Gydytojos komentaras: Ar vėliau išdygę dantys ir iškris vėliau?

Gydytojos komentaras: Ar vėliau išdygę dantys ir iškris vėliau?

30. Apr 2015, 11:10 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar girdėjote posakį, jog kuo vėliau dantukai išdygs, tuo vėliau jie ir iškris? Kaip manote, ar jis teisingas?

Konsultuoja odontologijos klinikos “Skraidenta” gydytoja vaikų  odontologė Geda Mažeikienė 

Vienareikšmiškai „taip“ arbe „ne“ į šį klausimą neatsakysiu. Pieninių dantų iškritimas priklauso nuo to, kaip greitai ištirpsta jų šaknys. Paprastai dantukai keičiasi taip: ištirpsta pieninių dantukų šaknys, pieniniai dantys iškrenta, išdygsta nuolatiniai. 

Mums, gydytojams, svarbi bendra dantų kaita – kada dygsta nuolatiniai krūminiai (vadinamieji „šeštieji“) dantys, kaip keičiasi kiti, ar viskas vyksta paeiliui. Į tai, ar anksti vaikui dygo dantys, mes nelabai kreipiame dėmesio. 

Kartais krentant pieniniams dantims būna tokių situacijų, kada reikia kreiptis į gydytojus odontologus. Pavyzdžiui, kai pieniniai dantys dar neiškritę, o nuolatiniai jau dygsta. Tai reiškia, kad pieninių dantų šaknys nespėja tirpti.  Tada tėvai pastebi, kad yra tarsi dvi eilės dantukų – pieniniai tebestovi, o už jų dygsta jau nuolatiniai. Tai neramina šeimą, ir iš tiesų, tokiu atveju iš tiesų reiktų gydytojo odontologo pagalbos. 

Kartais tėvai, pamatę klibantį dantuką, žūtbūt skuba jį išrauti, to tikrai nepatarčiau daryti. Jeigu vaikui neskauda, klibantis dantukas netrukdo, nereikia nieko daryti, geriau laukti, kol pieninio danties šaknys ištirps, ir jis lengvai iškris. Per prievartą traukti ir taip gąsdinti vaiką tikrai nereikia. Būkite kantrūs, ateis laikas ir dantukas iškris.

Aišku, kai dantukas vos, vos laikosi, trukdo valgyti, tada reikia padėti vaikui jį ištraukti.

Didesnius vaikučius auginančių mamų norime paklausti: kada jūsiškiams iškrito pirmasis dantukas?

Ekspertai
mama ingrida mama ingrida 30. Apr 2015, 18:58

Mano dviems sūneliams pirmi dantys išdygo aštuonių dešimties mėnesių o iškrito aštuonių metų.Trečiam sūnui išdygo devynių mėnesių dabar penki,tai dar net nesimato jog norėtu kristi.Pagalbos odontologų nereikėjo.Dukrytei taip pat išdygo pirmas dantukas devynių mėnesių. 😀Kaip kris nežinau dar...

lina_baj lina_baj 30. Apr 2015, 17:28

5 metukų pametėm pirmą dantuką. Buvo daug džiaugsmo 😀