Jei vaikas vėlai pradėjo kalbėti, nereiškia, kad atsilieka jo vystymasis

Jei vaikas vėlai pradėjo kalbėti, nereiškia, kad atsilieka jo vystymasis

08. Jul 2011, 06:00

Australijos mokslininkai tikina: vaikai, pradėję sąlyginai vėlai kalbėti, yra visiškai normalūs. Vėlesnis kalbėjimas neįtakoja jo psichologinio vystymosi. Tokia išvada buvo padaryta tiriant paauglių sveikatą. 

 

Galbūt kartais reikėtų tiesiog palaukti, kol vaikas pradės kalbėti, o ne panikuoti. Nuo 7 iki 18% vaikų vystymasis atsilieka nuo normos, tačiau atėjus laikui eiti į mokyklą, beveik visi šie vaikai pasiveja fiziniu ir psichologiniu atžvilgiu savo bendraamžius.

 

Vakarų Australijos universiteto psichologas Endrius Vaithausas nutarė išsiaiškinti, kokį poveikį kalbos atsilikimas kūdikystėje daro tolimesniam vaiko vystymuisi. Kartu su kolegomis jis ištyrė daugiau nei 1400 dvimečių vaikų duomenis.


Iš jų maždaug kas dešimtas 2-metis pradėjo vėlai kalbėti. Ši vaikų grupė turėjo daugiau psichologinių problemų, kaip parodė tėvų užpildytos anketos. Pavyzdžiui, 13% vaikų išsiskyrė drovumu, žemu emociniu fonu ir sumažėjusiu aktyvumu.

 

Tačiau kai vaikams buvo beveik penkeri metai, minėti išskirtinumai išnyko ilgam (mokslininkai stebėjo vaikus, kol jiems sukako 17 metų). Mokslininkų nuomone, tokie vaikai vaikystėje turi kai kurių elgesio problemų, nes nusiminę, kad negali laisvai ir normaliai bendrauti. Tačiau jų smegenų vystymasis visiškai nromalus.

 

 

ruwoman.delfi.lv

08. Jul 2011, 10:24

maniskis labai velai pradejo,tiksliau dar iki siol sneka tik savo sneka daugiau...buvom ir pas logopede,ji po apklausos padare isvada kad mano vaikas normalus,moka pakankamai zodziu,ir sake nedaryt daugiau delto problemos ir nelyginti kitu vaiku su saviskiu...sake visi vaikai individualus.na bet vistiek noretusi kad jis jau sneketu pilnai suaugusiu kalba ☺