GINTARĖS blogas: Kaip būti tobulai?

GINTARĖS blogas: Kaip būti tobulai?

30. Jan 2013, 09:00 gintarerei gintarerei

Kaip būti tobula moterimi, tobula žmona, tobula mama, o be to, dar ir tobula namų šeimininke, tobula drauge, tobula dukra ir tobula asmenybe?

 

O gal užtektų būti tiesiog pakankamai gera? Kaip? O gal nereikia? Mokykloje ir universitete mokaisi daug dalykų: matematikos, ekonomikos, verslo vadybos, netgi aktorystės ir tas žinias visuomenė vertina pažymiais ir diplomais. Tačiau niekas nemoko, kaip teisingai gyventi: ką gyvenime sudėti, padauginti, o gal kažką iš gyvenimo atimti, kad gautum teisingą atsakymą, nors visuomenė ir šias žinias vertina.

 

Moteris gyvenime gali baigti geriausius universitetus ir gauti keletą diplomų, tačiau tai jai niekada negarantuos, kad ji žinos, kaip būti gera moterimi, žmona, mama. Nors moteris pati iš gyvenimo ir savo potyrių to mokosi, visuomenė ir aplinkui esantys žmonės vis tiek turi teisę ją vertinti pačiais griežčiausiais vertinimais ir reikalauti iš jos maksimumo, t.y. būti viskas viename ir tas vienas turi būti geriau nei tobula.

 

Aš maniau, kad būti moterimi nereikia mokėti, juk gimei moterimi ir esi ja, ką čia dar mokėti?! Čia panašiai, kaip kramtyti, nuryti ar įkvėpti, tiesiog žinai ir viskas. Bet gyveni ir mokaisi būti tuo, kuo gimei, ir mokymasis, man rodos, truks visą gyvenimą, nes daug ko apie moteris aš vis dar nesuprantu.

 

Vėliau maniau, kad būti žmona irgi nereikia didelio mokslo, bet dabar suprantu, kad tai yra aukštesnis nei aukščiausiasis mokslas, o užduotis būti gera žmona išvis kartais atrodo misija neįmanoma. Ir vėl gyveni, žmogau, ir mokaisi, ir mokaisi per patirtį, be jokių teorinių žinių, o patirtis dažnai būna skaudi.

 

Tai, kad būti mama yra sunkus uždavinys ir didelis darbas, žinojau jau seniai ir tai skatino ieškoti informacijos, kaip būti gera mama, bet ieškodama supratau, kad ir šios rolės turėsiu mokytis ir, panašu, kad visą gyvenimą. Taip ir dirba moteris visą gyvenimą patirdama, analizuodama, mokydamasi būti moterimi arba būti žmona, arba būti mama, bet sunkiausias uždavinys turbūt yra suderinti šias roles tarpusavyje ir būti viskas viename, ko visuomenė reikalauja.

 

Dažnai girdžiu (ypatingai iš vyrų), kad štai žmona pagimdė sūnų ir visai apsileido ir net nesistengia atrodyti kaip prieš nėštumą, štai mano žmona ištekėjo, bet visai nebūna namuose, o susitinka su draugais ir lanko šokius. Manau, galima ir daugiau išgirsti ne tik iš vyrų pasisakymų,  kaip netinkamai moteris rengiasi, šukuojasi, dažosi, kaip netinkamai elgiasi su vyru, nemoka gaminti, nešeimininkauja namuose, kaip netinkamai auklėja vaikus, ir taip toliau ir panašiai.

 

Ko tik moteris per savo gyvenimą neprisiklauso. Sakysite, o kam rūpi? Gal ir nerūpi, tačiau labai sunku pabėgti nuo viešų tavęs vertinimų, nes negyveni atsiskyręs nuo žmonių ir natūraliai pradedi galvoti, kad turi būti tobula. Taip atsitiko ir man. Noras būti gera žmona, vėliau išaugo į norą būti tobula mama savo pirmagimiui, o kur dar prigimtinis noras būti tiesiog silpna pažeidžiama moterimi.

 

Stengiesi daryti viską, kaip tik moki ir pastebi, kad jau nebesuprati, kas yra gerai ir pastebi, kad nebespėji būti visose savo rolėse vienu metu, pastebi, kad tiesiog pavargai ir nebežinai, kas esi. Sakysite, kam plėšytis, juk atsirenki, kokia rolė dabar svarbiausia, bet vėl grįžtu prie to, kad visuomenė, o svarbiausia artimiausi žmonės iš tavęs tikisi, kad būsi viskas viename.

 

Juk pradžioje, kai buvai tik moteris, jie priprato prie tavęs tokios, kad vaikštai pasitempusi, puošiesi, koketuoji, esi pažeidžiama, kreipiesi pagalbos į vyrą. Vėliau, kai prisidėjo žmonos rolė, rūpinimasis vyru, namų priežiūra, maisto gaminimas, kurią norėjau atlikti tobulai, jie natūraliai priprato, kad esu moteris-žmona viename, o dabar, kai prisidėjo ir mamos rolė, noras rūpinti vaikučiu kiaurą parą, migdyti, sūpuoti, žaisti, maitinti, natūraliai tikisi, kad būsiu vis dar ir moteris, ir žmona, ir mama viename.

 

Bet aš nebegaliu, nebenoriu, o gal iš tikrųjų ir nebemoku būti viskas viename.

 

Kaip tada atlaikyti aplinkos spaudimą? Kaip būti tobulai?

 

gintarerei gintarerei 31. Jan 2013, 22:03

beje zodziu tobula as norejau tiesiog apibrezti ta siekiamybe...tikrai tobulu zmoniu nera 😀

gintarerei gintarerei 31. Jan 2013, 22:00

oj Aiste tikrai smagiai pasibuvom ir su visais leliukais 😀 tiesiog anksicua dazniau bet paskutiniu metu vis reciau, bet susimastau kas yra tobula? ar reikia buti tobulai? Ko apskritai reikia? Ir pastebejau, kad visgi reikia visur pusiausvyros, nes jei jos nera, tada jautiesi nebegerai, visko reikia po turputi ir viskas tada bus tobula 😀 ir puikiai tave suprantu.

31. Jan 2013, 13:22

mano nuomone tobulu zmoniu nebuna, bet mano nuomone tokia, kaip gimsta vaikelis ir , kai kurios mamos konkreciai numameja...tai taip neturi buti, turi nepamirsti, kad turi ir draugu ir vyras ir siaip kirpyklos nesustoja dirbti, man juokinga kaip sako neturiu kada nueiti....bet juk neini kiekviena diena, ir net ne kiekviena savaite...tai ten ta karta kelioms valandoms galima palikti, kad ir vyrui ir nieko nenutiks...man grazu tikrai pasitempusi mama...ir tokios ir pacios geriau manau jauciasi, nei tos kurios uzsidaro keliems ar net 3 metams namuose ...as pvz turiu dvi dukrytes, pamenu kaip gime pirmoji pusmetis buvo labai sunkus, bet poto daug kur su ja vaziuodavau...visur imdavausi kartu...
taip, kad mano nuomone tokia, kad gimus vaikeliui kiekviena turi islikti ir moterimi ir zmona, nepatinka numameje mamos, bet cia tik mano nuomone....
pameni Gintare kaip smagiai buvome susitike 😀))uhhh kaip fainiai buvo ir vaikiukai, kad ir maziukai tikrai nemaise...

motinysteveza motinysteveza 30. Jan 2013, 23:51

va būtent, niekada negalima teisti, spausti į kažkokius rėmus, vertinti kito, nes nežinom gyvenimo istorijų, aplinkybių. ir tikrai nežinom, kaip jaučiasi žmogus, jei pats neturi tokios patirties. o ir kažin ar galima turėti vienodos patirties, juk aplinkybių, niuansų gali būti visokių...

30. Jan 2013, 22:52

Aš manau mes visos esam tobulos savo vyram,vaikams bei giminaičiam.Aplinkiniai neturi teisės mūsų vertinti, nes nežino gyvenimo istorijų. Išties tik pats žmogus gali save vertinti.

motinysteveza motinysteveza 30. Jan 2013, 20:41

aš absoliučiai nejaučiu aplinkos spaudimą. Spaudimą darau tik pati sau, t.y., atsirenku kokia norėčiau, nenorėčiau būti, ir tai bandau siekti.

30. Jan 2013, 16:16

as ir daznai pamastau kad neymanoma buti tobula, nes vistiek visiems neytiksi... labai geras straipsniukas 👍 🌷

30. Jan 2013, 13:38

Tikriausiai daugeliui artima tema. Manau reikia susitaikyti su tuo, kad visur tobula nebusi (kitaip gresia issekimas) ir siekti tobulumo toje srityje, kuri tuo momentu svarbiausia. Zinoma, kitu sriciu visai apleisti irgi negalima.
Be to, nereikia bijoti ir kitiems pasakyti, kad gal ne viska speji, gal reikia pagalbos. Aisku, pirmiausias ir didziausias pagalbininkas turetu buti vyras. Jei atsargiai perkeltume daugiau pareigu, susijusiu su namu ruosa ir vaikuciais, vyrui, atsirastu daugiau laiko buti ne tik gera mama, namu seimininke, bet ir puikia moterimi ir zmona. Tik pabreziu - atsargiai! Nes vyrai pas mus jautrus 😀
Toks mano planas 😛 Nepaisant jo, kol kas as irgi, kaip ir daugelis mamyciu, nieko nespeju ir niekam neturiu laiko. Nepakankamai laiko vaikams, nepakankamai laiko namams, vyrui ir visai nera laiko sau 😀 Ech, gal kada bus geriau 😀

pypse pypse 30. Jan 2013, 10:17

man atrodo su panašiom replikom susiduria ir vyrai...
svarbiausia, kad tarpusavyje viskas derėtų. kitam gal aš tinginė ir prasta žmona, o savas ir pats moka valgyti pasidaryti ir mane pavalgydinti ir dėl to jokių priekaištų. blogiau kai vienas į vieną pusę, kitas į kitą žiūri. tada ir prasideda replikos ir su pervargimu susiję pamąstymai

30. Jan 2013, 10:16

jezau kaip įdomiai parašyta 👍 👍 kai pagalvoji tikrai niekas nemoka gyvenimiškų dalykų 🤔
nelaikau savęs tobula ir pritariu, kad tobulų žmonių nėra 😉

gintarerei gintarerei 30. Jan 2013, 10:00

aha, stengiuosi buti istikima sau ir buti savimi, nesiplesyti, bet uzejo mintys tokios, kai aplinkai prireike tobulos manes...ir iskilo klausimas, kaip persiplesti ir ar verta? Kuo toliau matau, kad neverta, bet tada reikia kovoti su aplinka daug 😀

30. Jan 2013, 09:34

Teisingai 😀
Isties buvo idomu skaityti 😀