Dovanos vaikams pagal amžių: idėjos ir patarimai

Dovanos vaikams pagal amžių: idėjos ir patarimai

21. Jul 2016, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kasmet tėveliai, artimieji ir draugai suka galvas, ką šiemet padovanoti mažiausiam šeimos nariui. Viena vertus, galime manyti, jog tai paprasta, juk žaislų yra kone kiekvienoje parduotuvėje, tad pagriebti kokį niekutį nėra misija neįmanoma. Toks požiūris yra gajus, nes manoma, jog mažyliui nėra itin svarbu, ką gauti, svarbu – apskritai kažką gauti. Tačiau vis dažniau kalbama, jog dovana vaikui yra atsakinga užduotis: reikia ne tik išrinkti gražiausią, bet ir tinkamiausią pagal vaiko amžių, pomėgius ir panaudotas medžiagas dovaną. 

Tad norime pagelbėti ir drauge paieškoti geriausių alternatyvų vaikui gimtadienio, krikštynų, Kalėdų ar kita proga – pateikiame įvairius amžiaus tarpsnius ir dovanų idėjas. 

1. Jeigu vaikučiui sueina metukai 

Kadangi dažniausiai vienerių metukų mažyliai dar nekalba ir nevaikšto, juos traukia daiktai, kurie juda, yra spalvingi arba skleidžia garsą. Tai svarbus pasaulio pažinimo etapas. Geriausias variantas – žaislai. Dovana vaikui pirmojo gimtadienio proga tikrai negali būti sudėtingas konstruktorius, tačiau puikiai tiks mediniai žaislai, kuriais vaikui būtų saugu žaisti, nepavojinga dėtį į burnytę, nebūtų smulkių detalių. Puikiai tiks medinis būgnelis, mediniai lavinamieji žaislai (dėlionės pagal spalvas, metų laikus ar pan.), didelio formato knygos su elementariais, ryškiais paveikslėliais.

2. Jeigu vaikučiui nuo metukų iki trejų

Tokio amžiaus vaikas jau daugiau supranta, jo motorika gerokai patobulėjusi, tad galite dovanoti sudėtingesnių žaislų – konstruktorius, dėliones, mašinytes, o mergaitėms – lėles. Taip pat jau tinka įvairūs sudėtingesni lavinamieji žaidimai, kurie būtų žaislinio telefono ar kompiuterio pavidalo. Galima paskatinti piešti – spalvoti pieštukai ir popierius bus smagi dovana vaikui. 2 metai jau yra riba, kai gali pradėti skleistis vaikučio talentai.

3. Jeigu vaikučiui nuo ketverių iki septynerių

Berniukams jau dovanojamos radijo bangomis valdomos mašinėlės, o mergaitėms – žaislinės virtuvėlės ar didesnės lėlytės, kurioms galima daryti šukuosenas, puošti gražiais drabužėliais. Tokio amžiaus vaikams jau galima dovanoti ne tik daiktus, bet ir pramogas – apsilankymą batutų centre ar žaidimų kambaryje, galite popietę praleisti atrakcionų parke ir pan. Tai bus nepamirštamas emocijas suteiksianti dovana vaikui. 4 metai tikrai nebus per mažas amžius tam. Ekskursija ar išvyka į lankytinas vietas, muziejus taip pat bus itin smagi dovana vaikui, 7 metai – idealaus amžius, nuo kurio galima pradėti.

4. Jeigu vaikučiui nuo aštuonerių iki dvylikos 

Šio amžiaus vaikams, kaip ir jaunesniems, patiks keliauti, pažinti platesnį pasaulį, sužinoti, kas slypi už mokyklos ir namų kiemo. Nors žaislai dar aktualu, tačiau jie tiks jei bus sudėtingesni, šiuolaikiškesni. Žinoma, pramogos 8–12 m. vaikui ypač patiks – tiras, pasivažinėjimas kartingu, nuotykių parkas ir pan. Mergaitėms patiks žurnalų prenumerata, aksesuarai. Jeigu namuose yra keli vaikai, dovaną galima skirti abiem, pavyzdžiui, padovanoti stalo žaidimą. Taip jie lavinsis, drauge praleis daugiau laiko. Jau turintiems hobį ar dar tik jo ieškantiems idealu bus sporto inventorius ar būrelio abonementas. Vyresniems pasiūla išties didelė, tad svarbiausia atkreipti dėmesį į mažylio pomėgius, aktyvumą ir taip rinkti dovana vaikui. 8 metai tai toks amžius, kai vaikas pereina į paauglystę, todėl svarbiausia atsižvelgti į jo charakterį, hobius ir padėti tai ugdyti.

5. Jeigu vaikutis nebe toks jau ir vaikutis... 

Ką dovanoti paaugliui? Nors paauglystė kartais baugina suaugusiuosius, tačiau čia vėlgi reikia atsižvelgti į pomėgius: sužinokite, kokia paauglio mėgstama grupė, ir padovanokite jam bilietus į koncertą. O gal mažasis suaugusysis mėgsta skaityti? Įteikite knygą arba knygyno dovanų čekį. Jeigu dovana skirta ne savo, o draugų ar giminaičių vaikui, geriausia pasikonsultuoti su tėvais.

JustytesMama JustytesMama 29. May 2018, 14:55

mes darzelio baigimo proga dovanojom magnetine lenta su magnetukais, http://www.magnetineslentos.lt/ kad mokytusi rasyti, skaiciuoti. Ir maziukei idomu piesti. Tos vaikiskos kazkaip ilgai netarnaudavo pas mus