Geriausias gėrimas vaikams - vanduo

09. Nov 2015, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Esame nemažai diskutavę apie tai, ką mūsų mažylis turi valgyti, kad augtų sveikas ir stiprus. Šįkart kalbamės apie tai, kaip suprasti, ar mūsų mažylis išgeria pakankamai skysčių ir ką gerti jam naudingiausia?

Žaidimas – bene mėgstamiausia mūsų vaikų veiklą, į kurią jie stengiasi įtraukti ir mus, suaugusiuosius. Tad nenuostabu, jog vos užsukusi į svečius pas gražuolę Emilę ir jos mamą Elžbietą, Eglė Skrolytė buvo pasodinta prie gražiai serviruoto pusryčių stalo.

Žindomiems papildomai nereikia

Neseniai mergaitei padovanojo indelius, tad ji labai mėgsta žaisti šeimininkę. Atsisėda prie savo stalo ir pilsto – tai arbatėles, tai vandenuką, - šypteli mama.

Beje, būtent vandenį mažoji mergaitė geria nuo pirmųjų savo gyvenimo dienų.

Ji gimė vasarą, labai karštą liepos mėnesį, todėl jau po mėnesio pasiūliau jai atsigerti vandens. Pagrindinis maistas buvo mišinukas, o vandenį siūliau atsigėrimui. Vėliau ji buvo pamėgusi arbatėles, bet dabar vėl mieliau renkasi vandenį, - džiaugiasi teisingu dukros pasirinkimu Elžbieta.

20151109095639-91213.jpg

Svarbu žinoti, kad mažyliams, kurie žindomi mamos pienu, pasak šeimos gydytojos, vandenuko prireikia gerokai vėliau.

Žinoma, ir vandenį kūdikiams reikia pasirinkti labai atsakingai. Jeigu perkate mineralinį vandenį, atkreipkite dėmesį, ar jis natūraliai šarminis, gyvas vanduo. Toks tinka net ir kūdikio maistelio ruošimui. Vanduo taip pat turi atitikti visus vaikų mitybos reikalavimus Europos Sąjungoje. Tinkamai parinkto vandens nereikės nei virinti, nei filtruoti.

Vaikas yra save reguliuojanti sistema, todėl ir geria, kiek jis nori. Atskira grupė yra kūdikiai, maitinami tik motinos pienu, be primaitinimo mišiniais. Šiems vaikams papildomai vandens duoti nereikia. O štai mažyliams, kurie maitinami mišriai arba mišiniais, reikia pasiūlyti atsigerti vandens.

Pabrėžiu, vandens, o ne arbatėlių ar sulčių, nes mes užkrauname organizmą nereikalingais, greitai pasisavinamais angliavandeniais, nereikalingu cukrumi, pripratiname vaiką gerti tik saldžiai ir gauti nereikalingus angliavandenius, - teigia prof. G. Balevičienės vardo klinikos šeimos gydytoja Rūta Maciulevičienė.

Ar užtenka skysčių?

Nevalgiukai. Visi žinome, jog šis terminas yra apie vaikus, kuriems tėveliai sunkiai įsiūlo ką nors pavalgyti. Mažai geriantys vaikai atskiro pavadinimo lyg ir neturi, tačiau problema nuo to netampa mažesnė. Jos išvengti lengviausia vienu keliu – nuo pirmųjų dienų vaikui duodant gerti nesaldintus skysčius.

Dvimečiams – trimečiams reikėtų siūlyti atsigerti vandens tiek, kiek jie nori. Vanduo turi būti prieinamas visada, vaikas turi žinoti, kur yra vandenukas, kad galėtų pats atsigerti. Nereikia versti gerti. Ar vandens užtenka, reikia orientuotis pagal vaiko šlapinimąsi. Jeigu jis šlapinasi gausiai – skysčių jam pakanka, - pataria specialistė.

Mamos Elžbietos seniai nebestebina dukrytės noras atsigerti vandenuko išėjus iš namų ne tik šiltuoju metų sezonu.

Jeigu išvažiuojame, vandenį perkame parduotuvėje. Kitais atvejais pasiimame gertuvę, - patirtimi dalinasi mama.

20151109095709-19808.jpg

Ką gerti sergant?

Dar vienas klausimas aktualus visiems tėveliams – ką gerti turi sergantis ar karščiuojantis vaikas?

Sergantis vaikas tegu geria tai, ką jis geria noriai. Tada galima duoti ir saldžius gėrimus, sultis ar arbatėles, tam, kad būtų patenkintas padidėjęs jo energijos poreikis. O sveikam vaikui tinkamiausias vanduo“, - teigia gydytoja R.Maciulevičienė

Įpratimas – antras prigimimas, byloja lietuvių liaudies patarlė, primenanti mums įpročio galią. Tad, mieli tėveliai, kokius įpročius jūs diegsite savo vaikams?