Kada laikas ragauti karvės ar ožkos pieną?

Kada laikas ragauti karvės ar ožkos pieną?

18. May 2013, 07:40

Kada galima vaikui ragauti karvės ar ožkos pieno? Kaip sako specialistai, nėra griežto termino, visgi patartina laikytis tam tikrų rekomendacijų.

 

Pasak gydytojo gastroenterologo Vaidoto Urbono, kito žinduolio (karvės, ožkos) pieną vaikui galima skirti nuo pirmų metų pabaigos. Tačiau nėra griežto termino.

 

"Anksčiau vaikai užaugdavo, kai močiutės skirdavo nuo trijų ar keturių mėnesių vaikui karvės pieno ar jo produktų. Ir nieko nenutiko. Visgi dabar mes pieno produktus rekomenduojame nuo 11-12 mėnesių amžiaus. Nes karvės pienas yra skirtas veršiukui augti. Veršiukas didesnis nei žmogus ir jo augimas spartesnis", - Mamyčių klubui pasakojo gydytojas.

 

Tad medžiagos, kurios yra piene, yra skirtos būtent veršiukui augti. Žmogui nereikia tiek medžiagų, kurios yra karvės piene. Karvės piene baltymo yra tris kartus daugiau nei motinos piene. Natūralu, nes ž,ogutis auga lėčiau ir jam baltymo reikia mažiau.

 

Kiek vaikas gali suvalgyti ar išgerti pieno produktų kasdien?

 

Vaikas, kurio amžius nesiekia metukų, kasdien galėtų suvartoti pusę litro jogurto, kefyro, varškės ar pieno. Išgers stiklinę – gerai, dvi – dar geriau.

 

Pienas yra vertingas savo baltymais, visgi jis reikšmingiausias turimu kalciu, ne veltui jis ir jo produktai yra pagrindinis kalcio, kurį gauname su maistu, šaltinis.