DIDYSIS ATSISĖDIMAS: kaip mažylis įsisavina sėdėjimo įgūdžius

15. Jun 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Neįtikėtina, kiek daug mūsų mažylis visko išmoksta per pirmuosius gyvenimo metus!

Pirmiausia, jis išmoksta laikyti savo galvytę, kiek vėliau, sustiprėjęs jis savarankiškai apsiverčia. Po kokio mėnesio – ima gaudyti savo kojeles ir ragauti pirštukų skonį. O tai jau labai svarbaus įgudžio – atsisėdimo – pirmieji ženklai. Raumenukai kiek sustiprės ir mes išvysime, kaip mažylis bando atsisėsti pirmą kartą.

Atminkime, jog tik po to, kai mažylis išmoksta savarankiškai sėdėti, mes galime pakeisti jo padėtį vežimėlyje bei sodinti jį į maitinimo kėdutę. Beje, pasak specialistų, tai yra bene tiksliausias požymis, jog jūsų vaikutis yra pasiruošęs ir naujam skonių pasauliui. Tad jį jau galima pradėti primaitinti. Nors daugelis tėvelių orientuojasi į amžių.

Sėdėti mažiukas pradeda savo individualiu laiku – tai pradėti daryti jis gali ir 6, ir 7 ar net 9 mėnesių. Tėveliams gi nevertėtų kištis į vaiko mokymosi procesą. Tiesa, tai nereiškia, kad viską reikia palikti savieigai. Mes galime būti komanda.

Kuo mes, tėvai, galime padėti savo mažyliui?

Taisyklingas mažylio laikymas – “Handlingas”

Pirmaisiais gyvenimo mėnesiais tiesiog būtina laikytis teisingų mažylio laikymo padėčių. 

Taip pat svarbu taisyklingai mažiuką sodinti, pvz.ant žemės. Pirmiausia sodiname jį ant šono ir rankos, bei paliekame jam pasirinkimo teisę patogiau įsitaisyti ir atsisėsti, arba įsipatoginti ropojimo pozicijoje.

Sėdėjimo padėtys

Mažyliai visi skirtingi. Sėdėti jie taip pat mokosi skirtingai. Daugelis vis tik pasirenka sėdėjimui padėtį - W. Tuomet svarbu stebėti, jog tai nebūtų vienintelė jo sėdėjimo padėtis visą dieną.  O taip pat atkrepti dėmesį į pėdučių padėtį. Jeigu jos nukreiptos į vidų – puiku, o štai jei į išorę – nelabai. 

Kuomet mažylis pradeda sėdėti, jo padėtis mes tėvai turime prižiūrėti gan akylai, mat jos daug pasako apie mažylio vystymosi eigą. Yra net keletas padėčių, kurios yra netaisyklingos ir taisytinos. Ir čia jau mes galėtume įsikišti ir padaryti viską, kad pėdutės žiūrėtų į priekį.

Patogi apranga

Gražūs kostiumėliai ir suknutės lai palaukia ypatingų progų. Kiekvienai dienai mums reikės medvilninių marškinėlių ir kelnių. Ne mažiau svarbios ir patogios sauskelnės – jos turi nespausti, nevaržyti judesių, būti užmaunamos maksimaliai lengvai bei paprastai.

Basos pėdutės

Dar viena auksinė taisyklė – leidžiame kuo ilgiau mažyliui būti basam. Ant pėdučių yra itin daug įvairių taškų. Išmokęs sėdėti mažylis be perstojo mokosi keisti kūno padėtis, o šiame procese aktyviai dalyvauja ir mažosios pėdutės. Jis mokosi jas taisyklingai statyti. O to jam prireiks jau mokantis vaikščioti. 

Pusiausvyra

Iš pradžių mažiukas sėsis pasiremdamas ranka, bet pamažu išmoks laikyti pusiausvyrą. Labai svarbu leisti jam pačiam pajausti pusiausvyrą, pajausti savo kūną.

O tuomet, kai jis išmoks pats atsisėsti, jam atsivers visas naujas pasaulis – jis savo aplinką pamatys jau būdamas vertikalioje padėtyje, atlaisvins rankas ir pradės žaisti sėdėdamas. Jau greitai jis pradžiugins jus savo naujais pasiekimais.

20150612120058-81852.jpg