Kokiais atvejais kviesti greitąją medicinos pagalbą?

Kokiais atvejais kviesti greitąją medicinos pagalbą?

16. Nov 2015, 09:53 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Auginant mažus vaikučius jauniems tėvams iškyla begalės klausimų, ypač jų padaugėja jiems susirgus. Tad vos pakilus temperatūrai ar kiek rimčiau mažyliui sunegalavus skambinama greitajai pagalbai.

Kokiais atvejais reikia ją kviestis? Jei situacija ekstremali ir reikalaujanti nedelsiant reaguoti į vaiko negalavimus, reikia kviestis greitąją pagalbą.

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja Vaida Pumputienė paaiškino, kokiais atvejais būtina tą daryti:

  • jei vaiko temperatūra pakyla virš 38,5;
  • jei atsiranda išbėrimas esant aukštai temperatūrai;
  • jei staiga atsirado lojantis kosulys, dusulys;
  • jei mažylis valgė ar žaidė su smulkiu žaislu bei užspringo, nes svetimkūnis pateko į kvėpavimo takus.

Jei tai ekstra atvejis, specialistė patarė paskambinus neklausinėti, kada greitoji atvyks ir neraginti greičiau atvykti, o ramiai atsakyti į visus dispečerio klausius.

Nepadėkite ragelio iškart, nes brigada išsiunčiama tuoj pat, kai tik užrašomas ligonio adresas. Be to, duodami patarimai, kaip padėti ligoniui prieš atvykstant pagalbai, ką daryti.

Pavyzdžiui, jei yra svetimkūnis vaiko kvėpavimo takuose, dispečerė patars, ką daryti, kaip šalia ligonio esantis žmogus gali padėti vaikui, kokius judesius ir veiksmus atlikti, kad kvėpuoti būtų lengviau. 

Primename, kad greitosios medicinos pagalbos telefono numeris, skambinant iš fiksuoto ryšio - 03, iš mobilaus - 033! Bendrasis pagalbos numeris - 112.