Ką daryti, kai mažylis isteriškai verkia rengiamas?

Ką daryti, kai mažylis isteriškai verkia rengiamas?

30. Nov 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ką daryti, kai mažylis isteriškai verkia, kai reikia jį aprengti einant į lauką. Kokia to priežastis? Ar tai nedaro įtakos jo psichikai? To klausia viena mama.

Pasak psichologės Mirdos Liepinės, tokia situacija nėra reta, tačiau kiekvieną atvejį reikia nagrinėti individualiai, nes kiekvienas vaikas skirtingas.

Pirma, į ką reikėtų atkreipti dėmesį  - tai vieta ir poza, kaip vaikutis yra rengiamas, kaip mama jį laiko, kai rengia? Žinoma, pediatras ar neurologas, apžiūrėjęs mažylį, tiksliau pasakytų, kodėl vaikutis rengiamas verkia, kas jam yra nepatogu ar skauda. 

Antra, ką reikėtų įvertinti - tai psichoemocinė vaiko būsena santykyje su mama. T.y., kas vyksta, kai mama rengia vaikutį, ką kalba, ką jie veikia vaikštinėdami lauke.

Anot psichologės, vaikas gali verkti ir dėl labai paprastos priežasties - gal jam spaudžia ar "kanda" kepurytė, o gal nepatogus viršutinis drabužis ir pan.

Visgi pagrindinė psichologės rekomendacija - pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju ir išsiaiškinti, ar tai nėra medicininės problemos, jei jų nėra - tuomet pasikonsultuoti su psichologu, ką rekėtų keisti mamos ir vaiko santykiuose ar pačiame dienos režime.

Tai svarbu, nes aišku, jog isterinis vaiko verkimas liudija apie kažkokį diskomfortą, kurį būtina šalinti.