Gadžetai - ką gamintojai siūlo jauniems tėvams: ar visko tikrai reikia?

Gadžetai - ką gamintojai siūlo jauniems tėvams: ar visko tikrai reikia?

28. Mar 2018, 09:47 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kai ruošiamės tapti tėvais, lengva pasiduoti įvairioms manipuliacijoms, nes esame ypač jautrūs ir pasiruošę klausytis bet kokių patarimų. Interneto erdvėje galima rasti begalę priemonių ir išradimų, kurie neva padeda auginant vaikus. Ar tikrai jie tokie yra, o svarbiausia - ar saugūs?

Mes esame už natūralų vaiko vystymąsi, todėl nusprendėme išsiaiškinti, kokie iš tiesų tie "pagalbininkai". Pataria fizioterapeutė, Mamyčių klubo lektorė Kristina Asonova.

Abejotinų gadžetų tėvams (angl. gadget - mažų matmenų įrenginys, mechanizmas, technikos naujovė, įdomybė) TOP 6:

1. Gamintojai pabrėžia, kad šita priemonė suteikia tėvams galimybę atsipūsti minutėlei - pagaminti valgį ar išsitrinkti galvą.

20180324162311-29035.jpg

Specialistės komentaras:

Kūdikis neturėtų taip kabėti - tokioje padėtyje jis gauna pernelyg didelę apkrovą stuburui ir nugaros raumenukams. Jei mažylis jau stovi ir vaikšto, jis greičiausiai nenor4s būti tokioje padėtyje, todėl ir vyresnio amžiaus mažyliams jokiu būdu tai netinka.

Yra daugybė būdų, kaip užimti vaiką, kol mama kažką veikia namuose. Priklausomai nuo kūdikio amžiaus, sukurkite vaikučiui tinkamą, įdomią ir saugią aplinką namuose, pasiūlydami jam įvairių daiktų, žaislų, puodų, šaukštų ir pan.  Jei aplinka pritaikyta vaikui, nereikės jaudintis, kad jis susižeis. Tačiau, jei namuose mažylis jau gali pasiekti įvairius skirtingus aukščius, daiktus, būtinai pagalvokite apie tai ir imkitės atsargumo priemonių!

Alternatyva šiame gadžetui gali būti ergonomiška nešioklė ar slingas, kurioje vaiko padėtis būtų anatomiškai tinkama.
- Tik su sąlyga, kad kūdikis jau pats moka sėdėti,
- Atminkite, jog tai papildoma našta mamos nugarai,
- Vaikui labai svarbus vystytis, laisvai ropojant, šliaužiojant ant grindų, tad kuo mažiau ribosite jo judesių laisvę, tuo geriau.

2. Kombinezonas su valymo šepečiais - ar jums tokiu būdu mažylis padeda tvarkytis?

20180324162410-42667.jpg

Pirmiausia atkreipkite dėmesį į pačią aprangą. Ji neturėtų apriboti judesių ir suspausti kojyčių. Pirštai turėtų būti laisvi. Nesvarbu, kokio dydžio kombinezonas, vaikučiui šliaužiojant neretai pirštukai susispaudžia ir tai užkerta kelią natūraliam vystymuisi.

- Vaikas negali būti tokiu būdu keliamas ir laikomas už abiejų rankų, kaip parodyta paveikslėlyje
- Kūdikių drabužiai turėtų būti laisvi ir neriboti judesių
- Mergaičių mamoms: suknelės, sijonai mažylėms kasdienybėje nepatogu. Pūsti sijonukai joms trukdo judėti, ropoti, neretai nuslenka iki pečių :)

Beje, apie grindų plovimą: tai ne vaikui. Tegul grindų valymas kol kas lieka mamos rūpestis. Kai kurios mamos mano, jog sinteponiniai pamušalai ant drabužių saugo vaiko kelius ar alkūnes. Tačiau mes įsivaizduojame viena, bet vaiko pojūčiai kiti: mažylis ropodamas ar šliaužiodamas treniruoja, mankština tiek nugaros, tiek rankų ir kojų raumenukus, o apkrova pasiskirsto skirtingai. Taip lavinamas lankstumas ir ištvermė. Formuojasi teisinga laikysena. 

3. Pratinantis ant puoduko - su ypatinga planšete? 

20180324162700-37813.jpg

 

Tai šiuolaikinių vaikų problema... nors iš tiesų tai tėvų problema! Juk jei vaikas nežino, kas ta planšetė, iš kur jis žinos, kad jam jos reikia. Ji tikrai nėra būtinas daiktas pratinant mažylį prie puoduko.

Ir jei tėvai, sodindami mažylį ant paprasto puoduko duoda jam į rankas telefoną, tai nėra gerai - tokiu būdu vaiko dėmesys skiriamas telefonui, o ne tai, ką jis turi padaryti į puoduką.

- Puodukas turi stovėti jam skirtoje vietoje

- Su puoduku nežaidžiama

- Ant puoduko vaikas turėtų sėstis tik tuomet, kai yra poreikis, o ne tada, kai mama nusprendė, kad jau metas ir vaikas ten sėdi pusvalandį.

- Labai švelniai pratiname mažylį prie šio proceso, tai ne žaidimas.

Pratinimas prie puoduko susijęs su šlapinimusi ir defekacija. Tam, kad neišprovokuotumėte vidurių užkietėjimo ir kitų problemų - labai svarbu pratinti prie puoduko tinkamai. Neturėtų būti jokių kitų daiktų šalia - jokių žaislų, jokio kompiuterio, planšetės ar telefono.

5. Sauskelnių keitimas - kad būtų greita ir patogu. Tiktai kam? 

20180324162812-24085.jpg

Jei ši idėja jums atrodo praktiška ir planuojate ją įsigyti, prieš tai pagalvokite: o jums patiktų, jei kas nors surištų jums rankas ir bandytų kažką daryti prieš jūsų valią?Patirtumėte diskomfortą. Vaikas jaučia tą patį. Nuotraukoje vaikas šypsosi, bet tai apgaulinga. Tiesiog pasitiki tėvais. Ir jiems atrodo, kad elgiasi teisingai.

Su vaiku turime bendradarbiauti, įtraukti jį į sauskelnių keitimo procesą, kalbėti, ką darome ir pan. Dalyvaudamas šiuose procesuose vaikas mokosi būti aktyvus. Ateityje tai padės jam įgyti savarankiškumo apsirengiant pačiam. Vaikas nėra pasyvi lėlė ar neįgalus žmogus. Jis pats gali atlikti daugelį dalykų. Kai mažylis dalyvauja tame, ką su juo darome, stiprėja 100% pasitikėjimas tarp jo ir tėvų. Tai rūpestis su pagarba.

Ateityje vaikas prieštaraus, jei kas nors bandys jį aprengti ar nurengti, nes nesupras, kodėl to reikia. Rūpinantis vaikui su meile ir pagarba ugdome jo savimotyvaciją ir savarankiškumą - vėliau jis žinos, kad pats gali apsimauti kelnes.

Vaikui natūralu ir būtina pirštus kišti į burnytę. Taip jis tyrinėja ir pažįsta pasaulį. Nė vienas vaikas nenori vaikščioti su pilnomis sauskelnėmis, tačiau suprasti tai, kad jos pilnos ir kodėl - natūralus mokymosi procesas.

Naudojant paveikslėlyje pavaizduotą priemonę, galime sukelti vaikui stresą, nes slepiame tai, ką su juo darome. Patikėkite, jei keičiant sauskelnes mažylis ir palietė jų turinį - nieko blogo. Tuomet nuplausite jo rankytes, pamažu vaikas supras ateityje, kad švara būtina ir reikia laikytis higienos.

Bendradarbiaukite su vaiku visuose dalykuose!

6. Priemonė, kad vaikas neužsigautų krisdamas - ar pirktumėte tokį sinteponinį ratą jam ant galvos?

20180324163101-14083.jpg

Netinkamos aplinkos sukūrimas - ir mažylis gali nukristi ant nugaros; ir kol jis mokosi stabilizuoti savo raumenis, tai ir vyksta. Kodėl? Kadangi tėvai nepakankamai gerai įvertina daiktų išdėstymą aplink mažuosius vaikščiotojus ar šliaužiotojus.

Bet ši priemonė neapsaugo vaiko nuo kritimų, kad ir kaip ji mielai atrodytų - ji visiškai nenaudinga. Vaikas netgi nemato jos! Norėdami apsaugoti jį nuo dažnų ir skausmingų kritimų, sukurkime saugią jam aplinką.

Neimkime vaiko už pažastų! Turėtume jį pakelti per šoną pasukdami. Suaktyvinkime jo pusiausvyrą ir sustiprinkime šoninius judesius: padėkime žaislus ne priešais, o šone ir paskatinsime jį pasisukti. Taip sumažinsime kritimo riziką. Vaikas mokosi ne kristi, bet išlaikyti pusiausvyrą.

Specialūs kilimėliai ant grindų nebūtini. Sunkiausia tiems vaikams, kurie visada griūna ant minkštų patiesalų, pagalvių, minkštų sofų. Nebijokime jiems leisti nugriūti ir ant kietų grindų.

Augame kartu su Huggies Pants ir rūpinamės mažyliais su pagarba bei meile!

20180324163417-49586.jpg

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 28. Mar 2018, 11:23

Ar jums patiko kas nors iš tų įdomybių 😀 Gal žinote daugiau kažko panašaus, kas "padeda" tėvams auginant vaikus 😃