Ką būtina sakyti vaikams kasdien: 3 dalykai

Ką būtina sakyti vaikams kasdien: 3 dalykai

02. Jan 2017, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Tapti tėvais yra gerokai lengviau, negu jais būti. Žinoma, jei norime būti gerais tėvais, auginančiais sveiką ir laisvą asmenybę. Jūsų dėmesiui - trys dalykai, kuriuos savo vaikams turime sakyti kasdien.

"Aš tave myliu, nesvarbu, ką tu padarysi"

Šiuos žodžius galima sakyti jau naujagimiui ir kūdikiui. Na ir kas, kad jis nesupras jų reikšmės… Tačiau jūsų ramus balso tonas, akių kontaktas, kūno artumas – taip pat daug ką pasako. Tik mylimas vaikas gali jaustis saugus ir tyrinėti pasaulį.

Žinoma, labai dažnai būna nelengva besąlygiškai mylėti vaiką, kai prieš naktį jis prašo jau trečios tos pačios pasakos, arba, kai valgant spagečius, vaikai sumano pažaisti “makaronų karą”. Tačiau atminti šį priesaką svarbu dėl labai svarbios priežasties - vaikai nejaučia skirtumo tarp “mamai nepatinka, kaip aš elgiuosi” ir “mamai nepatinku aš”.  Tik sulaukus dešimties metų vaikai gali imti atskirti šiuos dalykus.

Todėl labai svarbu pasakyti atsitikus konfliktinei situacijai vaikui šiuos žodžius: “Mes tave mylime, net jei tu suklydai ir mus skaudina tavo poelgis”. Atminkite šį priesaką kasdien. Na, o kai vaikas prieš miegą paprašys penktos pasakėlės iš eilės, nesivaržykite nuoširdžiai pasakyti, kad esate pavargę ir dabar eisite miegoti. Toks nuoširdumas yra geriau už melą, ir patikėkite, vaikas tai įvertins.

"Tu tai gali! Aš tikiu tavimi!"

Jausmas, kad jie yra savarankiški, gali kažką padaryti, vaikus padaro laimingus. Padrąsinkite vaiką, o jeigu jam kažkas nepasiseka, nereaguokite neigiamai. Tėvų užduotis – iškelti vaikui tokius tikslus, kuriuos jie galėtų pasiekti. Namų kasdienybėje galima rasti daug tokių tikslų, kuriuos vaikai gali įgyvendinti, ir dėl jaustis svarbiais – stalo serviravimas, pagalba apsiperkant parduotuvėje ar gaminant vakarienę. Galimybės beribės…

"Tu gali daryti klaidų"

Klysti iš tiesų yra žmogiška, ir tai turi žinoti kiekvienas mažas vaikas. Tuo labiau vaikams daug gyvenimo situacijų yra naujų, ir jie tik mokosi jas perprasti. Labai teisingai sakoma – kas neklysta, tas, turbūt, nieko ir nedaro.

Vaikų klaidas tėvai turi priimti kaip informaciją, ką dabar reikia daryti kitaip, kaip pasiekti norimo tikslo. Vaikas dar nemina dviratuko? Nemoka įsipilti pieno jo neišlaistęs? Tikrai išmoks. Juk vaikui augant jam reikia ne pačių įgūdžių, tokių kaip važiuoti dviračiu arba spalvinti piešinį neišeinant už jo rėmų, bet vaikui reikia noro nebijoti klysti ir bandyti, kol pasiseks.  

Ar dažnai sakote savo vaikams šiuos žodžius?