Daugiausiai džiaugsmo suteikia pasiruošimas Velykoms

Daugiausiai džiaugsmo suteikia pasiruošimas Velykoms

28. Mar 2013, 00:00 tylingoto tylingoto

MŪSŲ ŠV. VELYKŲ TRADICIJOS

 

Šv. Velykos - man laukiamiausia metų šventė. Aš jas pradedu „švęsti“ likus savaitei ar net dviem iki Velykų, taip pat įtraukiu visą šeimą. Daugiausiai džiaugsmo mums suteikia pasiruošimas šventei.

 

Margindama margučius aš „pabėgu“ nuo buities, kasdienybės vargų. Taip aš mintimis priartėju prie savo šaknų. Savo dar vos 3 metukų sūneliu, ir jau kiek didesniam sūnėnui pasakoju kaip mama mane išmokė marginti kiaušinius, kaip jie buvo marginami labai, labai seniai... Tad šiomis savo šeimos tradicijomis noriu pasidalinti su Jumis.

 

Svarbiausią Velykų akcentą – margučius, pradedu marginti prieš porą savaičių. Margučius marginu naudodama vašką. Šį marginimo būdą pradėjo naudoti mano babukas (prosenelė), kurią išmokė ponia, pas kurią ji tarnavo būdama paauglė.

 

{smallpic:1}

 

Dabar tai paprasta: nueinam į artimiausią parduotuvę ir nusipirkę kiaušinių dažų, juos sumaišom pagal instrukciją ir viskas marginimui paruošta... Tada viskas buvo kiek kitaip... Tuoj praėjus didžiosioms metų šventėms, babukas ruošdavosi Šv. Velykoms, nes dažus reikdavo pasigaminti patiems.

 

Deja, bet sparčiai tobulėjant technologijoms poreikis gaminis dažus patiems dingo, todėl paties proceso nežinau, tačiau mama pasakojo, jog jos senelis parnešdavo juodalksnio medžio žievės, ji būdavo užraugiama natūralioje rūgštyje (raugintų kopūstų, burokėlių ar kitų daržovių), būtinai reikdavo į raugą dėti ir surūdijusios geležies. Viskas atrodo paprasta, viską sumeti į katilą ir raugini keletą savaičių, bet...

 

Kiek kartų mama bandė, pačiai šių dažų, nuo kurių kiaušiniai pasidarydavo juodi lyg anglis, pasidaryti nepavyko... Gal būdama vaikas nepastebėjo kokio slapto ingrediento... Ar tiesiog babukas ne visą procesą atskleidė...

 

Tuo metu gauti spalvotų dažų buvo sunku, todėl raštas būdavo vienspalvis: kiaušinio spalvos, o margutis juodas (virtas minėtuose dažuose) arba rudas (virtas dažuose pagamintuose iš svogūnų lukštų)

 

{smallpic:2}

 

 Mano močiutė į margučių marginimą „įnešė“ spalvų. Raštas tapo trijų spalvų: kiaušinio spalva (ruda ar balta), tada geltonas raštelis ir raudonas arba žalias. Kiaušiniai tapo tikrais margučiais...

 

Šiak tiek, trumpai aprašysiu patį marginimo procesą. Taigi, pirmiausia reikia pasiruošti kiaušinius, jie turi būti švarūs (neriebaluoti) kambario temperatūros ir nevirti. Tada ruošiu marginimui reikalingas priemones: susimaišau spalvotus dažus, pasiruošiu vašką. Aš su mama naudoju natūralų bičių vašką, nes jis verdant kiaušinius geriausiai laikosi.

 

Vašką lydau nedidelėje metalinėje dėžutėje, o ant kiaušinio tepu su pačios pasigamintu įrankiu, kurį šeimoje vadiname „kabliuku“ (tai vinutė įkalta į mažą pagaliuką).

 

{smallpic:3}

 

Taigi, patogiai įsitaisau, nes šis procesas užtrunka

 

Išlydau vašką ant mažos ugnies, ir merkiu kabliuką į tą vašką, ir sparčiai brėžiu brūkšnelį, ar dedu taškelį norimoje kiaušinio vietoje, tada vėl merkiu kabliuką į vašką ir vėl braukiu per kiaušinį. Taip „piešiu“ ant balto/rudo kiaušinio, be dažų, tada kiaušinį merkiu į geltonus dažus, jam nusidažius toliau marginu jau geltonos spalvos margutį, o tada jau merkiu į raudonus ar žalius dažus ir baigiu marginti.

 

{smallpic:4}

 

Toje vietoje kur kiaušinis padengtas vašu, kiaušinių dažai nenudažys lukšto, ir nuvalius vašką matysis tokia spalva, ant kokios buvo uždėtas vaškas. Taip numargintus margučius dedu į moteriškas pėdkelnes (kad galėčiau visus iškart ištraukti, nes margučių vienu kartu verdama apie 40), merkiu į juodus šaltus dažus, statau ant viryklės ir kaitinu tol, kol pradeda „kilti“ vaškas.

 

Jokiais būdais dažai negali užvirti, nes jei užvirs, tai raštas susilies, nes juodi dažai pateks po vašku. Dažų kiekis turi būti apie 4 – 5 litrai, kad kiaušiniai spėtų išvirti.

 

{smallpic:5}

 

Atėjus laikui nukelti kiaušinius nuo viryklės „įdarbinama“ visa šeima, nes kol margučiai karšti reikia sparčiau juos nuvalyti nuo vaško. Tai labai malonus procesas, nes pasimato tikrasis margučių grožis, vaikučiai ieško savo margučių, norėdami pamatyti, kaip jiems šiemet sekėsi.

 

Šis marginimo būdas mano šeimoje įprastas ir tradicinis, tačiau sparčiai užmirštamas Lietuvoje, nes jaunimas labai pamėgo lipdukus, „marmurinius“ dažus, su kuriais kiaušiniai tampa gražūs vos per keletą minučių, ir nereikia šventėms ruoštis prieš keletą savaičių. Aš labai džiaugiuosi, kad mano mažyliui nesvetimas, šis mano šeimoje, naudojamas marginimo būdas.

 

Margindama prisimenu kaip vaikystėje ranką miklinau margindama plastmasinius stiklainių dangteliui, mažyliams duodam marginti vos po vieną kiaušinį (ir tas dažniausiai būna „iškeptas“ ant kelnių) jie, taip pat kaip ir aš, margina dangtelius.

 

{smallpic:6}

 

 Marginti susėdam kartu su mama (prieš kelis metus ir močiutė kartu dar margino, dabar jai jau per sunku), ji pasakoja apie savo vaikystę, mylimą babuką, smagius ir šiltus vakarus prieš Velykas. Taip norėtųsi, kad tos vaikystės dienos sugrįžtų, tokios nerūpestingos ir šiltos... Tokios mielos, kokiomis dabar gyvena mano vaikai, kurie, tikiuosi pratęs šia marginimo tradicija.

 

Aišku, ir pats Šv. Velykų rytas ypatingas, jau iš vakaro, virdami kiaušinius aptarinėjam, kiek kas suvalgys gražuoliukų, svarstome, kieno kiaušinis šiemet bus tvirčiausias ir toliausiai nuriedės...

 

Išaušus šventiniam rytui, vaikai nekantraudami laukia velykinių žaidimų. Jiems net skanėstai esantys ant stalo nerūpi, skuba išsirinkti tvirčiausius ir toliausiai riedančius margučius. Visa diena būna kupina geros nuotaikos, vaikų klegesio... 

{smallpic:7}

{smallpic:8}

 

Ir nors už lango dažniausiai būna dar šalta, gera nuotaika atneša pavasarį į mūsų namus ir širdis... Štai tokios mūsų šeimoje Velykų tradicijos.

 

Toma

 

Konkursas „Velykų belaukiant“: trečioji užduotis

 

Nuo kovo 25 iki balandžio 1 dienos

Fantastiškus prizus - dovanų čekius - konkursui dovanoja 

www.modidu.lt 

Modidu Facebook

4

Mamyčių klubo SIMPATIJŲ PRIZAS 

 Comvita maitinamasis kūno losjonas 200 ml

losjonas

jaldija jaldija 28. Mar 2013, 16:00

man labai gražūs vašku marginti kiaušiniai, pati nesugebu išgauti gražių raštų. Man kaip vaikui gaunasi tik atskiri taškeliai ir brūkšneliai 😀

tylingoto tylingoto 28. Mar 2013, 15:22

Dėkui už pakoreguotą mano pasakojimą 😃

tylingoto tylingoto 28. Mar 2013, 13:04

oi, dėkui, skubu siųsti visą rašinėlį 😀 o foto tai išties, niekaip nepavyko įkelti ☹

28. Mar 2013, 12:46

Publikavome viską, ką parašėte. Siuntėme jums el. paštu laišką, prašydami papildyti tekstą bei atsiųsti nuotraukų, bet nesulaukę atsakymo publikavome, kaip yra... Galite atsiųsti el. paštu redakcija@mamyciuklubas.lt, mes mielai padėsime papildyti.

tylingoto tylingoto 28. Mar 2013, 12:31

čia virimui paruošti kiausiniai šaldytuve laukia rytojaus, kol bus išvirti

tylingoto tylingoto 28. Mar 2013, 12:03

laba 😀 čia įdėtas LABAI sutrumpintas mano pasakojimo variantas ☹ ne,jie nesugenda, nes marginami nevirti. margučius verdam penktadienį arba šeštadienį.
Tada visi sudedami į moterišką kojnę (apie 40 kiaušinių) ir dedami į metalinį kibirą su juodais dažais ir verdami kol pradės „kilti“ vaškas. Patikėkit, išvirti jie spėja, nes lėtai kaista apie valandą.