Gera naujiena nevaisingoms šeimoms Latvijoje

Gera naujiena nevaisingoms šeimoms Latvijoje

25. Jan 2012, 08:00

Lietuvoje negalinčios pastoti šeimos paliktos likimo valiai – brangus gydymas ir procedūros yra visiškai nekompensuojami.

 

Latvijoje - viltis negalinčioms susilaukti vaikų


Tuo tarpu Latvijoje, kur 2012 –ieji paskelbti „Motinos ir vaiko“ metais, šiomis dienomis nevaisingos šeimos sulaukė gerų žinių. Latvijos vyriausybė paskelbė apie planus kompensuoti gydymą tokioms šeimoms.


Planuojama kaimyninėje šalyje įkurti centrinį registrą, kuriame bus registruojamos nevaisingos šeimos. Į valstybės finansuojamų paslaugų sąrašų bus įtraukti nevaisingumo tyrimai ir apvaisinimo mėgintuvėlyje (in vitro) procedūros, kompensuojami reikalingi vaistai. Per trejus metus tam prireiks maždaug 7 milijonų latų (apie 35 mln litų). Šiais metais nevaisingumo gydymui Latvijoje ketinama skirti 1,8 milijono latų (apie 9 milijonus litų). Ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis patvirtino, kad planuojami pinigai nevaisingumo gydymui bus skirti.

 

Ar tikslinga skirti pinigus?

 

Ši naujiena sukėlė daug diskusijų, ir reakcija į ją buvo vienareikšmė. Nors dauguma viešai pasisakiusiųjų mano, kad tai reikalingas žingsnis ir nevaisingumo gydymas yra puiki pagalba vaiko negalintiems susilaukti tėvams, kurie neturi pinigų gydymui, visgi kyla klausimas, ar adekvačiai yra finansuojamos kitos sritys – sveikatos apsauga, naujų darželių steigimas ir jų prieinamumas.

 

Lietuvoje parama yra lygi nuliui

 

Lietuvoje nevaisingas šeimas vienijanti “Vaisingumo asociacija” primena, kad pagalbinio apvaisinimo procedūros yra kompensuojamos iš privalomojo sveikatos draudimo lėšų tokiose šalyje kaip Austrija, Norvegija, Belgija, Olandija, Bulgarija, Prancūzija, Čekija, Slovėnija, Didžioji Britanija, Švedija, Estija, Turkija, Graikija, Vengrija, Italija, Vokietija. Tuo tarpu Lietuvoje pagalba tokioms šeimoms yra lygi nuliui, visas išlaidas šeimos padengia pačios. Dėl didelių kainų (bendra suma gali siekti ir keliolika, ir keliasdešimt tūkstančių litų) daugeliui Lietuvos nevaisingų šeimų pagalbinio apvaisinimo procedūros neprieinamos.

 

Beje, praėjusiais metais Lietuvoje „Baltijos tyrimai“ atliko žmonių apklausą, kurioje net du trečdaliai (64%) Lietuvos gyventojų pritaria siūlymui, kad pagalbinio apvaisinimo procedūros su nevaisingumo problemomis susiduriančioms Lietuvos šeimoms būtų apmokėtos iš privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų.

 

"Mergaitė iš mėgintuvėlio" pati yra mama

 

Primename, kad pirmoji apvaisinimo mėgintuvėlyje procedūra atlikta 1978 metais Didžiojoje Britanijoje. Pirmoji “iš mėgintuvėlio” gimusi Luiza Braun šiuo metu jau pati yra mama, auginanti sūnų Kameroną. Manoma, kad nuo tų metų visame pasaulyje tokiu būdu yra gimę apie vienas milijonas vaikų.

 
Kokia Tavo nuomonė - reikia ar ne kompensuoti tokioms šeimoms gydymo išlaidas? 

26. Jan 2012, 16:55

Uz ir tik uz, jei bus kompensuojama, daugiau sansu kad IFV gali pavykti ir is pirmo karto...

25. Jan 2012, 12:37

Pritariu, kad kompensacija turėtų būti!

25. Jan 2012, 10:59

As irgi uz kompensacija!

25. Jan 2012, 08:36

tik uz kompensavima 😀

25. Jan 2012, 08:30

Zinoma.

25. Jan 2012, 08:22

Visom keturiom TAIP