EVELINOS blogas: Įpročiai...

EVELINOS blogas: Įpročiai...

07. Feb 2013, 09:00 pypse pypse

 


Prieš porą savaičių išeinant iš kūrybiškumo ugdymo seminaro lektorė palinkėjo nepamiršti užsirašyti ant lapo kilusias idėjas. Gerdama arbatą savo telefone skaičiau Akvilės blogą – užsirašyti idėjas.

 

Kažkur girdėta... taigi sėdžiu jaukioje kavinėje su puodeliu arbatos ir sąsiuvinyje (kurį gavau seminaro metu dovanų) užsirašinėju...

 

Tuoj papasakosiu, kodėl pasirodė svarbu paminėti kavinę, dabar turiu padaryti minutės pertrauką, nes nosį vilioja karštų salotų su voveraitėmis kvapas. Tai paminėti, rodos, irgi svarbu, nes kitą pasakojimo dalį ketinu skirti šaldytuvo turinio analizavimui.

 

Kavinės.

 

Man kaip ekonominės klasės mamai laikas, praleistas kavinėje, yra prabangos dalykas. Tiek dėl išlaidų, kurios ten paprastai paliekamos, tiek dėl laiko išėjimams stokos. Nors ši savaitė kitokia, nei anksčiau 18 buvusių. Visa savaitė pilna išėjimų ir pramogų. Be to, kad dabar rašau žvelgdama pro kavinės langus į Laisės alėją, užvakar ieškojau batų ir į paieškas priverčiau prisijungti savo šeimos narius, nes viena buvau beviltiškoj padėty.

 

Ši priežastis vyrus įtikino, bet... net ir su tokia puikia patarėjų komanda batų neradau. Tad pirkimo poreikio nepatenkinimą nutarėme kompensuoti vakariene kavinėje. Ir tas laikas buvo toks, sakyčiau, keistas...  kavinė prekybos centre, tad porą kartų pasivaikščiojom su sūneliu iki wc plauti rankyčių, paskui reikėjo gaudyti, kad jis iš tos kavinės nepabėgtų.

 

Laimei, radome vaikišką didelę mašiną, kurią pats gali vairuoti, tad galėjau ramiai suvalgyti savo salotas. Pliusas, kad nereikėjo gaminti ir buvo visai skanu. Bet, ko gero, daug smagiau, kai visi gali būti savarankiški ir atsipalaidavę, tai yra savo namuose.

 

Norėjau aptarti kavines, skirtas šeimoms su vaikais, bet jau buvo toks straipsnelis visai neseniai Mamyčių klube. Būtų visai šaunu sudaryti įv. miestų palankių šeimoms kavinių sąrašėlį. Kai pas mus į miestą atvyksta svečių su vaikais, aš nuoširdžiai nežinau, kur būtų patogu mums visiems šaltuoju metų laiku.

 

Šeimos vakarienės

 

Mums gurkšnoti arbatą iš gražių puodelių ir pasikalbėti nereikia ypatingų kavinių atmosferos. Vakarienė mūsų šeimoje yra neatsiejama šeimos dalis. Kasdien prie stalo sėdamės kartu ir kalbamės. Man svarbu gražiai patiekti vakarienę, užtiesti staltiesėles, padėti gražius indus, stalą papuošti vyro dovanotomis gėlėmis ar vaiko piešiniais.  

 

Keisti stalo vietą ar valgyti sėdint tiesiog ant palangės.

 

 

 

 

Kodėl jūsų šeimoje svarbi bendra vakarienė, pietūs? Kokios valgymo/patiekimo tradicijos? Pasidalink nuotraukomis su kasdieninio stalo serviravimo idėjomis.

 

Ši diena  kavinėje visiškai kitokia. Prie staliuko sėdžiu viena, laikau šratinuką, popieriaus lapą, stebiu pro langą krentančias snaiges. Nedarbo diena, susiklosčiusios aplinkybės ir skani žalia arbata. Su pasimėgavimu...

 

Šiltų salotų su voveraitėmis receptas, kuri gaminant teks improvizuoti.

Įvairių salotų lapai suplėšyti, kad būtų patogu valgyti

Vištienos krūtinėlės kepti gabalėliais

Salierus supjaustytas griežinėliais

Įvairios žolelės

Aliejaus padažas

Šviežios karštos voveraitės užpilamos ant salotų.

 

Nerealiai skanu. O ar namuose pavyks taip pat skaniai kaip kavinėje, reikės pasitikrint, kai pasikvietųsi svečių vietoj tradicinio karšto mėsos patiekalo patieksiu šiltas salotas.

 

Šaldytuvas.


Kuriuos iš šių produktų tu dabar gali rasti atsidariusi savo šaldytuvą? Pas mane šaldytuve tik tas maistas, kurį įsigyju tiksliai žinodama, kad jį sunaudosiu gamindama vakarienę. Į parduotuvę užsukame kone kas dieną. Dar šaldytuve galima rasti iš kaimo parsivežtų keistų stiklainėlių su įvairia sudėtimi, o užgriuvus svečiams, tenka atidaryti saldumynų spintelę, nes papildomo užkandinio maisto, ar pilnų kamerų šaldytų produktų pas mus paprasčiausiai nėra.

 

Kartą bandžiau susidaryti savaitės meniu ir apsipirkinėti kartą per savaitę. Bet nepasiteisino, nes dažnai atsirasdavo nenumatytų priežasčių ir viso meniu nespėdavau pagaminti, ir pusę šaldytuvo turinio reikėdavo išmesti. Nes šildyto maisto mes paprastai nevalgome, o pradaryti indeliai per ilgai užsistovėdavo...

Papasakok, koks tavo šaldytuvo turinys. Kokie tavo šaldytuvo papildymo įpročiai? Susidarai sąrašą? Perki visas akcijas, prireiks. Perki urmu ir sandėliuoji, taip pigiau?

 

Visuomet turi neatidarytą saulėje džiovintų pomidorų indelį, kad užgriuvus svečiams galėtum staiga pavaišinti duonele su užtepėle? Dalinkitės savo serviravimo idėjomis/meniu vasario šventėms.

 

 

Evelina

 

 

07. Feb 2013, 16:43

Tik savaitgaliais valgom bendrai, pas mus įprasta, kad sėdame kartu prie stalo 😀 Šiokią dieną neįmanoma, nes vyras dirba savaitę. O šaldytuvas dažniausiai savaitės bėgyje papildomas duona ir batonais, o visa kita, kassavaitinis apsipirkimas 😉 Pasiplanuoju ką daryti, ekstra atvejams, turiu kokios šaldytos tešlos, dešrelių, na kitaip sakant pusgaminių. o močiutį pasiruošus, nes svečiai netikėti pas ją tik užsuka, kadangi ne mūsų namai, tai pas mus jų nebūna 😉

motinysteveza motinysteveza 07. Feb 2013, 15:11

na ką, kasdieninė šeimos vakarienė mums utopija. retkačiais ir paverkiu dėl to kamputyje 😀 tiesiog mūsų tėtis grįžta iš darbo, tada kai miegam jau visos 😀
o šiaip neįkainojama vertybė šeimos vakarienė - vaikas išmoksta 1000 ir daugiau dalykų prie bendro šeimos stalo, pradedant valgymo kultūra, dėmesio, koncentracijos ugdymu baigiant saugaus ryšio formavimusi. o tėvai taip pat patiria 1000 ir daugiau gerų emocijų.
o dėl šaldytuvo turinio... hmm... apsiprekinam kelis kartus per savaitę, meniu nesudarinėju savaitei, nes priežastys būtų tos pačios. nesu gera šeiminkė, bet žiūriu, kad būtų pakankamai sveikas maistas.

gintarerei gintarerei 07. Feb 2013, 12:07

mes stengiames isivedineti tradicija, bent jau vakarieniauti kartu, nes labai smagu pasidalinti dienos ispudziais prie vakarienes 😀 as atsinesiau maisto kulta is savo seimos, mums tai buvo labai svarbi dalis, viskas pateiktai graziai, skaniai ant stalo, o vyras atsinese toki valgyma prabegomis, belkur, belekada, taigi kartais dar buna klausimu "o kam" "koks tikslas" 😀 na bet jam patinka, kad pas mus tai tampa lyg ritualu...
saldytuvas pas mane pildomas irgi bent jau savaitei. Viena karta per menesi as darau maxi apsipirkima menesiui, tai ten ieina kruva ir buities prekiu, kruopu, kruva darzoviu, mesytes ir panasiai. O karts nuo karto prireikia kokiu smulkmenu arba svieziu produktu, tai karta ar du i savaite tokei mini apsipirkimai buna. Ka gaminsiu negalvoju is anksto, tiesiog mazdaug darausi sarasa pagrindiniams ir populiariausiems produktams musu seimoje. Mesyte mes perkame is ukininku ir uzsisaldome tai turime ilgam. Jei norime kokio ypatingo patiekalo ,tada jau nusiperkame visko.
Sveciams visada iskepu ka nors ir saldytuve visada rasi produktu bent jau elemetariam pyragui, o paskutiniu metu kai pasinesusi as ant kepiniu tai ir kitokiems kepiniams produktu visada yra 😀
akcijas stengiuosi gaudyti, ypatingai vartojamiems produktams. Nesigundau akcijomis jei prekiu tu nenaudoju, bet jei sviestui 30 procentu, nusiperku is karto 6 pakelius, nes zinau, jog sunaudosiu bet kokiu atveju. Arba konservuotoms darzovems 40 procentu, tai uzpildau spintele savo ilgam 😀 Yra saldytuve keli produktai kurie visada yra, tai pasidaryti sumustiniams, koldunai ir desreles. Cia maistas, kai baisiai tingisi pasidaryti kazka kito arba esi alkanas kaip vilkas ir nebegali sulaukti normalaus maisto 😀

pypse pypse 07. Feb 2013, 12:04

Mums tai bendra vakarienė labai svarbu. Po darbų net jei kokius tik sumuštinukus valgysim visuomet sėdamės prie stalo, arba ant sofkutės prie mažiuko staliuko, degam žvakutę, ir pradedame kartu vakarienę. Savaitgaliais jei būnam namie tai darome visų valgymų metu. Ir vaikutis kartu valgo. Kai pavalgo paskutinis leidžiam užpūsti žvakes😀 Labai labai didžiuojuosi šituo mūsų įpročiu

blogietee blogietee 07. Feb 2013, 10:58

ai atsiminiau, saldainių yra 😀 dar nuo Kalėdų, nes vaikai jų nevalgo, o seniai šalčiai buvo laabai dosnūs 😃

blogietee blogietee 07. Feb 2013, 10:57

Deja, deja, bendra vakarienė mūsų būna labai retai, nes vaikai valgo anskčiau vyras vėliau, tad prie bendro kartu susėdam tik savaitgaliais..
apie apsipirkimus, tai aš iš tų, kur šaldytuvą užpildau savaitei.. sąrašų nesudarinėju, tiesiog žinau, ką gaminsiu arba bevaikštinėdama parduotuvėje sugalvoju savaitės meniu, nes tiesiog kažką pamačius gimsta patiekalo idėja.. žinoma, tenka eiti ir kasdien kokio pieno (nes aš išgeriu vien 2 l per dieną) ar kažko ko neužsipirksi savaitei, nes norisi šviežio.. svečiams pasiūlyti tikrai nėra ką, bet pas mane nebūna netikėtų.. visada žinau, kas ir kada užsuks, todėl tam pasiruošiu iš anksto..

07. Feb 2013, 10:50

Mama- supermama, moki kiekvienoje smulkmenoje įžvelgti kažką gražaus, vertingo,...
Kalbant apie bendrus pietus ir vakarienes, tai jie pas mus vyksta skubos tvarka, tiesiog užpildyti skrandį ir vėl lėkti, o lekame į darbus, tvarkyti buitį ir pan., aišku būna išimčių - savaitgaliai ar kokios progos, bet tai labai retai☹
kas liečia šaldytuvo turinį, tai irgi katastrofa, kasdien einame į parduotuvę , prikraunam atrodo šaldytuvą, o ant ryto žiūrėk vėl reikia eit prekintis, jau man bloga daros 😈, netikėtėms svečiams visada turiu alyvuogių su sūriu ir saldumynų-šokolado, sausainių ir pan