Kada mažylis išmoksta laikyti daiktus?

Kada mažylis išmoksta laikyti daiktus?

28. May 2015, 13:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vaikučio sugebėjimas sugriebti ir laikyti daiktus atveria visai kitą pasaulį. Šio įgūdžio vystymasis - tai pirmas žingsnis link savarankiškumo - valgymo, dantukų valymo, skaitymo, rašymo ir piešimo.

Kada mano mažylis išmoks laikyti daiktus?

Vaikutis sugeba paimti ir išlaikyti daiktus jau nuo gimimo. Griebimo refleksas - naujagimio instinktas, kuris nuo trijų mėnesių perauga į vis tobulėjantį sugebėjimą, o apie metus mažylis jau gali drąsiai imti daiktus ir išlaikyti juos rankose.

Kai vystosi šis sugebėjimas pirmaisiais metais?

Šiuo laikotarpiu viskas vystosi labai spračiai, tuo pačiu ir griebimo įgūdžiai.

Nuo gimimo iki dvejų metų

Jeigu tu savo pirštą įdėsi į naujagimio delniuką, jis jį sugniauš. Tai refleksas, kuris ypatingai išreikštas pirmaisiais dviem mėnesiais. Šis refleksas dingsta maždaug apie trečią mėnesį.

Pirmaisiais mėnesiais kūdikio delniukai sugniaužti į kumštuką. Tačiau dviejų mėnesių mažylis jau pradeda juos pamažu atgniaužti ir tyrinėti savo delnus.

Trys-keturi mėnesiai 

Pradeda vystytis rankų ir akių koordinacija. Šiuo periodu mažylis bando sugriebti žaisliuką, bet nesėkmės atveju jis gali imti pykti. Jei įdėsite barškutį į delniuką, jis jį sugriebs ir laikys kelias sekundes. Šiuo laikotarpiu metas apgalvoti aplinką, kurioje mažylis bus, apdėliokite jį žaisliukais, tačiau nepadėkite jų vienoje vietoje.

Keturi-aštuoni mėnesiai 

Šio amžiaus mažylis jau gali pats paimti ir pakelti daiktus, pvz. barškutį.

6 mėnesį dar labiau patobulėja rankų ir akių koordinacija, mažylis moka iš vienos rankos daiktą perimti kita ranka.

Vis plačiau vaikučiui atsiveria kambario horizontai, jis jau juda, tad metas peržiūrėti aplinką. Patys "peršliaužkite" kambarį ir stebėkite, kur ir ką mažylis gali pasiekti. Paimkite nesaugius daiktus, nes pasaulį mažylis pažįsta, kaip žinote, viską dėdamas į burnytę.

Didesnius vaikučius šeimoje išmokykite neduoti kūdikiui daiktų su smulkiomis detalėmis.

Šiame amžiuje mažylis ne tik ima daiktus, bet ir maistą, nes prasideda primaitinimas. Jeigu nutarėte duoti mažyliui maisto kąsnelius, visuomet būkite šalia jo, kad jis neatsignybtų didenio gabaliuko ir neužspringtų.

Devyni-dvylika mėnesių

Vaikas be vargo ima ir pakelia daiktus. Dažnai ima daiktus į rankytes ir meta juos ant grindų su garsu ir laukia, kol mams jį pakels.

Artinasi pirmasis gimtadienis, vystosi pincetinis griebimas, kuris padeda imti smulkius daiktus, detales didžiuoju ir rodomuoju pirštu.

Šiuo metu jis jau moka laikyti šaukštelį ir pats valgyti.

Mano mažylis jau moka laikytis daiktus, kas toliau?

O toliau vaikutis ima mėtyti daiktus ir džiaugtis, kai mama juos pakelia.

15 mėnesių amžiaus mažylį gali sudominti bokštas iš kaladėlių, jam patinka stuksenti vieną daiktą į kitą.

Maždaug apie 18-tą mėnesį jau aišku - mažylis dešiniarankis ar kairiarankis. Ši ranka stipresnė ir labiau išsivysčiusi nei kita. Bet tai nėra 100% garantija, kad viskas aišku: tai galutinai paaiškės iki 4 metų.

Maždaug dvejų metukų vaikas gali pakelti visus lengvus daiktus ir tiksliai padėti į vietą. Sugeba laikyti kreideles ir pieštukus.

Trejų metukų mažylio rankos bus taip išlavintos, jog jis galės nulaikyti žirkles.

Ką daryti, jei mažylis nerodo susidomėjimo daiktais ir jų neima?

Žinoma, kiekvienas naujagimis vystosi individualiai ir todėl gali būti nepasiruošęs vienam ar kitam veiksmui. Reikėtų pasikalbėti su savo gydytoju, jeigu:

- atrodo, kad vaiko nedomina joks žaisliukas.

- mažylis neprisiliečia nė prie vieno daikto ir jų neima iki devynių mėnesių.

Jeigu jūsų mažylis gimė anksčiau nustatyto termino, tuomet visi sugebėjimai ir įgūdžiai bus šiek "pavėluoti".

20150526115813-83855.jpg