Ką moka 1 metų mažylis?

Ką moka 1 metų mažylis?

25. Aug 2015, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kai vaikučiui sueina metai, jis nebėra bejėgis mažutėlis, kokį parsivežėte iš ligoninės. Turbūt, tėvų laukiamiausias vaiko pasiekimas suėjus metukams – pirmieji žingsneliai. Tačiau ką jis moka ir kuo domisi be to?

Ūgis ir svoris

Prieš sukankant metams, ūgis ir svoris kas mėnesį auga jau lėčiau, negu pusė metų atgal. Per mėnesį kūdikis gali pasunkėti apie 300 gramų ir paaugti 1-2 cm. Kiek svers metų kūdikis, priklauso ir nuo jo gimimo svorio, ir paveldėto iš tėvų kūno sudėjimo, ir maitinimo, fizinio aktyvumo. Tačiau dauguma kūdikių sulaukę metų sveria 10-12 kg, o jų ūgis- apie 75 cm.

Dantukai

Turbūt, esate girdėję dantų dygimo formulę, kuri skaičiuojama taip: vaiko mėnesių skaičius minus keturi. Taigi, jeigu vaikui 12 mėnesių, teoriškai jis turėtų turėti apie 8 dantukus. Tačiau pabrėžiame, teoriškai. Net ir visai sveikam kūdikiui pirmasis dantukas gali išdygti sulaukus vienerių metukų.

Kalba

Taria vis daugiau garsų, būdingų savo tėvų gimtajai kalbai. Taria kelis žodžius, tokius kaip „mama“, „tete“, „ne“, „ate“ ir pan. Jis suvokia, kad kalba galima išsakyti savo pageidavimus, norus, atkreipti mamos ir tėčio dėmesį. Paprašytas įvykdo prašymą, pavyzdžiui, paduoti žaislą, atnešti knygutę ir pan.

Santykiai su kitais

Sulaukus vienerių metų vaikas aiškiai skiria savus ir svetimus žmones, gali bijoti svetimų žmonių ir nežinomų vietų, verkia, matydamas, kai mama išeina, pavyzdžiui, į darbą. Vaikas nevienodai pasitiki žmonėmis – vienais labiau, kitais- mažiau.

Miegas

Vienerių mažyliai dažniausiai miega arba du kartus, arba vieną kartą per dieną. Didėja vaikų savarankiškumas, taigi, užmigdyti mažylį pietų miego gali tapti sunkiau.

Atradimai

Vienerių metų vaikas mėgsta žaisti ir mėgsta tyrinėti įvairius žaislus ir daiktus. Jis pasuka juos, apverčia, pakala, sudeda vieną ant kito, žodžiu, eksperimentuoja, ir taip susipažįsta su pasauliu. Jeigu prieš tai parodysite, jis gali pastatyti bokštą iš dviejų kaladėlių. Manoma, kad tokio amžiaus vaikas atsimena maždaug prieš valandą buvusius įvykius. 

O ką moka Jūsų metinukas?