Ką liudija dantukai su dėmelėm?

Ką liudija dantukai su dėmelėm?

29. Mar 2016, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Sunerimusios mamos klausia, kodėl mažyliams taip nutinka, jog ima dygti dantukai su geltonomis dėmelėmis.  

Iš mamos laiško:

Mums beveik jau 9 mėn. Turim du pilnai išdygusius apatinius dantukus ir du dar belendančius viršutinius. Viename iš jų aiškiai matyti geltona dėmelė, kitame - dar tik spėjam, kad gali būti. Labai dėl to nerimaujame. Nors dantukas pilnai dar neišdygo, ar tau jau gali būti kariesas? Kaip tai sustabdyti?

Pirktinių arbatų nebegeriame. tik virintas vanduo arba naminė ramunėlių arbata. Naktį nebevalgome. Valome dantukus su Weledos dantukų geliu ryte ir vakare, o po kiekvieno dienos valgio, išvalome tiesiog su šepetuku. Sakykite, kaip dar galime padėti savo mažylei? Kas galėjo paskatinti tokių problemų atsiradimą? 

Atsako odontologijos klinikos „Skraidenta“ vaikų odontologė Geda Mažeikienė: 

Labai sunku pasakyti neapžiūrėjus vaikučio. Taip galėjo atsitikti dėl kelių priežasčių. Viena iš jų - dantų emalio formavimosi sutrikimas nėštumo metu, dėl ko dantis išdygsta su silpnesniu, nepilnaverčiu emaliu. Taip gali nutikti jeigu nėštumo metu sirgote virusinėmis ligomis, turėjote aukštą temperatūrą, gėrėte antibiotikus.

Taip pat gali būti, kad tai, ką matote ant savo vaikučio dantukų yra prasidedantis ankstyvasis vaikų dantų ėduonis (anksčiau vadintas "buteliuko kariesu" ). Šis pažeidimas gali atsirasti dažnai geriant saldžius gėrimus (taip pat ir motinos pieną) ypač- prieš užmiegant ir nakties metu. 

Tačiau kokios bebūtų priežastys - dabar svarbiausia tinkamai dantukus prižiūrėti. Būtinai valykite dantukus su dantų pasta, skirta pirmiesiems dantims ir turinčia nedidelį fluoro kiekį- taip sustiprinsite emalį ir gal būt išvengsite tolimesnio jo pažeidimo ir trupėjimo.

Valykite dantis mažiausiai du kartus per dieną, ir būtinai- prieš miegą. Naudokite labai nedidelį pastos kiekį - pakaks tik suvilgyti šepetėlio šerelius. Atsisakykite maitinimo prieš pat miegą ir nakties metu.

Taip pat patarčiau nedelsiant apsilankyti pas vaikų odontologą, nes tik vaikutį apžiūrėjęs gydytojas galės pateikti Jums tikslias rekomendacijas.