Ką įdomaus ir naudingo galima veikti su kaladėlėmis?

09. Oct 2017, 16:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mamyčių klubo laidos vedėja Indrė sako yra girdėjusi, kad kaladėlės tituluojamos žaislų karalienėmis, tad jai tapo smalsu, ką dar galima su jomis veikti, juk turbūt ne tik statyti ir griauti...hmm.

Kaip pasakojo darželio Mėnulio vaikai“ auklėtoja Jurgita Babraitytė-Ščanovičienė, svarbiausia žaisti taip, kaip žaidžia vaikas, ir nustoti būti suaugusiu, tiesiog priimti vaiko vaidmenį: "Kartais reikia įsijausti ir įjungti savo fantaziją. Juk elementarios kaladėlės gali tapti ne tik plyta statiniui, bet gali tapti veikėjais, daržovėmis, vaisiais, tuo, kuo vaikui būtų įdomu žaisti".

Ar žinojote, kad žaidimai kaladėlėmis lavina visus penkis vaiko pojūčius?

Vaikas kaladėles mato, pamažu ima skirti spalvas, formas, dydžius. Jis juos liečia, jaučia, kurios kaladėlės yra minkštos, kietos, slidžios, uodžia jų kvapą, o kartas ir paragauja, pajunta - skanios ar ne. 

Mažiems vaikučiams žaidimai kaladėlėmis padeda vystyti smulkiąją motoriką. Juk mažieji kaladėles spaudžia, deda, minko - tokiu būdu jų pirštukai darosi vis miklesni, lanstesni ir vis labiau įgunda atlikti smulkesnius pratimus.

Jeigu tėveliai fantazuotų, jie galėtų susikurti įvairių žaidimų su elementariom kaladėlėm. Jos gali būti ir puiki priemonė judesiui lavinti.

Iš guminių kaladėlių galima vaikams padaryti kliūčių ir atlikti tam tikrus fizinius pratimus, pavyzdžiui, padarykite mažą tramplyną, per kurį vaikutis peršoks arba pralįs - taip ugdysime fizinius gebėjimus, stambiąją motoriką.

20171009160804-83954.jpg

Kaladėlės seka...pasaką

Su kaladėlėmis galima pasekti net pasaką. Pasak auklėtojos Jurgitos, jos labiausiai ugdo vaiko kūrybinį mąstymą, fantaziją, vaizduotę. Mes taip nebemokame fantazuoti kaip tai daro vaikai. Kodėl viena kaladėlė negali tapti obuoliu, o kita - automobiliu ir pan. Vaikams viskas įmanoma!

Jurgita tėvelius ragina nepergyventi, jeigu vaikutis iškart nesidomi kaladėlėmis. Tereikia apsišarvuoti kantrybe ir bandyti žaisti kartu su vaiku.

"Ir kartais, kai vaikai gauna naujausius, įmantrius žaislus, jie net nežino, ką su jais daryti. Nes kai žaislų per daug, viskas nusibosta. O kai žaislų būna mažiau, jie suranda originalesnių būdų, kaip juos panaudoti", - pasakojo pašnekovė.

Kaladėlės - universalus žaislas

Nėra amžiaus ribų, kada galima pradėti ir kada reikėtų baigti jomis žaisti. Nors žaidimų su kaladėlėmis išmokome daug ir įvairių, auklėtoja pripažįsta, kad smagiausia vaikučiams - kai tėveliai stato, o jie gali griauti.

20171009160750-30929.jpg

"Mokydamasi žaisti su vaiku kaladėlėmis nusprendžiau, kad kaladėlės – labai praktiškas žaislas, kuris gali būti tiek pramoga, tiek ugdymo, tiek atsipalaidavimo bei nusiraminimo priemonė mums abiem", - šyptelėjo Indrė.

20171116155235-76529.jpg