Kada leisti važiuoti žaisline mašina?

Kada leisti važiuoti žaisline mašina?

12. Jul 2016, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vos mažylis ima sėdėti ir ropoti, tėvai ima galvoti, kaip paįvairinti jo kasdienybę, kad jam būtų kuo smagiau, o ir patiems lengviau - nereikėtų lakstyti iš paskos.

Vienas iš variantų - žaislinės mašinėlės įsigijimas. Mažylis ant jos sėdi pasispirdmas abiejomis kojytėmis. Smagu! Tačiau ką apie tai mano kinezitarepeutai, kokiais atvejais tai nėra naudinga vaikučio vystymuisi?

Latvijos kineziterapeutė Kristina Stalidzane nerekomenduoja tokios mašinėlės mažyliui, kuris tik pradėjo pats atsistoti ir dar nevaikšto. Ypač didelių mašinėlių.

1) Viena iš priežasčių - mažylis, norėdamas atsistoti, įsitvers į šią mašinėlę, kadangi ji nestabili (su ratukais), mažylis nuolat kris arba bandydamas išlaikyti pusiausvyrą, netaisyklingai stovės, nes mašinytė nuolat judės.

2) Kita priežastis - stebėkite, kokia yra mažylio poza, sėdint didelėje mašinėlėje, kaip laikomos jo pėdos ir kaip jis atsispiria. Dažniausiai vaikai atsispiria abiem kojytėm ir jo laikysena bus panaši į W formą, kai abi kojytės už nugaros, o tai neigiamai įtakoja klubo sąnarių vystymąsi. Jei dažnai važinėjama su šiuo žaislu, kojytės gali būti kreivos.

Jei vaikas jau gerai vaikšto, kineziteraputė pataria nupirkti paspirtuką. Juo važinėdamas mažylis mokosi laikyti pusiausvyrą. Žinoma, tik tėvai patys gali nuspręsti, kada ši transporto priemonė patiks ir tiks vaikučiui.

Kita alternatyva - medinis supamasis arkliukas. Tik pirkite tokį, kad vaikas, ant jo atsisėdęs, kojytėmis pasiektų kietą atramą.

20130709092026-56257.jpg

Ką jūs apie tai manote? Ar turite namie didelę žaislinę mašinėlę?