Dvimetis nekalba ir keistai suka liežuvį

Dvimetis nekalba ir keistai suka liežuvį

15. Nov 2011, 07:00


Dvimetis nekalba ir keistai suka liežuvį

 

Mama Lina rašo:


Esu labai sunerimusi ir noriu Jūsų patarimo. Mano sūnui 2 metukai, kalba jis labai mažai. Prieš mėnesį pastebėjome su vyru, kad pradėjo sukti liežuvį, taria garsus lyg bulvę apsižiojęs, nuolat vyksta kažkoks „darbas“ su liežuviu: suka jį, kiša laukan, žodžiu, sunerimau.

 

Eisime pas savo gydytoją, prašysiu siuntimo pas logopedą. Gal galite Jūs ką patarti, būsiu labai dėkinga.

 

Konsultuoja logopedė Renata Žaliaduonienė, logopedinis kabinetas "Kalbos dovana", Vilnius, Tel. 869819100

 

 

Mamytei patarčiau vis tik apsilankyti pas logopedą, nes šiaip ar taip ji nerimauja dėl sulėtėjusios vaikiuko kalbos raidos. Specialistas išsitirs kalbą, nustatys kiek ji atitinka amžiaus normą, nustatys problemines sritis,  kurias reikėtų lavinti ir stipresnes  sritis, kuriomis galima remtis, mokantis kalbėti.

 


  Iš laiškelio nelabai aišku, ar vaiko tarties kokybė pablogėjo staiga,  kad jis "taria garsus lyg bulvę apžiojęs"? Ar tai susiję su vaiko noru daugiau pasakyti, vangesne artikuliacija?

 

Dėl to, kad vaikiukas varto ir sukinėja liežuvį, galėtų būti keletas priežasčių, pvz.:


  - pažemintas artikuliacinių raumenų tonusas;


  - pamažintas burnos jautrumas - vaikiukas tokiu būdu bando jį normalizuoti;


  - vaikas aptiko, kad be rankyčių ir kojyčių burnoje dar yra toks "dalykas", su kuriuo galima nuveikti daug ką įdomaus.



Vėl pasikartosiu - konkrečią priežastį gali nustatyti tik patirtį turintis specialistas, o pagal priežastį parenkami konkretūs pagalbos būdai.



  Kol apsilankysite pas logopedą, nevalingus liežuvio judesius paverskite į smagų žaidimėlį - veidas prieš veidą ar stebėdami veidrodėlyje paskatinkite vaiką pamėgdžioti įvairius lūpų, liežuvio ir skruostų judesiu, įpindami juos į kokią nors istoriją, pvz:

 

  • "Gyveno kartą Liežuvėlis"( iškišame liežuvį).
  • "Jis linksmai vaikščiojo" (judiname liežuvį į šonus).
  • "Pamatė katytę, kuri lakė pienelį" (darome lakimo judesį liežuviu).
  • "Oi, katytė apsitaškė ūselius! Nulaižykime juos! "(laižome viršutinę lūpytę) ir t.t.



Labai pagirtina, kad tėvai nelaukia „mistiškų“ trejų metų, o pagalbos ieško iš karto, kai pamato problemą.

 

Logopedinis kabinetas "Kalbos dovana",

Vilnius, tel. 869819100

 

15. Nov 2011, 22:38

mums greit du metukai, o jau sakinukais gana aiskiai kalba, kai nori😀 siaip buvom patikrai pas logopede, tai sake, kad dveju metu vaikutis turi moketi du zodzius jungti i sakinuka, o pavienius zodzius tarti aiskai jau.bet cia individualiai nuo kiekvieno priklauso.

15. Nov 2011, 13:25

Aš manau, kad kiekvienas vaikutis labai individualus, nors kartais prireikia papildomos medikų pagalbos, patarimų, kaip mankštinti burnytę. Manoji gana anskti ir aiškiai pradėjo tarti mama, tete, ate, aciu, dabar artėjam prie dviejų metukų ir žodžiai tiesiog patys pilasi kasdien nauji, žinoma r ir š ne visada ištariam, tarkim gerrrai, sako r paryškindama, bet ajklys, kajvė, be r...aš čia, sesi, kas cia irgi tai tu š, č tai su s, c bet nematau čia bėdos, visada pataisom ir pamažu išmoks. Va nuo savaitgalio pasipylė naujovių lelė, mamute, mamite, katite, siaudelia, mesyte, kai ką nukanda galunes, kai kur stringa r, š, č, bet visumoje kalba pilnais žodžiais, aiškiai, manau tas mūsų bendravimas su ja, kaip su rimtu žmogumu be lialia, niam, niam, ir kitų vaikiškų mums pasiteisino. O visi kita išmoks dar 😀 tad linkiu kantrybės ir sėkmės laukiant pirmųjų aiškių žodelių 😀 mūsų vaikučiai patys tobuliausi ir tik patys žino, kada ką daryti jiems geriausia 😀

15. Nov 2011, 09:55

mano irgi vasary bus du metai o kalba savo kalba neaiskia visam pasauliui, keleta zodziu suprantu ir jis jau graziai juos pasako bet tik tiek. laukiam kada normaliai prades kalbet ir neskubinam yvykiu 😉

15. Nov 2011, 09:42

nemanau, kad dvimetis jau turi aiškiai kalbėti ir tarti visus žodžius, dauguma literatūrų teigia, kad berniukai ima kalbėti vėliau ir iki 3 metų nėra ko labai pergyventi 😉
mums tuoj du metai, kalba sava kalba, taria aiškiai keletą žodžių: mama, tete, sese, lialia, dži dži ir pan

15. Nov 2011, 08:53

As,atsimenu,irgi buvau sunerimusi,kai dukriuke dvieju metu, na, jau labai mazai kalbejo. Treju metu kalbejo laaaabai neaiskiai.Bet tarp treju ir ketveriu metuku kalba vystesi suoliais 😀 Maciau,kad ji ilga laika buvo stebetoja,atrode,kad nedrista tarti garsu,net nekartodavo ju,o as tikrai labai daznai su ja uzsiimdavau,sakiau skanduotes,eilerascius,prasydavau,kad pakartotu garsus.Pradejo kalbeti nuo zodziu galuniu 😀 Klausdavau daktares del logopedo,sakydavo,kad neskubeti.....Darzelyje pas logopeda ejo. Dabar jai jau beveik penki metukai,tai kalba graziais taisyklingais sakiniais 😀 Linkiu sulaukti graziu pasiekimu 😀

15. Nov 2011, 08:08

jo maniskis ir dar nesneka ir as jau ir nerimauju 😥