Huggies® patarimai: saugumas vaikų žaidimų aikštelėje

Huggies® patarimai: saugumas vaikų žaidimų aikštelėje

16. Apr 2018, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Šiuolaikiškos žaidimų aikštelės – puiki vieta vaikams aktyviai praleisti laiką, susirasti draugų, prisigalvoti įvairių žaidimų, aktyviai pajudėti, tačiau kai kuriuose rajonuose vis dar likę nemažai ir apgriuvusių, senų ir pavojingų vaikų sveikatai žaidimų aikštelių. Kai kurios jų yra dar sovietmečio palikimas, tuo tarpu kitos pastatytos jau nepriklausomoje Lietuvoje, tačiau pagamintos nepaisant nei kokybės, nei saugumo reikalavimų.

Norint tėveliams padėti atsirinkti tinkamą vietą savo mažajam žaisti, vaikų žaidimų aikštelių bei lauko treniruoklių aikštynų rengėjos “Patikimas turtas” projektų vadovas Paulius Eimontas pateikia septynis saugių vaikų žaidimų aikštelių bruožus.

Briaunos - tik užapvalintos

20160811205411-93105.jpg

Pasak jo, visos vaikų žaidimų aikštelių įrangos detalių formos ir briaunos, tiek laikančiosios, tiek apsauginės, tiek ir dekoratyvinės turi būti užapvalintomis briaunomis, jokių aštrių kampų ir briaunų. Jeigu pasitaiko detalių aštriomis briaunomis, vaikai gali užsigauti. Medinės rąstinės detalės dažnai būna su atplaišomis ar net aptrūnijusios, o tai padidina riziką mažiesiems prisirinkti rakščių ar skaudžiai užsigauti.

Saugūs nusileidimo kalneliai – su briaunomis

Saugūs nusileidimo kalneliai šonuose turi apsaugines briaunas, kurios irgi yra užapvalintomis kraštinėmis iš neskeldijančios medžiagos. Tai garantuoja, kad vaikas čiuoždamas žemyn neiškris per šonus. Kalnelio apačioje būtinai turi būti “lėtėjimo” kelias, kuris užsibaigs švelniu kojų nuleidimu ant žemės. Nesaugūs nusileidimo kalneliai dažnai būna be šoninių apsauginių briaunų. Jeigu briaunos ir būna, dažnai jos medinės, todėl su laiku skeldėja, tad vaikas čiuoždamas rizikuoja prisirinkti rakščių delniukuose. Dažnai tokios čiuožyklos leidžiasi tiesiai ant žemės, vaikas nusileidžia užpakaliuku ant žemės.

Sūpuoklės turi būti lengvos, lanksčios ir amortizuoti smūgį

20160811205546-98844.jpg

Saugi sūpuoklių sėdynė turėtų būti užapvalintomis briaunomis, aptraukta guma arba pagaminta iš amortizuojančio plastiko. Tai garantuoja, kad netyčia pro šalį bėgančiam ir atsitrenkusiam į supynes vaikui nebus kirstinių žaizdų ar lūžių. Sėdynė privalo būti pakabinta lanksčiomis grandinėmis ar virvėmis, nes tai galimo susidūrimo metu užtikrina smūgio amortizavimą. Jei sūpynių sėdynė pakabinta ant grandinių, jų nareliai turi būti tokio siaurumo, kad vaikas į juos negalėtų įkišti piršto. Nesaugios sėdynės būna medinės ar metalinės, stačiomis aštriomis briaunomis, pakabintos ant standžių metalinių ar medinių laikiklių. Tokios sūpynės labai pavojingos pro šalį bėgančiam vaikui, nes susitrenkimo atveju gali sužeisti atviromis žaizdomis ar net lūžiais.

Patogūs turėklai 

Saugūs vaikų žaidimų aikštelių tiltelių turėklai turi būti patogūs įsikibti, lengvai pasiekiami. Patį tiltelį rekomendaujama sudaryti iš neaštrių jungiamųjų detalių. Nesaugūs šių tiltelių turėklai būna per aukštai ar per dideliais tarpais. Pats tiltelis dažnai būna sunertas iš medinių lentučių, kurios irgi būna aštriomis briaunomis, tarpai tarp jų per dideli,  todėl atsiranda rizika įstrikti kojai ir ją sužeisti.

Varžtai, medienos atplaišos, vinys gali įbrėžti, užkabinti ar suplėšyti rūbus

Saugios vaikų žaidimų aikštelių tiltelių jungtys yra tuomet, kai jos uždaros, iš nerūdijančio plieno, tuo tarpu varžtai, movos ir apkabos yra sertifikuotų gamintojų. Tai garantuoja konstrukcijos stabilumą ir ilgaamžiškumą, o vaikams mažina susižalojimo riziką. Taip pat saugūs varžtai ir jungiamosios detalės vaikų žaidimų aikštelėse turi būti paslėpti plastikiniais gaubtais. Nesaugu, jeigu galime pamatyti išsikišusius tiltelių jungčių varžtus, vielas ar grandines ar atvirus varžtus, kyšančias, dažnai surūdijusias vinis, jeigu jungiamos detalės yra tiesiog vielos su išsidraikiusiais galais. Visa tai sukelia riziką įsibrėžti, įsipjauti, užsikabinti ar susiplėšyti rūbus.

Paviršius – neslidus bet kokiomis oro sąlygomis

20160811205634-86568.jpg

Saugių vaikų žaidimų aikštelių pakopų, laiptelių, platformų paviršius privalo būti neslidus bet kokiomis oro sąlygomis, todėl dengimui naudojama speciali medžiaga. Bet kokia danga, kuri palijus pasidaro labai slidi, tai gali būti netinkamai apdorota mediena, ar plokštės, yra pavojinga mažiesiems.

Smūgių amortizacija

Saugi vaikų žaidimų aikštelių danga krentant amortizuoja smūgį, dažnai tai smėlio ar smulkaus žvyro sluoksnis, smulki plauta skaldelė ar guminių trinkelių danga. Šios dangos nesulaiko vandens, todėl nesusidaro balų ir purvo. Nesaugus bet koks paviršius, kuris neamortizuoja smūgio kritimo atveju bei sulaiko vandenį po lietaus. 

Vaiko apranga pasivaikščiojimo metu 

Svarbiausia - saugumas ir patogumas. Žaidimų aikštelė - ne pati tinkamiausia vieta pūstiems sijonėliams ar itin siauroms/plačioms kelnėms.

-venkite vaikus rengti itin siaurais ar plačiais drabužiais, kurie varžytų jo judesius ar, priešingai - dėl kurių jis galėtų užkliūti ar užsikabinti.

-avalynė turėtų būti patogi, neslystanti, saugi. Geriausia, jog būtų be raištelių, kurie galėtų lengvai atsirišti. Žinoma, batai ar basutės turėtų būti vaiko dydžio - nei per dideli, nei per maži.

-šlepetės (crocs stiliaus) arba atviros basutės taip pat nėra pati tinkamiausia avalynė lakstyti, laipioti ir karstytis žaidimų aikštelėje.

-nors orai ir atšyla, visgi išsiruošdami pasivaikščioti su vaiku turėkite ir ploną striukę ar mezgtuką, pakaitinius drabužius vaikui, drėgnas servetėles, o jei saulė ims labiau kaitinti - ir apsauginį kremą.

Stebėti vaiką - būtina!

Vienintelis ir teisingas būdas apsaugoti mažus vaikus nuo galimų traumų - dėmesingai stebėti juos žaidžiančius. Žinoma, kiekviename žingsnyje nepakišime jiems pagalvės, tačiau nenuleisti akių nuo jų tiesiog būtina.

- Maži vaikai (2-3 metų arba jaunesni) dar negali patys įveikti visų žaidimų aikštelės kliūčių - lipti į kalniuką ir savarankiškai nusileisti, užlipti kopetėlėmis ir pan. Jūs turite būti šalia, kad galėtumėte palaikyti ir padėti.

- Būkite nuo vaiko maždaug ištiestos rankos atstumu. Tokiu būdu galėsite laiku sugauti mažylį, jei reikės, ar kitaip jam laiku padėti.

- Maži vaikai nejaučia pavojaus, o kartais pervertina savo galimybes, norėdami viską padaryti patys. Taip, reikia leisti jam pačiam daug ką atlikti, tačiau visada būkite šalia.

- Mokykite vaiką įvertinti pavojingumo laipsnį. Pavyzdžiui, vaikas pakilo aukščiau ir bijo prarasti pusiausvyrą. Tokios situacijos pasitaiko neretai, kai aikštelėje daug vaikų ir dauguma ima tarpusavyje konkuruoti.

- Aptarkite su vaiku elgesio taisykles: kaip išvengti konfliktinių situacijų, kaip laikytis atsargumo priemonių ir t.t.

- Sūpynės: vienas pavojingesnių įrengimų. Kiekvieną kartą priminkite mažyliui, kad negalima bėgioti šalia jų ar siekti nusiridenusio kamuolio, kai kitas vaikas supasi, arba šokinėti nuo jų.

Kas turėtų būti mamos krepšyje, išsiruošiant su vaiku į lauką:

Vanduo. Jis būtinas, net jei mažylis jo neprašo. Siūlykite periodiškai atsigerti. Patogiausia į lauką pasiimti vaikišką gertuvę.

Užkandėlės. Mažyliams lauke bus patogu valgyti vaisines piurė, barankytes arba tiesiog vaisius. Vyresniems vaikams tiks iš anksto paruošti sumuštinukai.

Sauskelnės. Būtinai įsimeskite į krepšį kelis vienetus, kad atsitikus "avarijai", nereikėtų skubėti namo. Ypač patogios sauskelnės-kelnaitės, kurias galima užmauti ar numauti bet kada lengvai ir greitai, pavyzdžiui, Huggies Pants su ypatingu sugeriančiu sluoksniu ir elastiniu juosmeniu.

Drėgnos servetėlės. Universalus pagalbininkas įvairiose situacijose: susitepė rankos - nuvalome, purvinas veidukas - prašau, dulkėtos sūpynės - jokių problemų, pakeisti sauskelnes - viens du ir viskas! Drėgnos servetėlės - nepamainomas "padėjėjas" lauke.

Pleistras. Nors vienas, o geriausia įsimeskite į krepšį kelis skirtingų dydžių. Daug vietos neužima. Puiki pirmoji pagalba nusibrozdinus.

Mes už saugius žaidimus, pasivaikščiojimus gryname ore kartu su sauskelnėmis-kelnaitėmis Huggies® Pants, suteikiančiomis judėjimo laisvę!

20180411104752-65000.jpg