Efektyviausia mokytis žaidžiant. Keletas patarimų, kaip tai padaryti

Efektyviausia mokytis žaidžiant. Keletas patarimų, kaip tai padaryti

05. Feb 2021, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Žaidimas yra vienas iš pagrindinių metodų, padedančių vaikui mokytis ir tobulėti. Mažyliai gali lavinti įvairius įgūdžius savo mėgstamų žaidimų metu. Jiems tai – atsipalaidavimo metas, todėl verta jį derinti su mokymusi.

Žaidimas padeda stiprinti savivertę ir pakelia nuotaiką. Žaisdami vaikai gali daug ko išmokti: lavinti savo kalbą, tapti kūrybingi, mokytis atpažinti emocijas. Žaidimas padeda jiems pasitelkti vaizduotę ir pritaikyti realybėje, suteikia nuotykių pojūtį. Maži vaikai greitai išmoksta dalytis su kitais ir spręsti problemas.

Kas yra pramoga + edukacija?

Tai yra pramogų ir mokymosi derinys. Pramogos + edukacijos tikslas – padaryti mokymąsi patrauklų ir įdomų tiek mokykloje, tiek namuose ar žaidimų aikštelėje. Tai tinka interaktyvių pramogų srityse, pavyzdžiui:

  • mokomieji vaizdo žaidimai,
  • mokomosios svetainės su interaktyviais elementais,
  • viktorinos su nustatytais tikslais ir lygiais,
  • bet kokio kito tipo mokymasis, kuris tampa įdomus žaidžiant.

Pramogos + mokymasis gali būti taikomi norint pasigilinti į bet kurią temą, pvz., į tiksliuosius ar humanitarinius mokslus, kalbas, geografiją. Tėvai gali naudoti įvairią programinę įrangą, kad vaikai galėtų mokytis namuose.

Logika, kūrybiškumas, komandinis darbas

Patariame rasti veiklą, kuri labiausiai patiktų jūsų vaikui. Įdomių žaidimų variantai:

  • aktyvus sportas, pvz., futbolas, šokiai, bėgiojimas lavina vaiko koordinaciją,
  • komandiniai žaidimai lavina įvairius sugebėjimus, moko komandinio darbo ir dalijimosi,
  • žaidimas su kaladėlėmis, dėlionėmis lavina loginį mąstymą, intelektą, suvokimą, leidžia laisvai kurti,
  • piešimas ir tapyba moko jautrumo, skatina kūrybiškumą,
  • žaidimas su mediniais skaičiukais (abakais) ir skaitmenimis moko greitai priimti sprendimus,
  • dainavimas, grojimas įvairiais muzikos instrumentais lavina ritmo pojūtį.

Svarbiausia, kad vaikas pats nuspręstų, su kuo ir kaip nori žaisti. Mokymasis per žaidimą jam turėtų būti maloni patirtis. Vertėtų vaiką nukreipti įdomių žaidimų link, tačiau neversti dalyvauti.

Rodykite gerą pavyzdį

Tėvų pareiga – nuo pat mažens vaiką auklėti ir išmokyti visko, kas jam pravers ateityje. Parodykite ir papasakokite jam, kuo patys aistringai domitės. Leiskite laiką su vaikais skaitydami knygas, žaisdami kaladėlėmis ar kartu sportuodami. Primename – niekada nelyginkite savo vaiko su jo bendraamžiais. Kiekvienas vaikas vystosi savo tempu. Kartu eksperimentuokite, kad mokymasis apimtų kuo daugiau pojūčių: skonį, prisilietimą, regėjimą, klausą ir uoslę. Kalbėkite apie tai, kas šiuo metu aktualu pasaulyje, bei apie kasdienius reikalus. Įtraukite savo atžalas į buitį, kad padėtų jums kasdienėje veikloje, pvz., gaminant maistą, tvarkant kambarius – tai bus vertinga pamoka visiems.

floryte floryte 09. Feb 2021, 22:42

Tikrai, geriausia edukacija mažyliams - leisti daryti tai, ką daro tėvai: gaminti valgį, tvarkyti namus, dažyti sienas, kasti sniegą, ravėti ir pan. Vadinasi, tėvams su mažyliais reikia tai daryti kartu. Nes priešingu atveju, vaikams užaugus, noras darbuotis, nebus užaugintas.