Kada ir kokias uogas duoti kūdikiams?

Kada ir kokias uogas duoti kūdikiams?

01. Jul 2014, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vasara. Uogos...mmm. Jų nori ir dideli, ir maži. Tačiau kada pirmą kartą jų galima mažyliui duoti paragauti, kaip dažnai ir kokiomis porcijomis? Ar, pavyzdžiui, žemuoges galima iškart valgyti nuskintas nuo krūmelio miške?

Kūdikiams iki pusės metų - jokių uogų

Kūdikiams iki 6 mėnesių pakanka motinos pieno, tad, pasak gydytojos pediatrės Eugenijos Nazimovienės, jokių uogų nereikėtų duoti, nes išauga alergijos pavojus.

Ypač tai pasakytina apie ryškiaspalves uogas – žemuoges, braškes. Nuo jų dažniausiai išberia mažylius, nors būtent šiose uogose gausu geležies, jos naudingos kūdikių mažakraujystes profilaktikai.

Ragauti po vieną uogą

Jei visgi nutarėte duoti paragauti mažyliui savo sode išaugintų gėrybių (braškių, serbentų, agrastų), visų pirma, gydytoja jas pataria kruopščiai nuplauti ir pirmą kartą duoti tik 1 uogą. 

"Geriausia būtų ragauti pirmoje dienos pusėje, kad dienos bėgyje galėtumėt stebėti, kaip mažylis toleruoja naują produktą. Antrą dieną duodame 2 uogas. Savaitės bėgyje stebime, kaip mažylis toleruoja naują maistą – ar jo neberia, ar nepučia pilvelio ir kt.

Jei savaitės pabaigoje matote, kad mažyliui naujas maistas tinka, tuomet jo gali suvalgyti iki 2-3 valgomų šaukštų per dieną. Ši taisyklė galioja įvedant kiekvieną naują patiekalą, naują uogą", - pasakojo pediatrė E.Nazimovienė.

Nepataria gydytoja kūdikiui duoti uogų mišinių (tyrelių iš kelių rūšių uogų), kol mažylis neišragavo kiekvienos uogos atskirai. Bet kokiu atveju uogas pradedame ragauti ne anksčiau, nei nuo 6 mėn. amžiaus.

Kuo vertingos uogos?

Labai vertingos žemuogės dėl jose esančios geležies, vitaminų C ir B derinio.

Nereikėtų pamiršti aviečių, kuriose gausu mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, cinko, magnio, fosforo, natrio). Taip pat avietės turi uždegimą mažinančių savybių, tad jos itin vertingos kūdikiui sunegalavus.

Nuo seno žinoma, jog valgant mėlynių sumažėja uždegimų procesų tikimybė. Šios uogos padeda kompleksiškai gydyti ūmines ir lėtines virškinimo ligas, viduriavimą. Nuolat valgant mėlynes atsigauna pavargusios akys.

Juodi serbentai - puikios uogos organizmo atsparumui stiprinti, tačiau reikia nepamiršti, kad juodieji serbentai turi kraują tirštinančių savybių.

Na ir galiausiai apie braškes – tai itin vandeninga uoga, kurioje gausu vitamino C, daug kalio, tad karštą dieną jos puikiai atgaivina.

"Apibendrinant norėčiau tėvelių paprašyti, kad neskubėtų duoti mažyliui visko daug ir vienu metu. Mažylis tik pradeda pažinti apasaulį, tad atrasti naujus skonius tikrai suspės. Ragaujant uogas, o ir visą kitą naują maistą, svarbu kantrybė. Jūsų kūdikio sveikatos labui. Neskubėkite", - patarė pediatrė E.Nazimovienė. 

 

motinysteveza motinysteveza 01. Jul 2014, 09:30

laiku ir aktualiai straipsniukai, tai apie cukrų, dabar apie uogas.... 😀