Ką vertėtų žinoti, renkantis buteliuką?

Ką vertėtų žinoti, renkantis buteliuką?

03. Oct 2014, 13:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Rinkdami naujagimiui pirmąjį buteliuką, neretai tėvai pasimeta asortimento gausoje. Į ką vertėtų atkreipti dėmesį ir kokiais kriterijais vadovautis, renkant pirmąjį buteliuką? Netrukus tai ir išsiaiškinsime.

Kiek jų reikia?

Pirmiausia, nevertėtų pirkti iš karto daug vienodų buteliukų, nes galbūt mažyliui nepatiks ir netiks jūsų pasirinktas buteliuko variantas. Antra, kai išsirinksite tinkamą buteliuką kūdikiui, svarbu ir tai, kiek kartų per dieną maitinsite mažylį iš jo, tada ir nuspręsite, kiek jų pirkti.

Kokios talpos?

Dauguma kūdikiams skirtų maitinimo buteliukų yra trijų dydžių: 150 ml, 260 ml arba 340 ml. Viskas priklauso nuo mažylio amžiaus. Naujagimis per parą išgeria 150 ml, tad tokios talpos buteliuko pradžioje ir pakaks, vėliau įsigykite didesnės talpos.

Iš ko pagamintas buteliukas?

Stiklinius buteliukus lengviau prižiūrėti, tačiau rizika, kad jis gali sudūžti, išlieka. Plastikiniai buteliukai ilgai neternauja, tačiau jie ekonomiškesni ir juos lengviau surasti parduotuvių lentynose. Pagrindinis pavojus, kalbant apie plastikinius buteliukus, tai, kad jie savo sudėtyje gali turėti polivinilchlorido (plastikas, kuris išskiria nuodingas dujas), kuris, kaitinant buteliuką, išsiskiria ir patenka į maistą, tačiau šiais laikais gamintojai žengė didelį žingsnį į priekį, mat dauguma buteliukų pagaminti iš polipropileno – saugaus plastiko, neturinčio polivinilchlorido.

Žinduko forma

Šių laikų rinkoje didžiulis žindukų/čiulptukų ant buteliukų pasirinkimas. Tačiau daugelis žindukų pagaminti pagal motiniškos krūties formą, kad kūdikiui būtų lengviau adaptuotis maitinimui iš buteliuko. Jeigu jūsų mažylį kamuoja pilvuko diegliukai, pasirinkite tokius buteliuko žindukus, kurie pagaminti taip, kad juos čiulpiant patektų kuo mažiau oro į kūdikio pilvuką.

Iš ko pagamintas žindukas - silikono ar latekso

Žindukas gali būti pagamintas iš latekso arba silikono. Lateksiniai čiulptukai  pagaminti iš kaučiukinių augalų pieninių sulčių - vertingos natūralios medžiagos, kuri gali atlaikyti dideles apkrovas ar stiprius tempimus, ji yra labai elastinga. Kadangi lateksas yra natūrali medžiaga, ji greitai susidėvi ir pasensta dėl sąlyčio su maiste esančiais riebalais. Lateksą reikia saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Atminkite: latekso žindukai turi būti keičiami kas 1-2 mėnesius, bet ne vėliau, nei jie tampa lipnūs.

Silikoniniai žindukai pagaminti iš aukštos kokybės sintetinės medžiagos. Skaidri silikono medžiaga ypač atspari aukštai temperatūrai. Tiesioginiai saulės spinduliai arba riebalai nesendina silikono. Silikoniniai žindukai sunkiai pasiduoda atkandimui, tad tikimybė, kad mažylis atkąs žinduko gabaliuką, yra labia maža.

Tačiau silikonas yra mažiau elastingas. Todėl silikoninius žindukus reikia keisti iškart, kai pastebėsite kokių nors pažeidimų. Higienos ir saugumo požiūriu  rekomenduojama juos keisti kas 1-2 mėnesius.

Skirtingi gamintojai kuria skirtingų skylučių žindukus, tad pieno ar mišinuko srovės intensyvumas skirsis. Naujagimiui ši srovė turėtų būti lėta, kad jis valgydamas neužspringtų, be to, intensyvi pienuko tekėjimo srovė gali sukelti pilvuko diegliukus.

Ko dar gali prireikti?

Jei turite buteliukų, pravers sterilizatorius, šepetėlis plauti buteliukui ir buteliuko šildytuvas. Jeigu ruošiatės nutraukti pieną, prireiks pientraukio, taip pat įklotų žindymo liemenėlei bei nutraukto pieno laikymo talpų.

Kad ir ką bepasirinktumėte, pirmiausia atsižvelkite į vaikučio poreikius, nes jis geriausiai žino, ko jam reikia.

 

20131018110943-92519.jpg

Buteliukas su latekso žinduku NUK FIRST CHOICE 150 ml

 1 dydis (0-6 mėn.)

  • Lengva sujungti žindymą su maitinimu iš buteliuko
  • NUK ortodontinė žinduko forma ir platus pagrindas lūpoms
  • Dėka plataus buteliuko kakliuko lengva jį išplauti ir pripildyti