Jei kaimynai nepatenkinti keliamu vaikų triukšmu

Jei kaimynai nepatenkinti keliamu vaikų triukšmu

20. Sep 2012, 08:20

Ar esate patekę į tokią situaciją, kai tenka raudonuoti dėl vaikų keliamo triukšmo prieš kaimynus? O gal kai kas ir policija grąsina?

 

Konsultuoja advokatė Asta Jakė, „Adlex“

 

Skirtingas leistinas triukšmo lygis naktį ir dieną

 

Triukšmautojai turėtų žinoti, kad įstatymai reglamentuoja leistiną triukšmo lygį gyvenamosiose patalpose, daugiabučiuose, kur tokia problema aktualiausia. Įstatymas reglamentuoja skirtingą leistiną triukšmo lygį skirtingu paros metu. Nuo 6 valandos ryto iki 6 valandos vakaro leistinas didesnis garso lygis, nes tai dienos metas, ir tai yra apie 50 decibelų.

 

Toks garsas prilygsta normaliam žmonių bendravimui, nes suaugusių žmonių normalus kalbėjimas ir yra 45 -50 decibelų. Nuo 22 iki 6 ryto, kai yra nakties metas, leistinas triukšmo lygis neturi viršyti 35 decibelų. Įdomumo dėlei, žmogus atskiria garsą tik nuo 26 -27 decibelų, tai tie leistini 35 decibelai tikrai prilygsta žmonių šnabždėjimui, labai mažas leistinas triukšmo lygis, naktį visi turėtų pailsėti.

 

Pirmas žingsnis – pokalbis su kaimynais

 

Tačiau problema ta, kad triukšmas būna ne tik nuolatinis, bet ir pavienis, nepasikartojantis. Jis tai yra, tai nebėra, tokiu atveju kenčiantiems nuo to triukšmo žmonėms gali būti sunku įrodyti, kad tas triukšmas buvo. Manau, kad pirmiausia reikėtų gražiai ir geranoriškai pasikalbėti su kaimynais, tai būtų pats teisingiausias ir geriausias kelias. Kuo gražesnė kaimynystė, labiau pakantesni vieni kitiems žmonės, tuo mažiau problemų.

 

Pagalbos numeris 112


Jeigu triukšmadariai yra nepakenčiami, pavyzdžiui, naktį leidžia garsiai muziką ar groja muzikos instrumentais , kaimynai turėtų kreiptis į policiją  bendruoju pagalbos numeriu 112. Pareigūnai triukšmo matavimus atlieka visą parą ir gali nubausti pažeidėjus. Baudos už triukšmo lygio viršijimą yra šios: įspėjimas arba bauda nuo 200 lt iki 2000 lt.

 

Viešosios rimties trikdymas


Taip pat reikėtų žinoti apie tokį dalyką, kaip viešosios rimties trikdymą. Tai yra visai kas kita, negu leistino triukšmo lygio pažeidimas.  Administracinių teisių pažeidimo kodeksas numato, kad yra numatyta atsakomybė už rėkavimą, švilpavimą, šūkavimą ir kitokį viešosios rimties trikdymą tamsiu paros metu nuo 22 valandos.

 

Tokiu atveju niekas neatlieka matavimų, tiesiog užtektų kaimynų patvirtinimo, gal kas telefonu įrašytų piktadarių veiksmus. Šiuo atveju baudos yra šios: įspėjimas arba bauda iki 300 lt, o pakartotinai už tą patį nusižengimą -  bauda iki 1000 lt.

 

Ar vaikų keliamas triukšmas tolygus žoliapjovės?


Įdomu tai, kad didžiausią triukšmą šiuolaikinėje visuomenėje sukelia miesto triukšmas. 80 proc. viso triukšmo – automobilių ir miesto triukšmas. Įdomu ir tai, kad skirtingi žmonės nevienodai reaguoja į vieną ir tą patį triukšmą. Be to, turbūt, skirtingai reaguojama, kai šeštą ryto išgirsti po langu įjungtą žoliapjovę, ir kai išgirsti, jog kažkur vaikas verkia. Triukšmas yra skirtingas, matyt, ir reakcija galėtų būti skirtinga.

 

Nesu girdėjusi tokio dalyko iš savo praktikos ar bendraujant su kolegom, kažkas būtų nubaustas už tai, kad jų maži vaikai triukšmauja. Nežinau, kaip turėtų vaikai verkti ir bėgioti, kad būtų nubausti. Kai kaimynai skundžiasi mažamečiais triukšmaujančiais vaikais, tai greičiausiai problema dėl nebendravimo tarp kaimynų.

 

Ar Jūsų aplinkoje nekyla nesutarimų su kaimynais dėl vaikų keliamo triukšmo?

13. Nov 2012, 18:06

mano vaikai irgi kelia triuksma net mamos neklauso.kaimynai dar nk nesako bet man nepatogu paciai kad mano vaikai laukinukai

20. Sep 2012, 10:57

dar dukra su drauge buvo geliu priskabiusios ir primeciusios tai pencininke dave pylos po menesio mane pasigavo ir paskunde nes is sunaus atpazino nes ir maziukas dalyvavo geliu skabimo procese 😃

20. Sep 2012, 10:55

pasitaiko visko bet nedaznai buvo is gamtos apsaugos atvazeve del uzkurto peciaus , ka noret aplink pencininkai 😃

20. Sep 2012, 10:01

Na man kartais buna nepatogu pries apatinius ir virsutinius kaimynus, kad dukryte naktimis verkia, kartais net isteriskai klykia 😕 Bet kol kas niekas nieko nesake. Kad ir pasakytu, nieko negaleciau pakeisti, ji juk vaikas...

20. Sep 2012, 10:01

pas mus kaimynai ramus tik vieni muzika leidzia iki 3 pastoviai ir savaites vidury bet dabar aprimo nes visi kaimynai nebuvo jais patenkinti tai gavo bauda ir ramu😀tik viena kaimyne nepatenkinta atseit vaiko lakstymu bet kaasgaliu padaryt juk naktim tai neduksta😃

20. Sep 2012, 09:14

Labas rytelis, na pas mus kaimynai palyginus labai ramus. vienu metu buvo jaunos paneles po musu butu atsikrausciusios tai triuksmas daznai budavo. Tuomet mano mama nuejo ir graziai paprase, nes pas mus mazas vaikas. tai nuo to laiko merginos pries koki baliuka ateidavo ir ispedavo ,kad bus didesnis triuksmas arba ramiau budavo balkone, nes ten ir didziausias triuksmas budavo. o siaip pas mama kaimynai visi geri, o mes dabar issikelem i nuosava nama, tai lafa😃

20. Sep 2012, 08:51

pas mus aplink vien senoliai gyvena,tai is ju tikrai jau muzikos neisgirstam 😃 o jeigu pas mus zada buti kokia svente,tai visada apeinu kaimynus ir ispeju juos,kad gali buti siek tiek garsesne muzika,tada jie supratingai tyli 😃