Jei maudote kūdikį didelėje vonioje: kineziterapeutės patarimai

Jei maudote kūdikį didelėje vonioje: kineziterapeutės patarimai

12. Nov 2015, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip maudote kelių mėnesių mažylį? Daugelis tai daro vaikiškoje vonelėje. O vaikų kineziterapeutė Sonata Martutaitienė pataria iškart pratinti vaikutį prie didelės vonios.

Vaiką į vonią turime įkelti pamažu, nuo kojyčių, kad priprastų ir neišsigąstų – pirmiausia nuleidžiame pėdutes, po to blauzdas ir šlaunytes.

Tada palengva nuleidžiame pilvuką ir nugarytę. Šoniniais judesiais plukdome vaiką į vieną ir į kitą pusę. Leiskime jam pasidžiaugti ir priprasti prie vandens.  

Naujagimius ir vos vyresnius kūdikius specialistė pataria prausti palutės pagalba, kai tėvelių judesiai ir prisilietimai dar nėra tokie įgudę.

Pirmus mėnesius vaikas nemėgsta matyti daug erdvės, tad maudyti ant nugarytės nepatartina, geriau ranka laikykite po pilvuku ir taip plukdinkite vaikutį. 

2

Leiskite kūdikiui pavaikščioti vonioje, žinoma, prilaikant. Tokiu būdu lavinsime ėjimo refleksą.

Ar reikia papildomų maudynių priemonių – specialios vonios kėdutės ar plaukiojimo rato – priklauso nuo kiekvienos mamytės ir tėvelio.

Pasak Sonatos, jie reikalingi tol, kol tėvai visiškai įgunda vaikutį maudyti. Pirmus mėnesius jie tikrai palengvina gyvenimą, tačiau vėliau tampa nereikalingi.

Plaukiojimo ratas labiau reikalingas baiseine, nes vonioje su juo vaikučiui per ankšta. Bet yra mamyčių, kurios užmauna kūdikiui šį ratą, kad mažylis nesusitrenktų galvos į vonios kraštą.