nepriklausomybės laikotarpį Vilniuje pastatyti tik du nauji darželiai, o senųjų plėsti jau nebėra kur.

 

„Savivaldybė ieško lengviausio sprendimo ir tai jau vyksta daugelį metų. Skelbiasi, kad įsteigė šimtus naujų vietų darželiuose, tačiau jie tiesiog suspaudė vaikus kaip silkes statinėse. Darželiuose panaikinti miegamieji, atskiros poilsio zonos. Dabartinės priemonės - dar vienas bandymas išspausti iš citrinos paskutines sultis“, - dėstė mamų atstovė.

 

R.Paulavičienę stebina, kad grandioziniams projektams (pavyzdžiui, el.bilieto, „Vilniaus - Europos kultūros sostinės“ ir kt.) sostinės savivaldybė skiria milijonus litų, tačiau statyti naujų darželių neturi už ką.

 

„Yra tvarka, pagal kurią statantiems daugiabučius privalu į savivaldybės biudžetą pervesti numatytą sumą pinigų. Tai lėšos, skiriamos viešiesiems poreikiams tenkinti, iš jų turėtų būti statomi mokyklos ir darželiai. Tačiau, kaip matome, tai nėra daroma. Artimiausiu metu turėsime tik vieną naują darželį Perkūnkiemyje. Tačiau ir šio kaina - 20 mln. litų - kelia abejonių. Klausimas, ar nebūtų pigiau patalpas nuomoti bent keliems darželiams?“ - svarstė ji.

 

Vietų darželiuose trūksta ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje.

 

Ką daryti tėvams? Ar beliks tik privatūs darželiai, už kuriuos ne visi gali susimokėti? 

Kokia situacija Jūsų mieste?

15. Aug 2012, 16:40

Na tkrai nesutinku ka uzrasius nuo pat gimimo vieta tikrai gausi... Deja, as savaji uzrasiau kai jam buvo 1 men. I keturis darzelius ir nei vienam is ju negavom vietos, tad teko eiti i kt darzelius ir teirautis ar gali dar mus priimti... Tai pasiseke mums, gavom vieta 😀

14. Aug 2012, 19:13

bet dabar su eilem sakes,nes reikes sausio menesi patvirtinti savo registracija?tai koks skirtumas ar tu ji uzrasysi tik gimusi,ar kiekvienais metais tu is naujo registruosies ☹ nesamones 😥

14. Aug 2012, 16:59

mano maziukas be problemu Kaune pateko i darzeli nors buvau i viena uzrasius kaip tik gime bet po to pasikeite planai ir teko skubiai susirasti kita darzeli tai per men laiko prieme i lopselio grupe o dabar kai suejo trys metukai vel perejo i kita darzeli ir ten nelaukem ilgos eiles po savaites jau turejom vieta😀

14. Aug 2012, 16:49

Nors Kaune yra daržiukų, kur galima lengviau patekti, bet mes į norimus arčiau namų užsirašę kelių mėnesiukų į vieną priėjome po 2 metų, o į kitą turbūt būtume priėję 1 klasėje 😀 Nors tikrai žinau, kad į atokesnius, mažiau populiarius daržiukus lengviau patekti, galų gale ir su dovanėle į kai kuriuos galima įeiti 😀

14. Aug 2012, 16:44

Nevisada iseina veikti is karto. Gimus dukrytei dar neturejome savo buto ir gyvenome kitame mieste. Tik kai nusipirkome buta ir jau zinojau kur gyvensime uzrasiau dukryte i darzeli, tada jai buvo 1.5 metu. Aisku neturejome jokiu sansu patekti i darziuka. Tik "patepus" vieno darzelio direktore atsirado vieta. Manau visuose didziuosiuose miestuose ta pati problema su darzeliais.

14. Aug 2012, 16:42

ups, parašiau ir pati susimąsčiau - kai dukrai buvo metukai, išėjau į darbą ir samdžiau auklę, o leidau kai sukako beveik dveji metukai 😀

14. Aug 2012, 16:39

O gal reikia užrašyti į darželį prieš planuojant kūdikį ar nėštumo metu...? Žodžiu, tragikomiška situacija, tačiau ateityje jei nebus statoma naujų darželių, tikrai bus ne kas. Aš, pamenu, užrašiau vos prieš mėnesį. Maniau, kad reikia užrašyti vos gimus vaikui, bet kai paklausiau direktorės darželyje Lazdynuose (o tai buvo prieš septynerius metus), sako, ką jūs, ateikite kai norėsite vesti vaiką į darželį ir užašysime likus porai savaičių. Nepatikėjau. Saulę leidau vasaros pabaigoje, kai jai buvo metukai, o ją užrašiau pavasario pabaigoje. Štai taip buvo anais laikais.

tifer tifer 14. Aug 2012, 16:20

mano irgi vaikam buvo darzely vietos,kadangi kai ne pirmas vaikas lanko ta darzeli tai budavo pirmumo teise priima kitus.bet va nezinojom kad persikraustysim i kita rajona,o dabar sitam rajone vietu siais metais niekaip nera,o veziot i sena darzeli gana toli.bet ka darysi,teks.

14. Aug 2012, 16:16

zivile nauja tvarka,ir dabar is vis nesuprasi ar papulsi i norima darzeli ☹ nes as norejau vesti ten,kur mano mama dirba jau 15metu,bet manau jau i ta darzeli mes nepateksime ☹