EVELINOS blogas: Kaip švenčiame įvairias šventes...

EVELINOS blogas: Kaip švenčiame įvairias šventes...

14. Mar 2013, 08:30 pypse pypse

 

Kurie teiginiai jums mielesni?

 

Gaila, kad gimtadienis tik kartą metuose.

Aš neatsimenu, kada tas mano gimtadienis išvis. Galėtų tokios dienos ir visai nebūti.

Ai, kas ateis, tą pavaišinsiu...

Ateikite, lauksiu, turėkite – išraitytas tekstas pastelinėmis spalvomis dekoruotuose kvietimuose.

 

Savo bloguose jau bandžiau pagrįsti poreikį džiaugtis net mažais dalykais, svarsčiau, ar reikia/smagu/gera/nebūtina švęsti gimtadienius. Šia tema norėčiau pakalbėti plačiau. Galime pasigilinti apskritai į teminius vakarėlius/susibėgimus įvairiomis progomis.

 

Tad kviečiu jus paanalizuoti atsakant į klausimą - KODĖL? Ir pasidalinti nuorodomis, iš kur semiatės idėjų.

 

Šįryt baigiau skaityti knygą, kurioje veiksmas vyksta senovės Anglijoje. Vienoje scenoje į kaukių balių rinkosi aukštuomenė. Bandžiau įsivaizduoti tą tikrą kaukių balių, kada galėjo lašelį atsipalaiduoti ištekėjusios moterys ir lengvai paflirtuoti su plačiapečiu hercogu, kada iš ūgio, manierų, tik iš spindesio akių, tviskančio pro kaukes, galėjai spėti ar šiame būryje yra karalius.  

 

Kokią kaukę rinkčiausi aš, pakviesta į tokį tikrą kaukių balių? Ir kaip, ko gero, lengva būtų atpažinti mane, jei panašų vakarėlį organizuočiau šįvakar pati. Tikrų kaukių vakaro organizavimas kainuotų nemažus pinigus. Tam reikėtų neutralios aplinkos, brangių kostiumų ir dekoracijų. Todėl su draugais ieškome lengvesnių variantų.

 

Lengviausia teminius vakarėlius suderinti su gimtadieniais, nes šia proga vis tiek esame linkę paišlaidauti, pasikviesti draugų, pasipuošti. Tad viską galima priderinti prie pasirinktos temos. Esu dalyvavusi gimtadienio vakarėlyje, į kurį reikėjo ateiti porai parengus prisistatymą ir būti apsirengus prisistatymui tinkamais drabužiais.

 

Tokiame vakarėlyje dalyvavo ir berniukas, su tinkline gaudykle gaudantis plaštakę, ir Klaidas su Boni, mes su vyru buvome ramune ir kunigu – šokome šokį, kurio mintis buvo - kunigas, draskomas klausimų, plėšo ramunės žiedo lapelius: taip, ne, taip, ne, taip... Taip, man patinka teminiai vakarėliai. Tema įpareigoja, pasiruošimas tam yra malonus, suartina žmones, jeigu ruošiesi ne vienas, įvairios užduotys, prisistatymai, akcentai susiję su tema paįvairina vakarėlį.

 

Paskutinį savo gimtadienį darėme (mes su vyru gimtadienius švenčiame vieną dieną) „Red party“ tema. Raudoni buvo ir gėrimai, ir patiekalai, ir žmonės atvyko pasipuošę, kaip prašėme kvietime.


Ilgą laiką neturėdami nuosavo būsto, ilgai svajodavome ateityje rengti dažnus teminius vakarėlius:

„junk food“ vakarėlis su naminiais hamburgeriais, cola ir amerikietiškos komedijos žiūrėjimu,

prancūziškas vakarėlis su sūriais ir vynu,

įdomių kepurių vakarėlis, skirtas tam tikrai nuotaikai sukurti,

kokteilių vakarėlis su įv. rūšių kokteiliais ir kokteilinėmis suknelėmis,

lietuvių liaudies vakarėlis su liaudiškais šokiais vorose,

pokerio vakarėlis, tiesiog pažaisti pokerį pakeistoje namų aplinkoje,

galvoju apie vakarėlio temą, per kurįą valgytume sūrio fondiu su kriaušėmis ir vištiena.

 

Kai pagaliau turiu savo namus, kur galėčiau be progos kviesti svečius, iškilo naujas trukdis, neleidžiantis planuoti nieko į priekį daugiau nei savaitė – tai mano sūnelio ligos, kurios yra labai dažnos. Dėl šios priežasties dažnai tokių pasibuvimų planuoti negalime, laimei, turime tas didžiausias metų šventes, kada nesvarbu, ar mažos ligos, geros ir blogos nuotaikos, šventės vis tiek ateina ir jas reikia pasitikti.

 

Kalėdos ir Velykos – nuostabos šeimyninės  šventės, kurias organizuoja seneliai. Todėl mes tik dalyvaujame su atsivežtomis nuotaikomis, bet nesame atsakingi už pačios šventės kūrimą.

 

Vasario 16 d. - tradicija susirinkti šeimos pietums pas vyro sesę, todėl čia ir nekuriu idėjų.

Kovo 11-oji mums irgi svarbi, paprastai dalyvaujame miesto renginiuose. Rodos, yra terpė organizuoti lietuviškus vakarėlius, kurti šios šventės šventimo tradicijas su šeima ar draugais.

 

Užgavėnės – taip pat šeimos šventė. Turime ilgametes tradicijas, pas tetą su kaukėmis suvažiuoti valgyti blynų vakarienei.

 

Vestuvių metinės – svarbiausia nors kelias valandas tą dieną su savo šeimyna praleisti nekasdieniškai. Rodos, irgi yra laisvės tradicijų kūrimui.

 

Ir pagaliau - gimtadieniai. Visuomet mėgau gimtadienius, bet vaikystėje ir jaunystėje šią dieną tiesiog valgydavome tortą su tėvais ir artimaisiais, neprisimenu nė vieno gimtadienio su draugais mokyklos laikais. Susipažinusi su vyru ir kurso draugais universitete sulaukiau stebuklingų staigmenų gimtadienio proga, jie man surengė labai šaunią gimtadienio dieną, vos tik man pabudus.

 

Tada prasidėjo mano aistra organizuoti ir švęsti gimtadienius. Kadangi mūsų su vyru gimtadieniai beveik sutampa, pradėjome juos organizuoti drauge. Mums smagu apgalvoti, kokio pobūdžio tai bus šventė, kur ji vyks, kiek svečių kviesime, kaip juos pakviesime.

 

Mes labai džiaugiamės savo sūnelio gimimu. Ši diena yra mums labai svarbi, todėl nejučiomis pradėjome nuo gimimo dienos skaičiaus įsidėmėjimo savo galvose. 27 diena kas kartą atrodo stebuklinga. Taip visus metus kiekvieno mėnesio 27 dieną dovanojome sūneliui dar daugiau dėmesio, jei kas ateidavo tą dieną į svečius, įspėdavome, kokia ypatinga diena, pildydavome vaiko knygą, įrašydavome, kaip tą dieną praleidome, įklijuodavome nuotraukytę.

Taip sulaukėme pirmojo gimtadienio, pilno gražių emocijų, prisimintų išgyvenimų ir, žinoma, organizuodami sūneliui vaikišką „vabaliukų“ gimtadienį. Aš virtau bite, tėtis - boružius, o sūnelis - žiogas.

Antrasis gimtadienis buvo mėlynai baltas.

 

Trečiasis -  traktoriškas.  

Temą sugalvojo jau pats mažylis ir pats rinkosi tinkančias dekoracijas. Prieš gimtadienį ir dabar jau po jo labai mėgsta žaisti gimtadienius. Sustato „svečius“ ratuku aplink tortą, pučia žvakes, dovanoja dovanas, dainuoja dainelę, valgo ir tada švenčia kito nykštuko, tigro, meškiuko ar liūto gimtadienį.

 

Aiškiai supranta, kad du mažiau nei trys, ir dabar jau jam treji metai, o nebe dveji. Gal neprisimins šventės akimirkų, bet jam primins nuotraukos, kelias savaites pilnas gerų emocijų, mokosi rūpintis svečiais, jaustis ypatingu šią dieną, man atrodo svarbu, kad tradicijos kuriamos nuo mažens.

 

Ir iki šiol vaiko gimtadienį mums yra labai svarbu švęsti būtent tikrąją gimtadienio dieną. Tai vaiko diena ir ją stengiamės padaryti ypatinga su tais resursais, kuriuos turime tą dieną. Na o paskui dar kelias dienas galime pakartotinai prisiminti, kad buvo vaiko gimtadienis, pvz. kai savaitgalį atvažiuoja seneliai ar pan.

 x x x

Vasarą gimtadienius galima organizuoti gamtoje, turintiems savo kiemus ar namų erdves, galima jas paruošti teminiam vakarėliui. Daugelyje miestų yra vaikų kambariai ar salės, kuriose irgi patogu švęsti. Sunkiau, kuriems patalpų nuoma yra per brangi, arba tokių vietų iš viso nėra.

 

Sesė, draugės pasakoja, kad jų ne Lietuvoje daugiabutis pirmame aukšte turi „namo“ salę, kurioje rezervavus datą galima be papildomo mokesčio švęsti įvairias šventes. Populiaru ir nuomotis įvairių dydžių patalpas, kuriose nėra žaidimų aikštelių, bet yra patalpos, kuriose galima susikurti palankią teminę erdvę, ir tai yra daug pigiau, nei žaidimų kambario nuoma.

 

Draugė dalinosi nuotraukomis iš Amerikos, kur gimtadienius galima švęsti parkuose, tam yra stalai su suolais, taip pat galima pasinaudoti papildomomis paslaugomis – pvz. pasijodinėti poniu, čia pat valgyti tortą, žaisti žaidimus.

Idėjų vakarėliams galima semtis įvairiuose internetiniuos puslapiuose.

 

Dalinuosi įkvepiančiomis nuorodomis:

http://indulgy.com/post/ZHgS1tDf41/cute-birthday-idea

http://www.newpartyideas.net/birthday-party/girls-first-birthday-party-ideas.html

http://www.livinglocurto.com/2011/09/40th-birthday-party-idea/

http://www.babylifestyles.com/category/baby-showers/birthday-parties/

 

Primenu,  kviečiau jus paanalizuoti, atsakant į klausimą KODĖL? ((ne)švenčiam/(ne)dalyvaujam/(ne)norėtume ir tt.) Ir pasidalinti nuorodomis, iš kur semiatės idėjų, o gal turite nuosavų genealių minčių ar patirčių.

 

Evelina

 

gintarerei gintarerei 14. Mar 2013, 13:46

tai va as megstu sventes ir manau prigalvosiu svenciu ir po metu 😀 dar metuku dabar laukiam. Tik veliau gal ne menesiadieniai bus, o kitos progos susijusios su mazium 😀

14. Mar 2013, 13:14

bet tarkim 2-3 metų vaiko vėl kiti pasiekimai vėl kažko naujo pradžia ir tt, aš manau čia mamų išmislas, čia nieko asmeniško tau, tiesiog jei švenčiam tai švenčiam, jei ne tai ne, kodėl toks apibrėžimas metai

gintarerei gintarerei 14. Mar 2013, 12:58

galima 😀 bet as asmeniskai svenciu toderl kad pirmaisiais metais kiekvienas menesis man lygus kone metams 😀 pasiekimu ir augimo prasme 😀

14. Mar 2013, 12:50

o kodėl mėnesiadienius tada švenčiama iki metų? gal tada reikia švęsti visą gyvenimą? 😀

gintarerei gintarerei 14. Mar 2013, 11:46

as miniu menesiadienius, man tai smagu 😀 nors tai ir baigaisi zvakuciu putimu ir torto valgymu bet ta eina leidzia kaka viduje isivertinti. Man kiekviena svente lyg stotele, kurioje isivertini kazka brangaus.

14. Mar 2013, 11:07

oho kad prirašyta ir idėjų neblogų pastebėjau 👍, šiiap idėjų dažniausiai ieškau internete, receptų taip pat arba copy paste iš draugų 😀
atsakyti kodėl??? aš pati dažnai susimąstau, mano gimtadieniai gaunasi "išprievartauti" aš jų nemėgstu , nes ta ruoša mane vergina, gimtadieniai nelaukiami, ir tas pasakymas kas ateis tas, vis tiek priverčia nors keletą patiekalų pasigamint, nes jeigu ką......
vat jeigu man kas suruoštų gimtadienį, tai gal būt šią šventę aš pamilčiau, taip aš padariau savo draugei, jei teliko pasipuošti ir atvykti į sutartą vietą, ji apsiverkė iš laimės , tikiuosi ir aš kada dėl to verksiu.....
vaikų gimtadienius ruošiu irgi tam, kad reikia- kad būtų atsiminimas, kad būtų smagu, bet tokių mėnesiadienių tai aš nesuprantu ir niekada jų neminėdavom...

gintarerei gintarerei 14. Mar 2013, 10:17

kodel nesvenciame? Nes susireiksminame ir apsimetame perdem liudni, nes tuo metu apsimetame turi teise isivaizduoti kokie esame svarbus ir kaip visi aplink turi sokineti, o kai tai neivyksta ivyksta didziausia pasaulio katastrofa su minitimis "manes niekam nereikia" "manes niekas nemyli" " as neturiu draugu" 😀 juk taip "gera" jaustis auka ir gauti taip demesio. Cia siaip pamastymas, kodel galbut kai kurie mano aplinkos zmones nesvencia igmtadieniu 😀
o kodel svenciu? Cia jau is savo patirties 😀 man patinka sventes, ypatingai poasiruosimas jai, ar tai teminims vakarelis, ar tiesiog pasipuosimas, ar pietu susiroganizavimas kur nors kur niekada nebuvau. As per sventes jauciuosi pakyleta, o ypatingai per asmenines, t.y. kovo 8, motinos diena, vaiko gimtadienius, savo gimtadienius. Tada aplanko tas asmeninio pasitenkinimo jausmas, kurio kiekvienam is musu juk taip reikia 😀
kodel dalyvauju sventese? kodel sukuriu svente? nes norisi praskaidrinti kasdienybe, o zodis svente naturaliai ipareigoja vidiniam pasitempimui ir nuotaikai 😀 todel juk ir skiriasi rutina nuo sventines dienos. Todel man svarbu sau viduje susiformuluoti svente ir ja susikurti, nes kitaip ta diena yra tiesiog viena is rytinos dienu.
Mes visada svenciame draugu gimtadienius, kuriuos organizuodavome visa "chebra" susimetusi, tai galedavo buti idejiniai gimtadieniai, bet butinai staigmenos. Uzristos akys, nezinomi keliai, daug siurprizu ir aug gero snuotaikos. O kiek diskusiju planuojant tuos gimtadienius.
Stengemes ir kitas sventes mineti drauge. Kaledu antra diena, Nauji metai. O Nauju metu vakarelius turejome Retro tema, Galvos apdangalu tema, prancuziskus, amerikietiskus, "apsirenk taip, kaip niekada nesirengi" ir panasiai. Teminiai vakareliai veza. 😀
Mafijos darbo vakarelis irgi mano isvystytas, su aprangomis, tradicijomis, rolemis, visa rezisura ir siuzetu, su ginklais ir policija 😀

iki siol menu ta Retro nauju metu sventima. Buvom suburusios 6 merginu organizavimo komanda ir sustygaqvome viska nuo A iki Z. Kvietimai, zmones, apranga, dekoracijos, maistas, programa. Iki siol visi mini. Buvo grandioziska.

Ideju semiuosi tiesiog is gyvenimo, perksiatytu straipsniu, matytu nuotrauku, kitu ideju 😀 kartais pasiskolinu jau sukurta ideja. Oj kaip issipleciau 😀