Dvynukai, gimę per anksti: nuo kada pradėti primaitinti?

Dvynukai, gimę per anksti: nuo kada pradėti primaitinti?

30. Apr 2015, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos Nijolės- adriana9974 laiško:

Laba diena,

Noriu prašyti Jūsų konsultacijos. Turime dvynukus, kurie gimė 35 savaičių gan mažo svorio. Maitinu juos tik savo pienuku ir jie greit auga, stiprėja, būdami 5 mėnesių, svėrė po 7 kg. Jau netrukus sueis pusę metukų. Galvoju, jog reikia pradėti jiems duoti paragauti kitokio maistelio. Deja, vienas mažylis alergiškas, beria veidelį, jei ne tą užvalgau, tad man tenka laikytis griežtos dietos. Klausimas: nuo kada pradėti primaitinti tokius leliukus ir nuo ko geriau pradėti?

Ir dar - ar galima juos pradėti po truputį sodinti, nes labai nori sėdėti.

Konsultuoja Neringa Sakalauskė, Tarandės šeimos klinikos šeimos gydytoja:

Laba diena, Mamyte,

Labai šaunūs dvynukai, su kuo ir sveikinu Jūsų šeimyną! Papildomas maitinimas kūdikiams dažniausiai pradedamas nuo 6 mėnesių, nes nuo tada pradeda kūdikiams nebeužtekti maitinimo mamytės pieneliu. Taip pat nuo 6 mėnesių laiko reikia pradėti duoti mėsytę, nes baigiasi geležies atsargos ir su mamos pieneliu nebegauna pakankamai.

Anksčiau gimusiems kūdikiams reikia anksčiau pradėti papildomą maitinimą, maždaug nuo 3-4 mėnesio, priklausomai nuo to, kaip kūdikiai auga, nepamirštant ir mėsytės (dėl tų pačių geležies atsargų stygiaus). 

Dažniausiai kūdikiai pradeda sėdėti apie 6 mėnesį, bet pirmiausiai jie treniruojasi. Manau, jau galite pradėti juos sodinti.

Sėkmės. 

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola