Kada mažylį pratinti prie bendro pietų stalo?

Kada mažylį pratinti prie bendro pietų stalo?

28. Apr 2017, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kada jau galima pratinti vaikutį prie bendro stalo? Ką reikėtų žinoti tėveliams, pradedant su vaikučiu valgyti bendrą maistą? Apie tai kalbamės su Šeimos medicinos centro vaikų ligų gydytoja Laima Bulikaite.

Prie tėvų stalo - nuo vienerių

Kai vaikučiui sukanka metukai ir jis jau pilnai gali kramtyti kietą maistą, jau galima jį kartu sodinti prie bendro pietų stalo. Tačiau atminkite, kad vaiko valgymas „iš bendro puodo“ koreguoja ir suaugusiųjų mitybą.

Nuo šiol visko maiste turi būti mažiau – ir druskos, ir cukraus, be aštrių prieskonių. Taip, tėvelis gali ir aštriau valgyti, tačiau jei vaikas tai matys, jis norės paragauti iš tėčio lėkštės.

Jau atrandamas valgymo režimas – vaikutis valgo 4-5 kartus per dieną su 3-4 valandų pertrauka tarp valgymų. Užkandžių tarp pagrindinių valgymų duokite kuo mažiau, nes įvairių barankyčių, sausainių užkandžiavimai mažina apetitą.

Sulaukęs vienerių metukų vaikutis įžengia į labai įdomų laikotarpį – jis ima demonstruoti, ko nori, o ko nenori – neima. Taip parodo ir išreiškia save, demonstruoja savąjį "aš".

Kokiu paros metu daugiausiai mažylis turėtų suvalgyti?

Vaiko pusryčiai turėtų sudaryti 25% viso paros maisto energijos vertės

Priešpiečiai – 15%

Pietūs – 25-30%

Pavakariai – 15%

Vakarienė – 20-25% paros maisto energijos vertės. Paskutinį kartą vaikutį rekomenduojama pavalgydinti kietu maistu likus trims valandoms iki miego.

O jei vaikas valgo mišinuką, ar jis laikomas gėrimu/maistu?

Reikia atminti, kad mišinukas irgi turi kalorijų. Tad tiesiog pasiskaičiuokite, kiek vaikas per dieną jų suvartoja.

Pavyzdžiui,  1-1,5 metų amžiaus vaikas turi gauti per parą – 1200 kilokalorijų, o nuo 1,5 iki 3 metų amžiaus vaikas – apie 1400 kilokalorijų.

Žinoma, mama kasdien gi neskaičiuos kalorijų, tad užtenka laikyti reguliariaus mitybos režimo ir stengtis vaikui siūlyti subalansuotą maistą. Nes mitybos pagrindus padedame kūdikystėje.

Tad skirkime valgymui su vaikučiu pakankamai daug laiko. Leiskime jam pačiam su šaukšteliu pasižaisti ir kartu pakabinti košės. Svarbiausia, kad vaikutis nori pats valgyti, o kai šalia tėveliai – tai daryti dar linksmiau.

Kada jūsų mažyliai pradėjo kartu su jumis valgyti?