Kada mažylis geba atsistoti savarankiškai?

Kada mažylis geba atsistoti savarankiškai?

16. Jun 2015, 12:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt
Kada mažylis, tikėtina, gali savarankiškai atsistoti? Jei jis bando anksčiau nei nustatyta normose, ar padėti jam stotis, prilaikyti? Kokios tėvų klaidos? Apie tai pasakoja sveikatos centro "Gemma" kineziterapeutė Viktorija Brusokaitė. 

20150615235207-54790.jpg

Atsistojimo pabandymas - nuo 9 mėn.
 
Mažylis gali pirmą kartą atsistoti nuo 10 mėnesių. Bet ne visiems mažyliams tai galioja. Tie, kurie yra aktyvesni ir guvesni, būna, kad atsistoja jau 9 mėnesį, tačiau pirmas atsistojimas kartais būna tik pabandymas, tad dar apie mėnesį vaikutis nerodo jokių pastangų.
 
Leiskite vaikui pačiam atsistoti
 
Noriu pabrėžti, jog nereikėtų vaiko stojimosi supainioti su atsistojimu dėl didelio raumenyno tonuso. Todėl geriausia leisti vaikui pačiam atsistoti, kai jis jau yra pasiruošęs, ir tik tuomet padėti jam toliau mokintis atsistojimo ir taip pastiprinti kojyčių raumenis.
 
Kokių klaidų nedaryti?

Didžiausia tėvelių padaroma klaida, jog neatkreipia dėmesio į tai, kaip vaikas atsistojęs stovi. Jeigu vaikutis atsistoja ir stovi ant pirštų galų, reikėtų susirūpinti dėl raumenų įtampos ir kreiptis į kineziterapeutą ar masažuotoja, nes tokius raumenis reikia kuo greičiau atpalaiduoti.

Žinoma, pirmas stojimasis yra ant pirštų galų, tačiau atsistojus po kelių sekundžių vaikutis turi nusileisti ant kulnu - tai yra teisingas stovejimas.

Jei turite klausimų apie vaikučio vystymąsi (ropojimą, šliaužimą, sėdėjimą, pirmuosius žingsnelius ir pan.), rašykite el.paštu: redakcija@mamyciuklubas.lt arba šioje anketoje

20150609111033-76062.jpg